Karbonmonoksit Zehirlenmesinin Sebepleri

Son güncelleme: 13.10.2015 23:23
  • karbonmonoksit zehirlenmesi belirtileri - karbonmonoksit gazı - karbonmonoksit zehirlenmesinde ilkyardımYapısında karbon bulunan maddelerin yakılması veya tam olarak yakılamaması durumunda karbonmonoksit gazı (CO) ortaya çıkar. Bu gazın varlığı, canlılar için hayati risk teşkil eder. Renksiz, kokusuz ve tatsız olan bu gaz tahrişe de yol açmaz. Bulunduğu ortamda tespit edilmesi son derece zor olduğundan “sessiz katil” olarak da bilinmektedir. Şimdi, tehlikeli ve zehirli olan bu gazı daha yakından tanıyalım.

    Karbonmonoksit; odun, kömür, doğalgaz ve gazyağı gibi yakıtların yakılması veya tam olarak yakılamaması sonucunda ortaya çıkar. Petrol yakıtı ile yanan ısıtıcılar, kömür ızgaraları, şömineler, seyyar jeneratörler, odun-kömür sobaları, doğalgaz ocakları ve araba motorlarından çıkan egzoz gazı da karbonmonoksit kaynağıdır. Özellikle kış aylarında bu gaza bağlı zehirlenmelerin artması, karbon içeren bu yakıtların kapalı ortamlarda yakılmasına ve yakıldıkları ortamların yeterince havalandırılmamasına bağlıdır.

    Karbonmonoksit gazı, oksijene göre daha aktif bir gazdır. Soluk aldığımız ortamda bu gaz varsa, oksijenden önce kanımızdaki hemoglobine bağlanır ve oksijen alımını engeller. Oksijen alınamaması durumunda da, hücrelerimiz ve dokularımız canlılıklarını kaybetmeye başlarlar. Bu durum vücutta kalıcı hasarlara sebep olabileceği gibi, zamanında müdahale edilmez ise ölüme de yol açabilir. Normal şartlarda kanımızda %0.5-1.5 oranında bulunan karbonmonoksit gazının sigara içenlerdeki oranı %4-9'a kadar çıkmaktadır. Bu oran %15’i geçtiğinde zehirlenme başlar; %60’a ulaşıldığında ise ölüm olayı gerçekleşir.

    Karbonmonoksit Zehirlenmesi Belirtileri

    Karbonmonoksit zehirlenmesinde; bulantı, kaslarda güçsüzlük ve halsizlik, duygusal dengesizlik, baş ağrısı, bulanık görme, duyu kaybı, reflekslerde yavaşlama, nefes darlığı, baş dönmesi, bulantı, kusma, zihin karışıklığı, sersemlik, bilinç kaybı ve bayılma gibi belirtiler gözlemlenir.

    Karbonmonoksit Zehirlenmesi İlk Yardım ve Tedavi

    Karbonmonoksit gazına maruz kalındıysa acilen pencere ve kapılar açılarak ortam havalandırılmalı, mümkünse dış ortama çıkılmalıdır. Zehirlenen kişi acilen en yakın sağlık kuruluşuna götürülmelidir. Burada duruma göre hastaya, kandaki oksijen dengesini sağlamak için saf oksijen verilir ya da hasta basınçlı oksijen odasına alınır.

    Karbonmonoksit gazına maruz kalınma miktarına ve süresine göre, oksijensizliğe bağlı olarak beyinde ve kalpte hasar meydana gelmiş olabilir. Bu hasar kalıcı rahatsızlıklara veya ölüme neden olabilir.

    alıntı
#13.10.2015 23:23 0 0 0