Düşük Tansiyon Ne Zaman Tehlikelidir?

Son güncelleme: 30.08.2022 16:27
  • kan basıncı düşmesi - ani tansiyon düşmeleri - tansiyon neden düşer - tansiyon düşüklüğü belirtileriKan basıncında ani düşmelerden dolayı ortaya çıkan düşük tansiyon hipo tansiyon adıyla da bilinen bir sağlık sorunudur. Bu rahatsızlık bir belirti göstermeden aniden meydana gelebilir. Ancak genel olarak büyük kan basıncının 90, küçük kan basının 60'dan küçük olduğu durumlarda hipo tansiyon tanısı konulabilir. Tansiyon için normal değerler 120/80 olarak belirlenmiştir.

    Büyük ve küçük tansiyon aynı anda azalıp yükselebilir. Bu rahatsızlığın belirtilerinin tam olarak anlaşılamamasının nedeni de büyük ve küçük tansiyonun değerlerin altında olmasına rağmen kişinin sağlıklı bir şekilde hayatına devam etmesidir. Bu durumda ani kan basıncı düşüklükleri kişilerde birtakım sarsıntılara neden olabilir.

    Tansiyon düşüklüğünün belirtileri arasında gösterilebilecek durumlardan birisi ise halsizlik ve yorgunluk hissidir. Bununla birlikte baş dönmesi, unutkanlık, kulak çınlaması ve odaklanma sorunu gibi durumlar da görülebilir. Düşük tansiyon gün içerisindeki bazı durumlarda da kendisini gösterebilir. Uzun süre açlık durumlarında, ani duygu değişimleri, alınan kötü bir haber tansiyonun düşmesine neden olabilir. Bu durumun kendisini sürekli tekrarlaması halinde düşük tansiyon rahatsızlığından söz edilebilir. Özellikle sabahları bu durumun görülmesi düşük tansiyon belirtisi olabilir.

    Düşük tansiyonun birçok nedeni olabilir. Bu nedenler arasında kansızlık, vitamin eksikliği ve vücudun susuz kalması bulunur. Sıcak havalar da tansiyonun düşmesinde bir etkendir.

    Düşük tansiyonun ciddi anlamda bir tehlike oluşturabilmesi için değerlerin çok düşmesi gerekir. Değerlerdeki ani ve ciddi düşüş organların oksijensiz kalmasına neden olabilir. Gün içerisindeki aktivitelerde kendinizi bir anda yorgun hissediyor, bayılma nöbetleri geçiriyor ve gözünüz kararıyorsa düşük tansiyonun bir sorun olduğu söylenebilir. Bu durumda hayati bir tehlike oluşabilir. Bu nedenle bilinçsizlik, baş dönmesi, baygınlık ve bulantı gibi rahatsızlıkların kendisini tekrarlaması ve ani bir şekilde oluşması durumunda hemen bir doktora başvurulmalıdır.

    Düşük tansiyon sorunu ile karşılaşmamak için beslenmeye ve günlük aktivite düzenlerine dikkat etmek gerekir. Sigara, alkol, düzensiz beslenme gibi alışkanlıklar düşük tansiyona neden olabilir. Spor yapmak, yağsız yiyecekler tercih etmek, hazır gıdalardan uzak durmak özellikle yaşlılar için tansiyondan kaçınma yöntemleridir.

    Düşük tansiyon yeterli miktarda tuz alınarak, sıvı tüketilerek ve tansiyon yükseltici ilaçlar alarak da anlık bir şekilde tedavi edilebilir. Bununla birlikte düşük tansiyon tanısı konulan hastaların uzun süreli ilaç kullanımına başlaması ve verilen diyet programına uyması gerekir.

    alıntı
#02.11.2015 19:41 1 0 0
  • Paylaşım için Teşekkürler
#30.08.2022 16:27 0 0 0