Kalp Yetmezliğinin Nedenleri

Son güncelleme: 03.10.2022 16:52
  • kalp yetmezliğinin sebepleri - kalp yetmezliği nasıl oluşur - kalp yetmezliği belirtileri - kalp kriziBir pompa gibi çalışan kalp kan içindeki oksijeni vücudun bütün damar, doku ve organına taşır. Kalp yetmezliğinde ise kalp eskisi gibi, aynı verimle çalışamaz ve kanı her dokuya ulaştıramaz. Böylece hem kanın tam olarak dolaşmadığı dokularda çeşitli hasarlar oluşur hem de kan akımının azalması nedeniyle kalp kendini besleyemez hale gelir.

    Dokulara yeterli kan ulaşmadığı için oksijen de ulaştırılamaz. Kan akımındaki yetersizlik sonucu kan damarlarda birikmeye başlar. Kalp kası zayıflar, böbrek su ve tuz tutmaya başlar. Böylece ekstremitelerde (kol, bacak) ve karaciğer, akciğer gibi organlarda sıvı birikimi görülür.

    Kalp yetmezliğinin çeşitli nedenleri vardır ancak başlıca neden kalbin kendini besleyememesi sonucu zayıf düşmesidir. Bu damarsal anomaliler çeşitli genetik hastalıklardan yüzünden olabildiği gibi hiperlipidemi (kan yağlarının yükselmesi) ya da diyabet gibi tüm doku ve organlara çeşitli hasarlar veren metabolik hastalıklar yüzünden de olabilir.

    İskelet kaslarını etkileyen çeşitli kas hastalıkları da (müsküler distrofiler gibi) kalp yetmezliğine neden olabilir. Bir diğer önemli etken ise hipertansiyon (tansiyonun aniden yükselmesi) durumudur. Kalp kapakçıklarındaki herhangi bir sorun da ileriki dönemde kalp yetmezliğine neden olabilir.

    Damar sertleşmesi (ateroskleroz) sonucu damarların esnekliklerini kaybetmeleri bir diğer nedendir. Sertleşmiş bir damara kan pompalamak zordur kalp kanı yeterince pompalayamaz hale gelir ve dokularda ödem oluşur.

    Enfeksiyöz durumlar, kalp zarındaki iltihap (perikardit) ya da Streptokok bakterilerinin kalp kapakçıklarına yerleşerek oluşturduğu iltihabi tablo da kalp yetmezliğine neden olabilir. Hormonal etmenler arasında ise tiroid bezinden fazla miktarda hormon salgılanması sayılabilir. Bunun sonucunda kardiyomiyopati görülebilir.

    Kalp krizlerinin olası nedenlerinden biri kalp damarlarındaki tıkanıklıktır. Bu tıkanıklık zamanla o damarın beslediği kalp dokusunun belirli noktalarının ölmesine neden olur. Alkol, sigara gibi damarları ve dokuları tahrip eden, damar geçirgenliğini bozan maddelerin kullanımlarının da bu tablonun oluşmasında etkisi büyüktür.

    Risk grubundaki kişilerin yaşam tarzlarını düzenlemeleri sigara ve alkolden uzak durmaları, tuz kullanımını azaltmaları, uykularına ve kilolarına dikkat etmeleri, spor yapmaları, stres yönetimini öğrenmeleri ve herhangi bir belirti durumunda bir uzmana başvurmaları gerekir.

    alıntı
#11.12.2015 14:21 1 0 0
  • Paylaşım için Teşekkürler Ellerine Sağlık
#03.10.2022 16:52 0 0 0