Şişkinlik Sorunuyla Baş Etme Yolları

Son güncelleme: 06.10.2022 12:39
  • şişkinlik sebepleri - mide şişkinliği - midede gaz - şişkinlik yapan yiyecekler - şişkinlik nasıl azaltılırŞişkinlik hissi pek çok insanı gündelik hayatta etkileyen bir sorun. Gazlı içeceklerden tuzlu yiyeceklere, gün içerisinde tükettiğimiz pek çok gıda ürünü bu sorunun başlıca nedenleri arasında yer alıyor. Peki, şişkinlik problemi yaşayanların beslenirken nelere dikkat etmesi gerekiyor?

    Günlük beslenme rutinimizde bilinçsizce tükettiğimiz bazı yiyecekler midede hazımsızlık, vücutta su toplanması gibi olumsuz etkiler yaratarak şişkinlik problemi yaşanmasına neden olabiliyor. Şişkinlik problemiyle sık karşılaşanların beslenme içeriklerine dikkat edebilmeleri açısından hangi gıdaların vücut üzerinde nasıl etkileri olduğu konusunda bilgi sahibi olmaları yararlı olabilir.

    Gıdaların şişkinlik problemiyle ilişkisi açısından fikir edinmek için aşağıdaki bilgilere göz atabilirsiniz.

    Şişkinliği Tetikleyen Olası Besinler:

    Süt ürünleri: Uzmanlar süt ya da peynir, yoğurt, dondurma gibi süt ürünlerini tüketmenin şişkinlik problemine neden olabileceğini belirtiyorlar. Laktoz duyarlılığı olanların, badem, hindistan cevizi ve pirinç sütü gibi bitkisel içerikleri tüketmelerinin daha yararlı olabileceği biliniyor.

    Meyve ve sebzeler: Elma, armut, muz, kuru üzüm, kuşkonmaz, brüksel lahanası, lahana, brokoli gibi bazı sebzelerin, sindirim sırasında parçalanması zor olan kompleks nişasta ve şeker içerdikleri biliniyor. Aslında bunlar günlük diyet için oldukça önemli ve listeden çıkarılması zor olan besinler. Dolayısıyla şişkinlik sorunuyla karşılaşmamak için bu sebzeleri kolayca sindirmenize yardımcı olacak şekilde, pişirerek tüketmeye çalışın. Meyveleri de küçük porsiyonlara bölerek yiyebilirsiniz.

    Fasulye türleri: Vücudumuz tarafından normalde sindirilemeyen bir şeker türü olan oligosakkarit içerdikleri için fasulye türleri, tüketildikten sonra kalın bağırsağa ulaştığında, burada bulunan bakteriler tarafından tüketilerek şişkinliğe sebep olabilirler. Pişirilmeden önce kuru fasulyenin suda bekletilmesinin nedeni de bu aslında. Fasulyenin suda beklediği zaman besin değerini kaybetmediği; ama şişkinliğe neden olan oligosakkaritlerin miktarında azalma olduğu biliniyor.

    Sakız: Şişkinlik sorunu yaşamaya neden olan şeylerden biri de sakız çiğnerken yuttuğumuz bir miktar havadır. Uzmanlar, şekersiz sakızların içeriğinde bulunan sorbitol ve ksilitol gibi bazı maddelerin bağırsaktaki bakteriler tarafından fermente edildiğini ve daha fazla şişkinliğe sebep olabileceğini belirtiyorlar.

    Yağlı besinler: Yağlı besinlerin sindirimi yavaşlattığı ve bu nedenle şişkinliğe neden olabildiği biliniyor.

    Yapay Tatlandırıcılar: Gazlı içecekler, sakızlar ve şekerlerin yanı sıra pek çok hazır gıda ürününde ve düşük kalorili diyet ürünlerde de bulunan yapay tatlandırıcıların vücut tarafından sindirilemediği biliniyor.

    Baharatlı besinler: Bu tür besinler de mide asidini tetiklediği için şişkinlik sorununa yol açabiliyor.

    Şişkinliği Azaltmaya Yardımcı Olan Besinler:

    Yabanmersini: Doğal idrar söktürücü özelliği olduğu ve fazla sıvıyı dışarı atmaya yardımcı olduğu biliniyor.
    Zencefil: Ödem giderici özelliğiyle biliniyor.
    Yeşil çay: Metabolizmayı hızlandırıcı ve ödem giderici etkisi bulunuyor.
    Salatalık: Midedeki şişkinliği azaltmada yardımcı olduğu biliniyor.
    Tam tahıllar: Gluten duyarlılığı yaratmalarını bir tarafa bırakırsak yüksek oranda lif içerdikleri için sindirim açısından yardımcıdırlar.
    Su: bağırsaktaki besinlerin hareket etmesini sağlayarak sindirim sürecine yardımcı olur.
    Elma sirkesi: mineraller ve potasyum açısından zengin olduğu için besinlerin sindirilmesine yardımcı olur.
    Ananas: ‘Bromelain’ adı verilen bir enzim içerdiği için sindirim sürecine yardımcı olduğu biliniyor.

    alıntı
#30.11.2015 14:25 1 0 0
  • Paylaşım için Teşekkürler
#06.10.2022 12:39 0 0 0