Melatonin Hormonu Neye Yarar?

Son güncelleme: 04.11.2022 15:55
  • melatonin hormonu nedir - melatonin hormonunun görevleri - mutluluk hormonu - melatonin hormonunun özellikleriVücutta gerçekleşen birçok olaydan hormonlar sorumludur ve hormonlar insan vücudunun düzenli bir şekilde işleyebilmesi için hayatta kilit rol oynar. Melatonin hormonu da bu hormonlardan biridir. Melatonin hormonu beyinde bulunan pineal bezden salgılanır ve hipotalamusun kontrolü atında çalışır.

    Melatonin hormonu karanlıkta etkin çalışır. Akşam saat 21 ile sabah saat 7 arasında salgılanması üst düzeylerdedir ve saat 2-4 arası melatonin salgısı en üst düzeyi bulur. Melatoninin gece salgısının fazla ve gündüz salgısının az olması, bireylerin gece uyumaları ve gündüz uyanmaları olarak devam eden döngüye katkıda bulunur. Bu sayede vücudun ritmini ayarlar ve vücutta düzen oluşturur. Melatonin ritmi sabit bir hormon olduğu için uyku bozukluğu olan bireylerde dikkat edilmelidir.

    Melatonin hormonunun diğer işlevleri:

    Hormonun hücre yenilenmesi ve bağışıklık sisteminin düzenlenmesinde rolü vardır ve aynı zamanda güçlü bir antioksidandır. Hücre çekirdeğini koruyarak zarar gören hücrenin kendini yenilemesine olanak sağlar.
    Melatonin hormonu her türlü stresi yok ederek bağışıklık sistemine katkıda bulunur. Aynı zamanda bu hormonun kanseri engelleyici özelliği vardır.
    Hormonun ergenlik dönemine kadar salgısı yüksek seyrederken ergenlik dönemine geçişle birlikte salgısı azalır. Hormonun salgısının azalmasıyla ergenliğe geçiş sağlanır.
    Melatonin vücut ısısını düşüren bir hormondur.
    Hormonun üreme sistemi üzerine de etkileri vardır.
    Melanositi uyarıcı hormon olan MSH'ı inhibe eder ve bu sayede cildin renginin açılmasını sağlar.


    alıntı
#09.10.2015 14:40 1 0 0
  • Paylaşım için Teşekkürler Ellerine Emeğine Sağlık
#04.11.2022 15:55 0 0 0