Amigdala Hastalığı

Son güncelleme: 04.11.2022 16:03
  • amigdala nedir - amigdalanın fonksiyonu - beynin bölümleri - amigdala hastalığını kim bulmuşAmigdalanın işlevleri, vücudumuz için son derece mühimdir çünkü; bu işlevler olmazsa duygularımızı kaybederiz. Beyindeki bu yapı bizim duygusal ve sosyal tepkilerimizden ve anılarımızdan sorumludur. Öyleyse amigdalanın fonksiyonu ve lokalizasyonuna göz atalım.

    Amigdala, beynin iyi bilinen, ünlü bir parçası olmayabilir ancak mutlaka önemli bir parçasıdır. Beyindeki hipotalamus bezinin derhal üstünde yer alan badem biçiminde, beynin temporal loblarının derinliklerinde yerleşen nöronların oluşturduğu beynin bir bölümüdür. Her biri kulaklarımızdan bir kaç cm mesafede iki amigdalaya sahibiz. Bu ufak kitle bir kişinin zihinsel ve duygusal durumu ile ilişkilendirilmiştir. "amigdala" kelimesi yunanca badem kelimesinden gelir çünkü şekli ve büyüklüğü bir bademe benzer. Amigdala'nın işlevleri sinir hücrelerinin neokorteks ve görsel korteks gibi beynin çeşitli merkezlerine bağlanmasıyla sağlanır. Amigdala aynı zamanda sinir sisteminin önemli bir parçası olan limbik sistemin bir parçasıdır.

    Amigdala'nın Fonksiyonu
    19. Yüzyıla kadar, bu yapının varlığını bile insanoğlu tarafından bilinmiyordu. 1930'larda araştırmacılar temporal lobları hasarlanan insanlarda korku duygusu, cinsel davranışlar ve beslenme davranışlarında farklılıklar meydana geldiğini tespit ettiler. Daha sonra yüzyılın ortalarına doğru amigdala hasar gördüğünde duygusal işlemede farklılıklar meydana geldiği görüldü. Bu yapının bugün daha iyi anlaşılması ursin ve kaada, blanchard ve blanchard, weiskrantz, heimer, kapp, mcgaugh, ledoux ve davis gibi pekçok bilim adamının öncü çalışmaları sayesinde mümkün olmuştur. Amigdala'nın orbitofrontal korteks, striatum ve talamus gibi duygusal işleme katılan bütün yapılar ile bağlantılı olduğu görülmektedir. Hem insanlarda hem de hayvanlarda amigdala korku ve keyif duygularıyla ilişkilidir. Amigdalanın esas fonksiyonu duygusal ve sosyal işlemedir. Ayrıca duygusal olayları çözümler ve bu olaylarla ilgili anıları depolar. Araştırmacılar aynı zamanda erkek ve kadınlardaki amigdalanın, duygusal durumlara değişik tepkiler verdiğini tespit etti.

    Bazı duyguları hissedebilmek ve karşı tarafın duygularını anlayabilmek için amigdalaya sahip olmamız gerekmektedir. Örneğin korku duygusu, amigdalayla ilişkili bir duygudur. Örneğin bir kişinin öldürüldüğünü görmek kalbimizin daha hızlı çarpmasını sağlar. Aşırı korku ve kaygılı düşünceler beynimizin panikleyip kendisi de öldürülmeden oradan kaçabilmek için kaçış yolları düşünmesine sebep olur. Korkunun neden olduğu bu kendini koruma iç güdüsünü sağlayan amigdalanın etkin hale gelmesidir. Amigdala bundan başka bu korkunç öldürülme olayını hafızada depolar, ne zaman bu olayı tekrar düşünürsek o gün ve olay gözümüzün önünde belirir ve korkunun sebep olduğu titreme, ürperme gibi diğer belirtileri de yeniden yaşarız. Bu da gösteriyor ki amigdala kişinin o deneyimi tekrardan yaşamasını sağlayan duyguları ve anıları saklıyor. Bundan başka araştırmacılar amigdalaları zarar görmüş olan kişilerin hiç bir korku belirtisi göstermediklerini tespit etti. Normalde bir kişinin kalbinde korkuya neden olan silahlar, örümcekler, yılanlar, yükseklik, hırsızlar, korku filmleri ya da diğer etkenlere hiç bir tepki vermedikleri görüldü. Bu açıkça amigdala ve korku tepkileri arasındaki bağlantıyı kanıtlıyor. İnme sonrası amigdalası hasar alan insanlarda, korku duygusu diğer duygulara nazaran çok daha az görülür.

    Weiskrantz tarafından yürütülen araştırmada, amigdaladaki lezyonların davranışsal ve duygusal bozukluklara neden olduğu göstermiştir. Otizm, fobiler, travma sonrası stres bozukluğu, anksiyete ve depresyon gibi durumların da amigdalanın anormal işleyişi ile bağlantılı olduğu görülmektedir. Bipolar bozukluğu olan insanların korku duygusunu çok fazla hissetmesinin sebebi ise büyük bir amigdalaya sahip olmaları gibi görülmektedir. Bundan başka, amigdaladaki hasar şiddetli psikopat davranışlara neden olmaktadır. Hasar görmesi, nörotransmitter dengesizliği veya gelişimsel problemler amigdalanın anormal çalışmasına neden olan faktörler olabilir.

    Amigdala bundan böyle geçmişte olduğu kadar az bilinen bir beyin bölgesi değildir. Bugün geniş, derinlemesine araştırmalar yürütülen beyin yapılarından biridir. Ancak duyguların nasıl işlendiği, depolandığı, tekrar gün yüzüne çıkarıldığı ve anıların tam olarak nasıl oluşturulduğunun anlaşılması için amigdala üstüne yapılan çalışmalar devam etmelidir.

    alıntı
#25.10.2015 11:45 1 0 0
  • Paylaşım için Teşekkürler Ellerine Emeğine Sağlık
#04.11.2022 16:03 0 0 0