Köpek Tüyleri Nasıl Kesilir?

Son güncelleme: 30.07.2015 09:24
  • Köpek Tüylerinin Kesilmesi - Nasıl Köpek Tüyleri Kesilir - Köpek Tüylerinin Bakımı
    Köpek tüyleri de tıpkı insanların vücutlarında bulunan tüyler gibi zamanla uzama göstermektedir. Tüyler uzadıkça hem köpek açısından hem de bakıcısı açısından rahatsız edici bir durum oluşturmaktadır. Bakıcı genellikle tüylerin çok döküldüğünden şikayet eder, köpek ise genellikle sıcak havalarda bu tüylerden bunaldığının belirtisini göstermektedir.

    Köpeklerde tüylerin uzunluğu köpeklerin cinsine göre değişkenlik göstermektedir. Dolayısıyla köpekler açısından belli bir tüy uzunluğundan bahsetmek doğru olmayacaktır. Yani köpeklerde belli bir standart tüy uzunluğu bulunduğu belirtilmemektedir.

    Köpeklerin genellikle özel olarak üretilmiş tıraş makineleri ile tüyleri azaltılmaktadır. Bu makinelerde bulunan özel başlıklar sayesinde tüylerin uzunluğu 5 numara 7 numara gibi belirlenebilmektedir. Tıraş makinesi ile tüylerin kısaltması yapılırken oldukça dikkat edilmelidir. Çünkü köpeklerin derisi insanların derisine oranla daha bir hassasiyet gösterdiği için deriyle tıraş makinesinin teması halinde istenmeyen sonuçlar meydana gelebilmektedir.

    Köpeklerin tüylerinin kısaltılmasında dikkat edilmesi gereken önemli bir boyut ise tüyleri yeteri kadar kısaltmadır. Gereğinden fazla kısaltılan tüyler köpeklerin güneş ışığına çıktıklarında yanıkların meydana gelmesine neden olabilmektedir. Bunun önüne geçebilmek için köpeklerin tüylerini kısaltma işlemi yapmadan önce mutlaka bir veteriner hekime danışmak gerekir.

    Köpeklerde tıraş işlemi yapılırken koltuk altlarına, kulak etraflarına ve kasık bölgesine mümkün olduğunca dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu yerler köpekler açısından oldukça hassasiyet gösterdiğinden dikkat edilmesi gereken en önemli yerlerdir. Tıraş işlemi yapılırken kendi canımız gibi onların da canlarının acıyacağı unutulmamalıdır.

    Bazı köpeklerde tıraş makinesine karşı alerjen belirtiler görülebilmektedir. Böyle bir durum gözlendiğinde köpeklerde kesinlikle tıraş makinesiyle tıraş işlemine devam edilmemelidir. Tıraş makinesi yerine uygun bir makas bulunup o şekilde tüylerin azaltılması yapılmalıdır. Aksi takdirde köpeklerin hayati tehlikeyle karşı karşıya kalabilecekleri unutulmamalıdır.

    Köpekler yine kendi içlerinde mizaç yapısı olarak farklılık gösterebilmektedirler. Örneğin bazı cins köpekler oldukça uysalken, Golden gibi, bazı cins köpekler de son derece hareketlidir. Hareketli köpeklerin tüylerini azaltma işlemi oldukça zorluk göstermektedir. Bu gibi durumlarda anestezi en son kullanılan yöntem olmaktadır. Genellikle birden fazla kişiyle bu işlem gerçekleştirilirken köpekler çok zorluk çıkarırsa onları uyutma yoluna gidilebilmektedir.

    Son olarak ise köpeklerin tüylerinin azaltılmasının bir uzman tarafından yapılması gerektiği unutulmamalıdır.

    Alıntı
#30.07.2015 09:24 0 0 0