Teog Tercihleri Nasıl Yapılır

Son güncelleme: 02.07.2016 14:26
  • EOG 2016 için en kritik 10 soru ve cevapları sayfamızda. TEOG lise yerleştirme başvuruları nasıl yapılacak? TEOG lise yerleştirme hangi puan önemli? TEOG puanları nasıl hesaplanacak?

    TEOG ikinci dönem sınavları bugün başladı. 1 milyondan fazla öğrenci iyi bir liseye girebilmek için TEOG'ta ter döktü.

    Tercih işlemleri, Bakanlığımız http://www.meb.gov.tr, http://oges.meb.gov.tr veya https://eokul.meb.gov.tr internet adreslerinde yayımlanan tercih listelerinde yer alan okulların tercih kodlarına göre, öğrenci velisi tarafından Temmuz 2016 tarihleri arasında yapılacaktır.

    Peki TEOG sınavları sonrası öğrenci ve velileri nasıl bir süreç bekliyor? TEOG puanları nasıl hesaplanacak? TEOG lise yerleştirmeden hangi puanlar dikkate alınacak? TEOG sonuçları ne zaman nasıl açıklanacak? TEOG lise yerleştirme başvuruların ne zaman ve nasıl yapılacak?

    TEOG 2016 ve lise yerleştirmeleri hakkında aklınıza takılan tüm soruların yanıtları...

    1- TEOG SINAV SONUÇLARI HANGİ LİSELERE GİRİŞTE KULLANILACAK?

    Anadolu, fen ve sosyal bilimler liseleri başta olmak üzere mesleki ve teknik, Anadolu imam-hatip, çok programlı Anadolu liselerine yerleştirmelerde geçerli olacak. Yabancı özel okulların yanı sıra bazı kolejlerde TEOG kapsamında yapılan sınavların sonuçlarına göre öğrenci alacak.

    2- TEOG PUANLARI KARNE NOTUNU NASIL ETKİLEYECEK?

    Ortak sınavlarda alınan puanlar, yıl sonu başarı puanı hesaplamasına dahil edilecek. Buna göre öğrencinin tüm derslerden aldığı puanların aritmetik ortalaması, o derslere ait haftalık ders saati sayısıyla çarpılarak ağırlıklı yılsonu puanları hesaplanacak. Bu puanların toplamının, o derslere ait haftalık ders saati toplamına bölünmesiyle de yıl sonu başarı puanı elde edilecek. Puanlama 100 tam puan üzerinden yapılacak.

    3- TEOG LİSE YERLEŞTİRMEDE HANGİ PUAN KULLANILACAK?

    Liselere girişte Yerleştirmeye Esas Puan (YEP) dikkate alınacak. YEP için öncelikle öğrencilerin Ağırlıklandırılmış Ortak Sınav Puanı (AOSP) hesaplanacak. Bunu için ortak sınavlar kapsamında, sınavı gerçekleştirilen derslerden alman puanlar kendi ağırlık katsayılarıyla çarpılacak.

    Çarpımların toplamından elde edilen değerin derslerin ağırlık katsayılarının toplamına bölünmesi suretiyle AOSP hesaplanacak. Puanlama 700 tam puan üzerinden yapılacak.

    YEP hesaplanırken öğrencilerin 6, 7 ve 8'inci sınıf Yılsonu Başarı Puanı (YBP) ile 8'inci sınıf AOSP'si toplanacak. Elde edilen toplam puan ikiye bölünerek yerleştirmeye esas puan elde edilecek. Puanlama 500 tam puan üzerinden yapılacak. Örneğin 8. sınıf YBP'si 78.2292; 7. sınıf YBP'si 68.9781; 6. sınıf YBP'si 75.8759; AOSP'si de 519.1667 olan bir öğrencin YEP'i 371.1249 olarak hesaplanır. Liselere yerleştirmede de bu puan dikkate alınacak.

    4- PARASIZ YATILILIK VE BURSLULUK SINAVI-PYBS YAPILACAK MI?

    Parasız yatılılık ve bursluluk hakkından yararlanmak isteyen 8'inci sınıf öğrencileri, ayrıca PYBS'ye girmeyecek, ortaöğretime yerleştirmeye esas puan değerleriyle değerlendirilecekler.

    5- TEOG LİSE TERCİHLERİ NASIL YAPILACAK?

    8. sınıfı başarıyla tamamlayan tüm öğrenciler yerleştirme işlemleri için tercihte bulunabilecekler. Önce Haziran - Temmuz tarihlerinde özel okullar için kayıtlar alınacak. Devlet okulları için ise tercihler Temmuz 2016 tarihleri arasında yapılacak. Ancak bu yıl çok önemli bir ayrıntı var. Özel okullara kayıt yaptıran öğrenciler, devlet okulları için tercihte bulunamayacaklar. O nedenle devlet okuluna gitmeyi düşünenlerin özel okula kayıt yaptırırken iyi düşünmeleri gerekiyor.

