Simurg Anka Efsanesi

Son güncelleme: 17.10.2015 15:47
  • iran destanları - simurg anka destanı - simurg anka hikayesiEski İran mitolojisinde, Kaf dağında bulunduğu söylenilen ve otuz kuş büyüklüğünde. olduğu düşünülen hayali bir yaratık anka

    İran destanlarında iki simurg vardır. Bunlardan biri Zal ile Rüstem’i koruyan, öteki de Isfendiyar tarafından öldürülen dev bir kuştur.

    Doğduktan sonra babasının buyruğu üzerine ıssız bir yere bırakılan Şam’ın oğlu Zal, Simurg tarafından bulunarak yuvasına götürüldü ve orada yetiştirildi. Simurg’a gaipten gelen bir ses, Zal'ın soyunun gelecekte ünlü olacağını bildirdi. İnsanlar gibi konuşan simurg Zal’a konuşmayı öğretti. Sonra onu babası Şam’a götürdü. Simurg, ayrılacağı zaman Zal’a tüylerinden birini verdi. Bir tehlike ve sıkıntı anında Simurg’un yardımını sağlaması için bu tüyün bir kısmını yakması yetecekti. Bu sihirli tüyle çağrılan Simurg, Zal’ın oğlu Rüstem’in doğuşu sırasında, annesini sarhoş ettikten sonra ona böğrünü açmasını öğütledi; yaraya iyi gelecek süt ve miskle karıştırılan otu da gösterdi.

    Bundan sonra kuşun bir tüyüyle yarayı ovmak gerekiyordu. Simurg, ikinci ve son defa Rüstem’in Isfendiyar ile savaşı sıra sın da çağrıldı. Kuş, Rüstem’in ve atı Rahş’ın vücutlarına saplanan okları çıkardı ve onların yaralarını yine tüyleriyle iyileştirdi.

    İsfendiyar tarafından öldürülen öteki Simurg ise zararlı bir canavardır. Bu bir dağ üzerinde yaşar, uçan bir dağa veya siyah bir buluta benzer, pençesiyle timsahları, parsları ve fili bile kaldırabilirdi. Her biri kendisi kadar büyük iki yavrusu vardı. Bunlar uçtukları zaman çok büyük bir gölge meydana getirirlerdi. Isfendiyar onu, her yanına keskin silahlar konulan bir «gerdun» kullanarak hileyle öldürdü. Tasavvufta Simurg, ulûhiyetin (tanrısallık) sembolüdür.

    alıntı
#17.10.2015 15:47 0 0 0