Mide Ekşimesi - Midede Asit Artması

Son güncelleme: 07.09.2022 16:59
  • midede ekşime sebepleri - mide akşimesi nasıl geçer - mide ekşimesine ne yapılır - mide ekşimesi yapan etkenlerMide ekşimesi, midede sindirim halinde olan besinlerin, mide asidiyle birlikte yemek borusuna geri itmesi sonrası göğüste veya karın orta kısmında hissedilen yanmadır. Bu belirtilerin yanında boğazda yutkunma zorluğu ve boğaz arkasında acımsı bir tat yaşanabilir. Herkes tarafından karşılaşılan bu durum, ilaçla veya evde uygulanabilecek yöntemlerde geçirilir. Ancak şiddetin ve yanmanın artması, nefes zorlukları veya kalp çarpıntısı gibi durumlar yaşanıyorsa, en kısa zamanda doktora gidilmelidir.

    Midenin ekşimesinin geçmesi için; bir bardak su içerek, dilde ekşi tadı bırakan midenin asidi yıkandığı için, ekşime giderilir. Bunun dışında mide asidini azaltan ilaçlar; midenin asit salınımını engelleyen ilaçlar kullanarak bu rahatsızlık ortadan kaldırılır. Halk arasında tedavi için en sık kullanılan süt içeceği konusunda yapılan en büyük hatalardan biridir. Çünkü süt; mide asidini nötralize eder. Ancak içinde barındırdığı kalsiyum mide asidinin salınmasına neden olduğu için, belirli bir süre sonra asidin daha fazla salınmasını ve şikâyetlerin daha şiddetli geri gelmesine neden olur. O yüzden de, mide ekşimesinde en iyi yöntem sudur. Yemek yemekte, yine mide asidini nötralize edeceği için, mide ekşimesini ortadan kaldırabilir. Bu yüzden mide ekşimesi için, örneğin; birkaç dilim ekmek yemek bu şikâyetin ortadan kalkmasını sağlayacaktır. Sakız çiğnemek de, tükürük salgısını arttırarak, midede biriken asidin temizlenmesini sağlayacağından kullanılan bir yöntemdir. Meyan kökü çayı, maden suyu gibi içeceklerde midedeki asitleri nötralize edeceğinden yemeklerden sonra içilebilir.

    Bu rahatsızlığı yaşamamak içinde; her şeyden önce aşırı kilodan kaçınılmalı, az yemek yenmeli, yenilen yiyecekler iyice çiğnendikten sonra yutulmalı, yağlı yiyeceklerden oldukça uzak durulmalıdır. Gece yatmadan, en az iki saat önce yemek-içmek bırakılmalıdır. Bunların dışında yatarken de, baş kısmı yüksek tutulmalı, mayalı içkilerden (bira, şarap) )uzak durulmalı, filtre kahve, çikolata, kakao gibi içeceklerden de kaçınılmalıdır. Eğer haftada en az iki kez mide ekşime rahatsızlığı yaşanıyorsa mutlaka doktora başvurulmalıdır. Çünkü ekşime olayı, reflü gibi hastalığın belirtisi olabilir.

    alıntı
#19.09.2015 14:21 1 0 0
  • Paylaşım için Teşekkürler
#07.09.2022 16:59 0 0 0