    6- TEOG KAÇ LİSE TERCİHİ HAKKI VAR?

    Yerleştirmede öğrencilerin tüm okul türleri arasından 25 tercih yapma hakkı bulunuyor.

    7- TEOG HİÇBİR TERCİHİNE YERLEŞEMEYENLER NE YAPACAK?

    Tercihlerinden birine yerleşemeyen ve yerleştiği okuldan memnun olmayan öğrenciler için nakil döneminde bir şans daha sunulacak. Öğrenci Yerleştirme ve Nakil Komisyonu tarafından boş kalan kontenjanlar için il/ilçe sınırları içerisinde 5 tercih hakkı tanınacak.

    8- TEOG GÜZEL SANATLAR VE SPOR LİSELERİNE NASIL BAŞVURULACAK?

    Güzel sanatlar ve spor liselerine giriş mevzuatı esas alınarak, tercihlere göre merkezi olarak yapılacak.

    9- TEOG YERLEŞTİRME SONUÇLARI NASIL AÇIKLANACAK?

    Liselere yerleştirme sonuçları Ağustos 2016 tarihinde http://www.meb.gov.tr, http://oges.meb.gov.tr ve https://e-okul.meb.gov.tr adreslerinde ilân edilecek. Öğrenciler T.C. kimlik numarası ve okul numarasıyla sonuç bilgilerini sorgulayabilecekler. Öğrencilere ayrıca sınav sonuç belgesi gönderilmeyecek.

    10- TEOG ÖZEL OKULLAR HANGİ PUAN TÜRÜNE GÖRE ÖĞRENCİ ALACAK?

    TEOG kapsamında kolejler, bu yıl farklı puan türleriyle öğrencilerini kabul edecek. Hem puanlamada dikkate alacağı ders sayısı hem de puanlama sistemleri farklı olan kolejlerin kayıt kabul şartları şöyle:

    Robert'te tavan puan 1000

    Özel Amerikan Robert Lisesi, MEB tarafından yapılan merkezi ortaöğretime geçiş sınavı verilerine göre oluşturacağı Kayıt Kabul Puanı'na (KKP) göre öğrenci alacak. KKP hesaplanırken, her iki dönemde yapılan Türkçe, Matematik, Fen Bilgisi ve Teknoloji ve T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük derslerinin sınav sonuçları kullanılacak. Birinci sınavların yüzde 30'u, ikinci sınavların yüzde 70'i hesaplamaya alınırken öğrencinin Kayıt Kabul Puanı 1000 tam puan üzerinden hesaplanacak. Öğrencilerin yılsonu başarı puanı hesaplamaya katılmayacak, sadece eşitlik durumlarında dikkate alınacak.

    Üsküdar Amerikan, Tarsus Amerikan ve İzmir Amerikan kolejleri ise Kurum Yönetmeliği çerçevesinde, Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri ve T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük derslerinin Merkezi Ortaöğretime Geçiş Sınavları sonuçlarına göre öğrenci alacak. Puanlamada her iki dönem yapılan sınavlar yüzde 50, yüzde 50 etkili olacak.

    Dört dersin sınav sonuçları eşit ağırlıkta hesaplanacak, farklı katsayı kullanılmayacak; öğrencinin kayıt puanı 400 tam puan üzerinden belirlenecek. Üsküdar Amerikan Lisesi de öğrencilerin okul ortalamalarını puan hesaplamalarına dahil etmeyecek.

    Sankt Georg Avusturya ile İtalyan liseleri, devlet liselerinde olduğu gibi TEOG kapsamındaki YEP'e göre öğrenci alacak. Buna göre yerleştirmelerde 6 temel dersten yapılan 12 sınav sonucu ve öğrencilerin 3 yıllık not ortalaması dikkate alınacak.

    Alman Lisesi 4 dersi seçti

    Özel Alman Lisesi, Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji ile Yabancı Dil olmak üzere 4 puan türüne göre öğrenci alacak. Alman Lisesi'nde tam puan 900. Yine 900'lük puan sistemine göre öğrenci alacak olan Saint Joseph, Saint Benoit, Saint Pulcherie, Saint Michel, Nötre Dame de Sion ve İzmir Saint Joseph Fransız liseleri Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji ile TC İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük olmak üzere 4 dersin puanını dikkate alacak. Birinci sınavlar yüzde 50, ikinci sınavlar da yüzde 50 etkili olacak. Özel Türk kolejlerinin bir kısmı YEP ile öğrenci kabul ederken, bir kısmı ise TEOG'u dikkate almayacak.
#02.07.2016 14:26 0 0 0