Susam Nasıl Saklanır?

Son güncelleme: 13.11.2015 21:50
  • susam nedir - susamın saklanması - susam tohumu - susamın saklama koşullarıİki çenekli susam kapalı tohumlu bir bitki türüdür. Tohumlarının kurutulup işlenmesiyle başta tahin olmak üzere çeşitli ürünler ortaya çıkar. Kurutulmuş susam tohumu hamur işlerine lezzet katmak amaçlı sıkça kullanılır. Sağlık açısından da oldukça faydalı bir besin türüdür. Vücuda enerji verir ve doğal yağ ihtiyacını karşılar. Susamı evde saklamak için bilinmesi gereken birkaç püf noktası vardır.

    Aşırı sıcak ve aşırı soğuk yerlerde saklamaktan kaçınmak gerekir. Saklandığı ortamın ortalama sıcaklığının 15-25 derece arasında bir değere sahip olması şarttır. Kavrulmuş susam için sıcaklığın önemi daha azdır. Kavrulmamış susamda ise uygun sıcaklık oluşmazsa kısa sürede yumuşar ya da küflenmeye başlar. Bu nedenle ortamın sıcaklığına dikkat etmek gerekir.

    Susamı saklamak için cam bir kavanoza ihtiyaç vardır. Mümkünse vakumlu kapaklara sahip cam kavanozlardan ya da saklamak kaplarından kullanmak gerekir. Sağlıklı olması ve tazeliğini koruması açısından cam, susam için en uygun saklama kabıdır.

    Saklama koşullarını sadece ortam ve saklama kapları değil susamın kalitesi de belirler. Susam ne kadar taze olup kaliteli bir şekilde işlenmişse saklama süresi de o kadar uzun olur.

    İyi bir susam hem uzun süre saklanır hem de tazeliğini bu süre içerisinde kaybetmez. Bu nedenle susamın kalitesini, tadı ve kokusuyla test etmeden satın almamak gerekir. Kokusu ve tadı acı olmamalı, çok koyu bir renge sahip olmamalıdır.


    alıntı
#13.11.2015 21:50 0 0 0