Kalp Yetmezliği Olanlar Nelere Dikkat Etmeli?

Son güncelleme: 30.08.2022 16:28
  • kalp yetmezliği sorunu - kalp kası hastalıkları - kalp yetmezliğinin belirtileriTürkiye'de ve dünyada hızla artan bir sağlık sorunu haline gelen kalp yetmezliği önemli bir hastalıktır. Türkiye'de 1,5 milyon insanın kalp yetersizliğinden etkilendiği tahmin edilir. Nefes darlığı, halsizlik ve yorgunluk gibi şikâyetlerle birlikte, vücudun çeşitli bölgelerinde sıvı toplanmasıyla (akciğer, ayak bileğinde vs.) gözlenen bir hastalıktır. Bu şikayetler istirahatle olabileceği gibi eforla da ortaya çıkabilir. Örneğin; kişi 3 kat merdiveni rahatlıkla çıkarken, bir kat merdiveni çıkamıyorsa bu kalp yetmezliği belirtisi olabilir. Bunun dışında gece öksürükleri, gece idrara çıkma, karında şişlik, karın ağrısı ve kusma da kalp yetmezliğinin diğer belirtileridir.

    Kalp yetmezliğinin başlıca nedeni, kalp-damar hastalıklarıdır. Koroner damarlar kalbi besleyen damarlardır. Koroner damarlarda ortaya çıkabilecek herhangi bir tıkanıklık ya da daralma kalp damarının yeterince beslenememesine neden olarak kalp yetmezliğini ortaya çıkarır. Hipertansiyon da çok önemli bir etkendir. Hipertansiyonu olan kişilerin kalbinde iş yükü arttığından, kalp yetersizliğine neden olur.

    Diyabette, kalp kasını bozduğu için kalp yetmezliği yaratabilir. Bir diğer önemli neden ise akciğer ve kalp-kapak hastalıklarıdır. Ritim bozuklukları da kalbin kontrolsüz aşırı hızlı artmasına neden olarak kalp yetmezliğini ortaya çıkaran bir durumdur. Kalp yetmezliğinde genetik yatkınlık oldukça önemlidir ve yaşla doğrudan ilişkili bir hastalıktır. Yaş arttıkça kalp yetmezliği riski de artar.

    Kalp yetmezliği sorunu yaşayan hastalar, yorucu aktivitelerden kaçınmalıdırlar. Özellikle hipertansiyonu olan kişiler, tuzsuz beslenmeye çok özen göstermelidirler. Günde 2 gr tuz almaları yeterlidir. Fazla tüketim, nefes darlığını ve vücut şişmelerini arttırır. Bununla beraber su ve diğer sıvı tüketimine dikkat edilmesi gerekir. Örneğin; maden suyu aşırı tuz içerdiğinden kaçınılması gereken içeceklerdendir. Alkol ve sigara kesinlikle kullanılmaması gerekir.

    Tedavi süresince doktorların verdiği ilaçları, tavsiye ettiği dozda almalı, hiçbir şekilde doz azaltma ve arttırma yollarına başvurmamalıdır. Hekim kontrolünde vücut kilo dengesinin sağlanması da önemlidir. Bu anlamda yaşam tarzlarında değişikliklere giderek, uygulanacak beslenme yöntemlerine özen gösterilmelidir.

    alıntı
#02.11.2015 19:45 1 0 0
  • Paylaşım için Teşekkürler
#30.08.2022 16:28 0 0 0