Birikim Nasıl Yapılır?

Son güncelleme: 23.12.2015 16:48
  • para nasıl biriktirilir - bankada birikim yapmak - banka birikim hesapları - bozuk para birikimiGeleceği garanti altına almak, çalışmak ve kazanmak yanında tasarruf yoluna giderek birikim sahibi olmayı gerektirir. Ancak ihtiyaç fazlası tüketimlerin önüne geçilerek oluşturulabilecek küçük kazançlar birikimlerin oluşması açısından temel etkenlerin başında yer alsa da tutarlı bir davranış haline dönüşmedikçe geleceği garanti altına alacak bir birikimden söz etmek zordur. Bu nedenle zorunlu aylık giderleri göz önünde bulundurarak plan oluşturmak, belli alışkanlıklar edinerek bütçeyi bu doğrultuda dikkatli bir şekilde yönetmek önemlidir.

    Birikim yapmak amaçlı açılmış banka hesabı atılabilecek birikimde en etkin adımların başında gelir. Her ay gider hesaplamaları dışında belli oranda bir parayı bu hesaba yatıran kişiler, uzun vadede birikim sahibi olabilecek güce sahip olurlar. Tasarrufun birikimi oluşturmakta temel şart olması nedeniyle aylık bir takım gereksiz harcamalardan kurtularak ve gerçekçi harcamalar yaparak ay sonunda kalacak paranın birikim hesabında tutulması bu süreci hızlandırır.

    Birikim açısından önemli bir diğer nokta bozuk paraları biriktirmektir. Bilimsel gözlemlere göre ortaya çıkan sonuçlar, bireylerin tüketici davranışlarında bozuk para ile satın alınan ürünlere gider gözüyle bakmadıklarını ve bedava sahip olunmuş mal hissine kapıldıklarını göstermektedir. Bu nedenle harcanma olasılığı yüksek olan bozuk paraları tüketmek yerine biriktirerek tasarruf hesabına eklenmesi birikimde hedeflenen amaca ulaşmakta önemli bir yoldur.

    Kişilerin maaş dışında mevcut ek gelirleri ya da beklentiler dışında gelen ekstra kazançları söz konusu ise, tasarruf yoluna gitmesi birikimin oluşmasına katkı sağlayıcı bir çözümdür. Ek gelirin her zaman için maaş gibi sabit bir gelir gözüyle bakılması, tasarruf yoluna gidilmek yerine ek gelire güvenerek harcamalar yapılması kişiyi birikim yapmak konusunda zor duruma düşürdüğü gibi gereksiz yere maddi sıkıntılara da sokabilir. Eğer zorunluluk gerektiren yüklü bir harcama söz konusu ise kişiler mümkünse taksitlendirmeye gitmeli ve borçlanmayı maaşları üzerinden ödeme doğrultusunda bütçelerini ayarlamalılardır.

    Birikim açısından harcamalarda kredi kartı kullanımından kaçınmak gerekir. Maaş dönemleri içerisinde paranın ne kadar harcandığını bilmek açısından önemli olan bu tür yaklaşım ayrıca gelecek aylarda ekstra ödemeler riskini de en aza indirir. Tüm bunların yanında kredi kartı kullanımından uzaklaşmak, daha seçici harcamalar yapmak ve ihtiyaç dışındaki harcamalarda kısıtlamaya gitmek açısından önemli bir etkisi bulunur.

    Birikim kısa vadeli tasarrufların uzun vadede biriktirilmesi ile gerçekleşebilecek bir süreçtir. Çoğunlukla kısa vadede hedef belirleme tasarruf için etkili bir yöntemken, birikimde hedeften sapmalar olabilir. Birikime ne kadar erken yaşlarda başlanırsa hedefe ulaşmak daha da kolaylaşır. Bu açıdan genç yaşlarda belirlenmiş hedefler daha etkilidir. Ayrıca birikimin erken yaşlarda başlaması kişiyi para yönetiminde disiplin sahibi yapması bakımından da önemlidir. Ancak bu durum kişileri, hedef belirlemeden uzaklaştırmamalıdır. Birikimde sıkı sıkıya bağlı kalınan hedefler hem amaca ulaştırıcı hem de paraya yönetme konusundan disipline edici niteliktedir.

    alıntı
#23.12.2015 16:48 0 0 0