Ön Yazı Nasıl Yazılır?

Son güncelleme: 11.10.2022 18:57
  • Ön Yazı Nedir - Ön Yazı Ne İşe Yarar - Ön Yazı Nasıl Yazılmalı - Ön Yazı Yazarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
    İşe alım ve işten çıkarma gibi süreçlerin çok hızlı gerçekleştiği günümüzde insanın, eğer o işi gerçekten istiyorsa, diğerlerinden bir noktada ayrılmak konusunu daha iyi irdelemesi ve bu konuda bir şeyler yapması gereklidir.

    Ön yazı, ya da motivasyon mektubu dediğimiz yazı, CV ya da öz geçmiş dediğimiz yazı ile kesinlikle karıştırılmamalıdır.

    Öz geçmiş, sizin deneyimlerinizin, hangi okullarda okuduğunuzun, adres bilgilerinizin olduğu kısımdır.

    Ön yazıdan beklenen ise karakterinizi yansıtması, başvurduğunuz pozisyonu neden istediğinizi ve bu işe neden uygun olduğunuzu anlatmasıdır. Ön yazıda kullanacağınız cümleler kesinlikle sizin ağzınızdan çıkan cümleler olmalı ve sizin hakkınızda işverene ipucu vermelidir.

    Ön yazının da tabi ki belli bir kalıbı vardır fakat sizi ayıracak olan nokta, üslubunuz ve özgünlüğünüzdür. Üstelik bir çok kişi de ön yazıyı atlayıp öz geçmişe odaklandığı için ön yazı yazmak sizin artı puanınız, bu işi ne kadar istediğinize dair bir belge dahi olabilir.

    Ön Yazı nasıl yazılmalıdır?

    Giriş kısmında eğer sizi işe alacak kişinin adını ve soyadını biliyorsanız o kişinin ismiyle başlamanız her zaman "Sayın Yetkili" veya "Sayın İlgili" diye başlamaktan iyidir.

    İlk paragrafınızda mutlaka hangi pozisyon için başvurduğunuzdan bahsedin. İşveren sizi ne için çağırmalı iş görüşmesine, bunu açıklayın. Tabi mümkün olduğunca kısa bir biçimde.

    İkinci paragrafınızda bu ön yazıyı neden yazdığınızdan bahsedin. İlanı nerede gördünüz, neden bu işte çalışmak istiyorsunuz. İlk ve ikinci paragraf olabildiğince kısa olmalı çünkü bu paragraflar, giriş olarak nitelendirdiğimiz paragraflar. Bunu unutmayın.

    Üçüncü paragrafta işe alınacak elemanın özellikleri ile kendi özellikleriniz arasında bağlantı kurun. Kötü bir özelliğinizden bahsedecekseniz bile bu özelliğin aslında iş için gerekli olabilecek kötü bir özellik olmasına dikat edin. Azimli, bir işe odaklandığında dalgın olabilen bir yapınız olabilir mesela. Tabi bu kötü özelliğin gerçek olmasına da dikkat edin. Dürüstlük ön yazının güzel olmasından her zaman daha çok önemlidir. İşyerinin ihtiyaçları ve yapabilecekleriniz arasında bağlantılar kurun ve bunu öz geçmişinizdeki bilgilerden de uzaklaşmadan, kanıtlayıcı ve kısa olaylar anlatarak yapın.

    Son paragrafınızda ise başvurunuzu okuyan ve öz geçmişinizi değerlendirecek olan kişiye teşekkür edin. İş konusunda bilgi beklediğinizi de isterseniz ekleyebilirsiniz. Adınızı soyadınızı yazıp imzalayarak mektubunuzu bitirin.

    Ön yazı uzun da olabilir kısa da; fakat mümkün olduğunca kısa tutmak yazınızı okuyan kişinin işini kolaylaştırır, akılda kalma olasılığını ise arttırır.

    Alıntı
#29.07.2015 12:50 1 0 0
  • Teşekkürler
#11.10.2022 18:57 0 0 0