Karın Ağrısı Ne Zaman Tehlikelidir?

Son güncelleme: 07.09.2022 13:38
  • karında ağrı - karın ağrısının sebepleri - karın ağrısı problemi - uzun süreli karın ağrılarıKarın ağrısı şikayeti her yaştaki insanın sıklıkla karşılaşabileceği problemlerden bir tanesidir. Kaburgaların alt bölgesinden başlayan ve kasıklara kadar olan bölgelerde hissedilen ağrıya karın ağrısı denilmektedir ve çeşitli nedenleri bulunmaktadır. Çoğu karın ağrısı ciddi şikayetleri beraberinde getirmez ve kısa süre içerisinde kendiliğinden geçer. Fakat bazı durumlarda karın ağrısı ile birlikte çeşitli belirtiler kendisini göstermektedir. Bu gibi durumlarda karın ağrısı kişi için tehlikeli olmakta ve en kısa sürede önlemlerin alınması gerekmektedir.

    Karın ağrısı problemi hangi durumlarda tehlikeli olmaktadır?

    Kişinin hissettiği karın ağrısı hafif şiddetli, fakat uzun süreli oluyorsa tehlikeli durumlar belirebilmektedir. Burda dikkat edilmesi gereken karın ağrısının kısa sürede geçmeyip, günlerce ya da haftalarca sürmesidir. Çünkü hafif fakat çok uzun süreli ağrılar mide kanserinin habercisi olarak kabul eidlmektedir.

    Bazı karın ağrıları hafif bir şekilde başlar. Fakat devam eden süreçte hızlı bir şekilde hissedilen ağrı artıyorsa ciddi problemler var demektir. Böyle ani ağrı artışlarında en kısa sürede doktora görünmekte fayda vardır.

    Karın ağrısına ek olarak kişide ateş, kusma, bulantı, ishal gibi problemler gözleniyorsa karın ağrısının tehlikeli boyutlarda olduğu düşünülmelidir.
    Ayrıca dayanılmacak şiddetteki ağrılarda tehlikeyi işaret etmektedir. Genellikle kişiyi kıvrandıran derecedeki karın ağrıları böbrek taşı probleminin belirtisi olmaktadır.

    Karın ağrılarının en tehlikelisi akut ağrı olarak ifade edilen aort anevrizmasının yırtılması durumudur. Aort kalpten çıkan ve atardamarları besleyen ana damardır. Aortun duvar yapısı zarar görüp zayıflarsa ve çapı genişlerse aort anevrizması meydana gelir. Ani karın ağrısının sebebi budur. Ölümle de sonuçlanabilen çok tehlikeli bir durum olara ifade edilmektedir. Ayrıca ani başlayan karın ağrılarının bir kısmı da apandisit problemi olarak kendisini göstermektedir.

    Karın ağrısının değerlendirmesi yapılırken kişinin cinsiyeti, yaşı, karın ağrısı ile birlikte gözlenen diğer durumlar birlikte düşünülmelidir. Genellikle ciddi problemler meydana gelmese de, her ihtimale karşı doktora görünülmesi tavsiye edilmektedir. Çocuklar için çocuk hastalıkları uzmanlarına, yetişkinler için ise cerrahi uzmana başvurulması gerekmektedir.

    alıntı
#28.09.2015 21:45 1 0 0
  • Paylaşım için Teşekkürler
#07.09.2022 13:38 0 0 0