Dil Yanması Nasıl Geçer?

Son güncelleme: 17.08.2022 15:34
  • dilde yanma - dil yanmasının sebepleri - ağız içi yanıkları - dil yanmasına ne yapılırGünlük hayatta sık sık karşılaştığımız ve çoğu zaman başımıza dert olan dil yanması dikkat edilmediğinde ya da tedavi uygulanamadığında çok ciddi tıbbi sorunlar meydana getirebilir. Sıcak içecek veya çorba gibi sıvı gıdaların hızlıca ve dikkatsizce tüketilmesi sonucu otaya çıkan dil ve ağız içi yanıkları bazı kolay ve pratik uygulamalar ile giderilebilir.

    Dil yanması da diğer yanık türleri gibi farklı derecelerde oluşabilir. Birinci derecen yanıklar dilin yalnızca dış tabakasını etkileyerek dilin kızarmasına ve şişmesine neden olur. Bu tip yanıklarda ağrıyı azaltmak için öncelikle yanık bölge soğuk su ile birkaç dakika yıkanmalıdır. Ağız içerisinde ve dil üzerinde herhangi bir kir veya parçacık kalmamasına dikkat edilmelidir. Yanık bölge bol su ile temizlendikten sonra ağrıyı hafiflermek için buz ya da dondurma gibi soğuk yiyecekler tüketilebilir.

    Yarayı tahriş ederek daha kötü hale getirebilecek sıcak veya ılık sıvılardan uzak durulmalıdır. Ardından tuzlu veya karbonatlı su ile gargara yaparak mikropların temizlenmesine ve yaranın tedavisine başlanabilir. Dilinizin üzerine bir miktar toz şeker koymak acıyı hafifletecektir. Kulaktan dolma bilgiler ya da kişisel uygulamalar ile yanık enfekte olabilir. Bu durumda yapılması gereken tek şey bir uzmana başvurmaktır.

    Daah ciddi yani ikinci ve üçüncü dereceden yanıklarda dilin hem alt hem de en derin tabakaları hasar görmüş olacağı için acil bir tıbbi müdahale gerekecektir. Zaman kaybetmeden en yakın hekime başvurmanız gerekmektedir.

    alıntı
#27.10.2015 17:50 1 0 0
  • Paylaşım için teşekkürler
#17.08.2022 15:34 0 0 0