Kimler Lens Takamaz?

Son güncelleme: 03.10.2022 16:52
  • lens kullanımı - hangi hastalıklarda lens takılmaz - lens kullanımı kimlere önerilmezGünümüzde yaygın problemlerden bir tanesi de görme yetisindeki yetersizliklerdir. Bunun için de birçok kimse gözlük kullanarak bu açığı kapatmaya çalışmaktadır. Fakat gözlük kullanmak yerine bazı kişiler de tercihini lensten yana kullanmaktadır.

    Uzmanlar lens verilecek hastaların düzgün olarak seçilmesi gerektiğini vurgulamaktadır. Hastalara lens verilmeden önce hastanın kişisel durumu, kişisel bakımı, yaşı, çevresel faktörler gibi birçok konunun değerlendirilmesi gerektiği söylenmektedir. Bunların sonucunda detaylı bir muayeneden sonra lens verilmesi gerektiği savunulmaktadır. Çünkü gözlük gibi herkesin lens kullanabilmesi gibi bir durum söz konusu değildir.

    Kimlerin lens kullanmalarına izin verilmemektedir?

    Genel olarak doktorlar lens kullanımı için yetişkin olma şartı aramaktadır. Çünkü çocuk yaştaki kimseler gerekli temizlik ve dikkati veremeyeceği için lens kullanımlarına izin verilmemektedir. Buna ek olarak yaşı ilerlemiş ve yatalak olan kişilere de lens verilmemektedir. Çünkü bu durumlarda enfeksiyon riski daha fazladır.
    Ayrıca lens verilmeden önce ciddi bir muayene şarttır. Bunun sonucunda gözde herhangi bir hastalık olmadığına karar verilmelidir. Eğer böyle bir durum varsa bu hastalıklar lens ile temas ettiğinde ciddi problemlere neden olabilmektedir. Böyle durumların sonucunda çeşitli enfeksiyonlar, kornea iltihabı, hatta görme yetisindeki kayıplara dayanan problemler yaşanabilmektedir. Bu duruma özellikle dikkat edilmelidir.
    Özellikle sportif faaliyet yapacak kişilerin gözlük yerine lens kullanılması tavsiye edilmektedir. Fakat bu durum yüzme sporu için geçerli değildir. Çünkü yüzerken lensler mikroorganizmalar ile etkileşime girip problemler meydana getirebilmektedir.
    Buna ek olarak alerjik problemi olan kişilerin de lens kullanmaları tavsiye edilmemektedir. Astım, saman nezlesi ya da çeşitli gıdalara karşı alerjisi bulunan kişilerin lenslere karşı da alerji bulundurma riskleri oldukça fazladır.
    Kuru göze sahip olan insanların da lens kullanmaları önerilmemektedir. Romatizmal artriti olan ya da menopoza giren kişilerde kuru göz problemi sık bir şekilde gözlendiğinden kontakt lens kullanımı tavsiye edilmemektedir.
    Bunlara ek olarak doğum kontrol hapı kullanan kadınların, hamilelerin, emzirenlerin lens kullanmaları tavsiye edilmemektedir.
    Klimalı ortamlarda uzun süre çalışmak durumunda olan ve göz kırpma refkleksleri düzgün olmayan kişilerin de lens kullanımlarına izin verilmemektedir.

    alıntı
#11.12.2015 14:28 1 0 0
  • Paylaşım için Teşekkürler Ellerine Sağlık
#03.10.2022 16:52 0 0 0