Off Road Nasıl Yapılır?

Son güncelleme: 21.10.2015 22:28
  • araç sporları - off-road nedir - off-road nerede yapılır - off-road araçlarıOff-Road insan eliyle yapılmış olan yoların bitiminde yani asfalt vb malzemelerle yapılmış olan yolların bittiği doğal yolların başladığı yerde yapılan bir araç sporudur. Bu tanıma rağmen Off-Road yarışlarının çoğu zaman insan eliyle oluşturulmuş arazilerde yapıldığının da altını çizmek lazım. Ancak bu yarışlar bir müsabaka niteliğinde olduğunu ve seyircilerinde kolay ulaşabileceği arazilerde yapılması gerekliliğinin var olduğunu belirtmek lazım. Doğal alanlarda yapılan off-road yarışları da vardır.

    noimage
    Off-Road tanımı içerisinde off-road’un nerelerde yapılabileceğini kısmen açıkladık. Bu spor şehrin düzgün yollarından uzak olan ve doğal olarak oluşmuş olan yollarda yapılır. Çoğu zaman bir dağ yamacında bu spor yapılabildiği gibi, bazen sahil şeritlerinde de yapıldığını görmek mümkündür. Antrenmanlar esnasında kullanılan yollar nispeten yarış güzergahlarına göre daha doğal engellerle doludur.

    Off-Road yarışlarında ise yarış yapılacak alan genellikle iş makineleri ile engellerle donatılır. Bu engeller bazen bir yükselti, bazense içerisi su dolu bir havuz olabilmektedir. Doğal alanlarda yapılan yarışlarda bir hayli fazladır. Böylesi yarışlarda yarış parkuru kazıklarla diğer alanlardan ayrılır ve sürücülerin kazıkların belirlediği yolu takip ederek yarışmayı tamamlamaları beklenmektedir.

    Off-Road Araçları

    Off-Road araçların bir melez araç olduğunu söylemek mümkündür. Araçların tamamı 4*4 denen sisteme sahiptir. Ancak piyasada ulaşılabilecek olan 4*4 arallarla off-road yapılabileceğini düşünmek yanlış bir kanıdır. Bu araçların hemen hemen hepsi 4*4 sistemine sahip olmalarına rağmen asfalt zeminde kullanılmak amacıyla üretilmiştir.

    Peki 4*4 bir araca sahip olmak off-road için yeterli değilse ne yapılmalı? 4*4 bir araç off-road yapabilmesi adına ciddi bir modifikasyon işleminden geçirilir. Özellikle aracın tekerlikleri, firen sistemi, yerden yükseklşği gibi özellikleri çeşitli parçaların off-roada uygun parçalar ile değiştirilmesi ile araç off-road için hazır konuma getirilir.

    Off-Road Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

    Aracınızın kesinlikle bir yarışa girecekseniz bakımlarının tam olmasına dikkat etmeniz gerekir.
    Yarış esnasında yapılan en büyük hatalardan biri kazanma hırsıyla yapılan dikkatsiz hareketlerdir. Bunlardan kaçınılmalıdır. Zira off-roadda denge önemli bir konudur. Ancak çoğu zaman hırs bu faktörün göz ardı edilmesini ve sonrasında yaralanmaları beraberinde getirebilmekte.
    Amatör olarak yapılan off-roadlar doğal arazide yapılır. Bu tip bir off-road yapıyorsanız doğal araziye zarar vermemeye çalışılmalı.
    Doğal arazi off-roadlarında en çok yapılan yanlış batan aracı kurtarmak için yapılan çekme işleminde ağaçlara dolanan halatlarla zarar verilmesidir.


    alıntı
#21.10.2015 22:28 0 0 0