Diş Taşı Neden Olur?

Son güncelleme: 25.09.2022 17:12
  • diş taşının sebepleri - dişlerde tartar oluşumu - diş taşlarına çözüm - diş eti çekilmesiDiş taşı, dişin yüzeyindeki bakteri plaklarının temizlenmemesi dolayısıyla sertleşmesinden oluşan birikintiye denir. Diş üzerinde, dişin normal renginden farklı olarak sarı ya da kahverengi renklerde olabilecek olan bu birikintiler kolayca fark edilebilir. Her kişide diş taşı oluşma durumu birbirinden farklıdır. Ancak genel olarak, bakteri plakları; dişlerin temizliği, gün içerisinde özellikle yemeklerden önce ve sonraki diş fırçalama alışkanlığı ve diş ipi kullanımına bağlı olarak gelişir.

    Diş taşının oluşma sebebi öncelikle, dişlerdeki bakteri plağının temizlenmemesidir. Bu plaklar temizlenmediklerinde, sertleşerek dişte birikirler ve diş taşlarını oluştururlar. Diş taşları da dişe sıkıca tutunur. Bu sebeple artık diş fırçalamakla ya da diğer işlemlerle kendiliğinizden diş taşını temizlemeniz imkansız hale gelir. Diş taşını temizletmek için bir diş hekime başvurmalısınız.

    Diş taşının olası bir diğer nedeni ise tükürüktür. Her kişinin tükürük yapısı birbirinden farklı olmakla beraber, bu yapı dişte çürük ya da taş gibi rahatsızlıklara sebep olabilir. Tükürük içerisindeki kalsiyum tuzları, bakteri plakları yardımıyla dişe yapışır ve orada sertleşir. Bunun sonucunda da diş taşı oluşur. Oluşan diş taşlarının miktarı ve diş taşı oluşum süresi ise tükürüğün yapısına bağlıdır ve bu sebeple kişiden kişiye değişiklik gösterir.

    Diş taşı olan bölgelerde diş eti çekilmesi ve buna bağlı olarak dişlerin aralarında açıklık görülebilir. Bu kısımlar da diş taşı için uygun ortam oluşturacağından, var olan diş taşları da diş taşı oluşumunu tetikler.

    alıntı
#09.10.2015 14:13 1 0 0
  • Paylaşım için Teşekkürler Ellerine Sağlık Kardeş
#25.09.2022 17:12 0 0 0