Sütün Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

Son güncelleme: 01.08.2015 11:46
  • Sütün Bozulması - Süt Neden Bozulur - Sütün Bozulduğu Nasıl Anlaşılmalı - Sütün Bozulması Hakkında
    Beslenmemizde önemli yer tutan besinlerden birisi de süttür. Protein ve kalsiyum içeriği yüksek olduğundan, büyüme, gelişme, kemik ve diş sağlığı için vazgeçilmezdir. Özellikle çocukların ve yaşlıların bol süt tüketmesi önerilir. Sağlık açısından önemli olduğu kadar maalesef çabuk ve kolay bozulan bir üründür.

    UHT, pastorize gibi yöntemlerle arındırılıp paketlenen süt, son kullanma tarihine kadar tazeliğini koruyabilir. Ancak açılmış paketler havayla temas ettiğinden kısa sürede tüketilmelidir, aksi halde bozulurlar. Bozulan sütte birçok mikroorganizma gelişir ve tüketilmesi halinde ciddi zehirlenmelere yol açabilir. Peki, bu kadar riskli olan bozuk süt nasıl anlaşılabilir ?

    Henüz açılmamış UHT sütün paketinde bombeleşme varsa o sütün bozulmuş olma ihtimali yüksektir. Bu şekilde görünen sütleri satın almamalısınız. Açıldıktan sonra ise çok uzun süre beklemiş ya da sıcak bir ortamda ve güneşe maruz kalmış sütün bozulduğunu anlamak hiç de zor olmaz. Kokladığınızda çok keskin, ağır bir koku hissedersiniz. Koklamasanız bile tadında belirgin şekilde bir değişme vardır. Ekşimsi, acımsı bir tat oluşmuştur, ilk yudumda direkt hissedilir. Ama eğer süt güneş görmeden dolapta bekletilirken, paket açıldıktan sonra belli bir süre geçtiği için yeni bozulmaya başlamışsa tat ve kokuda belirgin bir değişiklik olmayabilir. Bu sütler ısıtıldığında topaklaşır ve peynirimsi bir görüntü oluşturur.

    Fazla koyulaşan, renginde değişme olan ve kendiliğinden köpüren sütlerin tüketilmesi de zehirlenmelere yol açabilir.

    Alıntı
#01.08.2015 11:46 0 0 0