Hamilelik Döneminde Başağrıları...

Son güncelleme: 15.08.2016 11:44
  • Hamilelik döneminde en yaygın şikayetlerinden birisi başağrılarıdır. Başağrısı genç bayanlarda oldukça yaygın olan bir şikayettir. Aynı durum hamileyken de geçerlidir.

    Hamilelikte en sık görülen başağrıları

    Gerilim tipi başağrısı
    Migren
    Gebelik tokemisi yani preeklempsi
    Diğer nedenlere bağlı başağrıları
    Başağrıları en fazla gebeliğin ilk ve son üç ayında görülür. Gebeliğin ilk döneminde başağrılarını tetikleyen faktörler arasında hormon düzeylerinde ani ve aşırı değişiklikler ile beyne giden kan akımındaki artıştır. Hamileliğin son üç ayında ise uykusuzluk, vücut postründeki değişiklikler ile taşınan yükteki artışa bağlı stres tetikleyici faktörler olarak rol oynayabilmektedir. Ayrıca dehidrasyon, aç kalma ve gebeliğe ilişkin stresler de başağrısını tetikleyebilir.
    Hamilelikte başağrısını tedavi etmeli?

    Hamilelik döneminde ilaç kullanımı minimuma indirgenmesi gerektiği için günlük hayatta kullandığımız ağrı kesiciler kullanılmamalıdır, özellikle aspirin, ibuprofen, naproksen türü nonsteroid antiinflamatuar ilaçlardan kesinlikle sakınılmalıdır. Şiddetli ağrılarda asetaminofen türevi ağrı kesiciler tercih edilmelidir. BAşağrınız bu tedavilere yanıt vermiyorsa yada beraberinde başka semptomlarda varsa mutlaka doktorunuza başvurun.

    Hamilelikte başağrısı nasıl önlenebilir?

    Öncelikle gerektiği kadar uyku ve istirahat başağrısını önlemek için olmazsa olmaz şartlardır. Ayrıca yeterli miktarda sıvı alınması çok önemlidir. Günlük egzersiz yapılmalıdır. Otürürken ve yatarken sağlıklı vücut postürüne özen gösterilmelidir. Ayrıca aşağıda belirtilen gıdalar dan mümkünse kaçınılmalıdır.

    Başağrısını tetikleyen gıdalar nelerdir?

    Çikolata
    Kahve
    Alkol
    Yerfistiği
    Badem
    Mayalı hamur işleri
    Eski peynir
    Suni tatlandırıcılar
    Koruyucu madde içeren etler ve yiyecekler..
#15.08.2016 11:44 0 0 0