Güvercin Bakımı Nasıl Olur?

Son güncelleme: 29.07.2015 18:13
  • güvercinlerin bakımı - güvercin nasıl bakılır - güvercin kümesleri - damızlık güvercinlerGüvercin bakımı meraklıları için oldukça önemli bir kavramdır. Güvercin yetiştiriciliğinde uyulması gereken bazı temel kurallar vardır. Bu kurallar içinde standarda uygun kümeslerin hazırlanması, temizlik ve hijyene mutlaka uyulması, sağlıklı damızlıklara sahip olunması, finansmanın ayarlanması, bu iş için yeteri kadar zaman ayrılması ve sportmenliğe sahip olunması gerekir. Bunlar gerektiği gibi yerine getirildiğinde, güvercin bakımında herhangi bir sorun ortaya çıkmaz.

    Güvercin bakımında kümes ortamı nasıl olmalı?

    Güvercinlerin rahat edebileceği, sağlık koşullarının en iyi şekilde ayarlandığı, güvercinlerin yaşamları boyunca barınma ihtiyaçlarını karşılayabilecek özellikteki kafesler tercih edilmelidir. Kümeslerin türü teras kümesleri, bahçe kümesleri ve tavan arası kümesleri olarak sınıflandırılabilir. Bu kümeslerin ön tarafı rüzgârın ılık estiği yöne doğru, sabah güneşini alacak şekilde ve gün boyunca güneş ışınlarından yeterince faydalanılacak yöne doğru yani doğu ya da güneydoğu yönüne doğru kurulmalıdır. Bu sayede güvercinlerin güneş ışınlarından daha fazla yararlanması sağlanış olur. Sabah erken saatlerde ışık alabilen kümeslerin sıcaklığı daha ılık olur. Kümesler lüks bir orta olmaktan çok, güvercinlerin tüm ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde hazırlanmalıdır. Bahçe ve terasta kurulmuş olan kümesleri 45 cm kadar yerden yukarıya yerleştirdiğiniz zaman, kümesin altından hava sirkülasyonu sağlanır, tabanın kuru kalması için gereken önlem alınmış olur. Çünkü kümeslerin içinin kuru kalması çok önemlidir. Kümeste ayrıca havalandırma sisteminin olması gerekir. Bunu sağlamak için kümese elektrikli havalandırma sisteminin kurulması daha iyi olur. Fakat kümesteki kuşların bu elektrikten etkilenmemesi için özen gösterilmelidir. Bunun sağlanamaması halinde, ön taraftan açılacak havalandırma delikleri de size yardımcı olabilir. Tavandan açılacak havalandırma delikleri de, dışkı nedeniyle içeride olan kötü kokunun çıkması sağlanabilir.

    Kümeslerin içindeki kuşların yuva ölçüleri belli standartlara sahip olmalı ve temizlikte sizlere yardımcı olacak ölçülerde olmalıdır. Standart yuva bir çiftin kuşun rahatlıkla barınacağı, kolay temizlenebilmesi için altında ızgarası bulunan, içerisine 2 adet yumurtalık konabilen, gerektiği zaman önü kapatılabilen büyüklüğe sahip olmalıdır. Yuva ölçülerinin 40X60X40 ya da 40X70X40 gibi olması uygundur. Bu yuvalara yerleştirilen 2 tane yumurtalık ile aynı zamanda çiftlerin birisi yumurtaya yatarken, diğer çift rahatlıkla yavrularını büyütebilir. Yuva önüne takılan mamalıklarla yavruların bakımı için yardımcı olan yemlerin verilmesi mümkündür. Bu çiftlere yavru bakımında yardımcı olur. Yuvanın altındaki ızgaralara da, mutlaka özen gösterilmelidir. Bu ızgaralar kuşların dışkılarının temizlenmesi için, yemin dışkıyla kirlenmemesi ve enfeksiyonların oluşumuna engel olur. Haftada bir ızgaraları kaldırıp, yuvalıklar kolayca temizlenebilir. Kümeslerin tabanında da ızgaralar olmalıdır. Bunlar kuşların dışkıyla temas etmesine engel olur. Aynı zamanda kümes temizliği de kolaylaşır. Kümeslerde olan sulukların yerden 50 cm yukarıya konması gerekir. Bu suların tozdan korunmasını sağlar. Sulukların her gün değiştirilmesi gerekmektedir. Sulukların içine sadece çeşme suyu konulması yerine, içine biraz su dezenfektasyonu koymanız sayesinde, sudan geçebilecek enfeksiyonlar önlenebilir. Yemliklerde de aynı özen gösterilerek, temiz kalmaları sağlanmalıdır.

    Temizlik ve hijyene önem verilmeli

    Kafeslerde temizlik ve hijyenin sağlanmış olması güvercinlerde olan hastalıkların önlenmesi ve sağlıklı olmalarını sağlamak için önemlidir. Kümes temiz tutulmalı, yuvalar, yerler, tünekler ve kümesteki diğer ekipmanlar temizlenmelidir. Yerlere inen tozların bile elektrik süpürgesiyle temizlenmesi gerekir. Zemin dezenfektan ile silinmelidir. Kümesteki el girmeyecek yerler bile pompagüvercinyla dezenfektan püskürtülerek temizlenmelidir.

    Sağlıklı damızlıkların seçilmesi

    Damızlıkların seçimi sırasında sadece dış görünümü değil, güvercinlerin sağlık barometrelerinin de dikkate alınması gerekir. Eğer sağlıklı yavru elde etmek isteniyorsa, sağlıklı damızlıklara sahip olunmalıdır. Çünkü sadece dirençli ve sağlıklı yavrular hayata tutunabilir.

    Finansman yeterli olmalıdır

    Güvercin bakımının ucuz bir iş olduğunu sanmayın. Bu yüzden belli miktarda finansman ayarlamalısınız. Güvercinleri satın almanızla harcamalarınız tükenmez. Bunun ardından kuşlara bazı harcamaların yapılması gerekir. İlaçların alınması, aşıların yapılması, yemler ve yem katkıları gibi her türlü unsur tam olmalıdır. Bunlar güvercin ırklarına göre de farklılık gösterir. Bunlara hazırlıklı olmalısınız. Özellikle güvercin bakmayı profesyonel şekilde isteyenler bunlara dikkat etmelidir.

    Güvercin bakımında yeterince zamanınız olmalı

    Bakacağınız güvercin ırkı ne olursa olsun, bunun için yeterli zamanınız olmalıdır. Gerektiğinde güvercinleri dışarıya çıkarmalı ve havalanmalarını sağlamalısınız. Kümeste kapalı tutulan güvercinler, belirli zamanlarda özgür bırakılmalıdır. Bu özellikle yarış için bakılan güvercinlerde önemlidir.

    Güvercin bakımında sportmenlik önemlidir

    Güvercin yetiştiriciler özellikle müsabakalara girdiği için, diğer yetiştiricilere karşı sportmen olmalıdır. Bu hobiyle uğraşan kişiler birbirine karşı saygılı olmalıdır. Yetiştirilen güvercinlere mutlaka yıl ve isim takılmalı, kendi kümeslerinde güvercinlerde bir hastalık olduğunda, diğer yetiştiriciler bilgilendirilmelidir.

    alıntı
#29.07.2015 18:13 0 0 0