Yenibaharda Bulunan Vitaminler

Son güncelleme: 09.09.2022 18:58
  • yenibahar bitkisi - yenibaharın özellikleri - yenibaharın sağlığa yararları - yenibahar hangi vitaminleri içerir - yenibaharın anavatanıMersingiller familyasına ait bitkilerden yeni bahar keskin bir kokuya sahiptir. İnsanlar arasında pimenta bitkisi olarak adlandırılır. Yeni bahar genellikle yemeklerde baharat olarak kullanılan bir besindir.

    noimage
    Yeni baharın ana vatanı Amerika'nın sıcak bölgeleridir. Bitki yeterli olgunluğa ulaşınca tohum kısmı toplanır. Toplanan tohumlar kurutulur. Kurutulan tohumlar ise işlemden geçerek baharat haline getirilir. Baharat haline gelen yeni bahar koku olarak tarçın ve karabiberi andırır. Yeni bahar baharat olarak çorba, et yemekleri, pudingler, dolmalık iç pilavlar ve turşularda kullanılır.

    Yeni baharın içeriğindeki vitaminler

    Yeni bahar vitamin ve mineral yönünden oldukça zengin bir besindir. İçerisinde bulunan vitaminler A, C, D, B12, B6, niasin ve riboflavin vitaminleridir. Ayrıca yeni bahar demir, bakır, potasyum, selenyum, manganez ve magnezyum minerallerini içerir. Oldukça yüksek bir besin değerine sahip olan yeni bahar sağlık açısından da pek çok fayda sunar.

    A vitamini: Yağda çözülebilen bir vitamin olan A vitamini özellikle göz sağlığı açısından sağladığı faydaları ile bilinir. A vitamini bağışıklık sisteminin güçlenmesinde ve korunmasında oldukça faydalı olması sebebi ile kanser hastalıkları üzerinde olumlu etkiler sunar. Güçlü bir antioksidandır. Bu sayede doku hasarlarının önlenmesine yardımcı olur. Yeni bahar içeriğinde bulunan A vitamini sayesinde büyüme, üreme, kemik ve diş gelişiminde yararlıdır.

    B6: Özellikle sinir sistemi üzerinde faydalı etkiler sunan B6 vitamini ayrıca hormanların düzenli bir biçimde çalışmasını sağlar.

    B12: Yeni bahar içerisinde bulunan B12 vitamininin temel işlevi alyuvarların olgunlaşmasını sağlar. Bu vitamin yeterli miktarda alınmazsa anemi hastalığına sebep olur.

    C Vitamini: Yeni baharın içerisinde bulunan C vitamini vücudu serbest radikallere karşı korur. C vitamini enfeksiyonlara karşı direnç oluşmasını sağlar. Diş eti sağlığı açısından da oldukça faydalı olan bu vitamin askorbit asit olarak da bilinir.

    Niasin: B3 vitamini olarak da bilinen niasin yeni baharda bulunan vitaminler arasındadır. Niasin sinir sistemi ve beyin işlevi için alınması gereken bir vitamindir.

    alıntı
#03.10.2015 20:14 1 0 0
  • Paylaşım için Teşekkürler
#09.09.2022 18:58 0 0 0