Polikistik Over Sendromu Nedenleri

Son güncelleme: 27.09.2022 12:28
  • Polikistik over sendromu (kısaca PKOS) bir kadının yumurtalıklarının nasıl işlediği ile ilgili, yaygın bir rahatsızlıktır. PKOS nedeniyle bir kadının adet döngüsü, doğurganlığı, hormonları, kalbi, kan damarları ve dış görünüşü etkilenecektir. Kadınlık hormonlarında dengesizlik söz konusudur. Anormal hormon seviyeleri, yumurtalıklardaki androjen ve östrojen hormonları arasındaki dengesizlik, polikistik over sendromunun başlıca nedenlerinden biri olarak gösterilir.

    PKOS olan kadınlarda genel olarak şu belirtiler görülür:

    Yüksek seviyede androjen hormonları (Kadın vücudunda da üretilen erkeklik hormonlarıdır.)
    Düzensiz adet görme (Adet görülmemesi, adetin çok ağır geçmesi ya da adet zamanının belirsiz olması gibi.)
    Yumurtalıklarda küçük kistler
    PKOS genç kızlar da dahil olmak üzere kadınlarda sık rastlanan rahatsızlıklardan biridir.
    Polikistik Over Sendromu Neden Olur?

    Polikistik over sendromunun kesin nedeni bilinmemektedir. Pek çok uzman genetik faktörlerin rol oynadığını düşünmektedir. Polikistik over sendromu olan kadınların çoğunun annesinde ya da kız kardeşinde de aynı şikayete rastlanır.

    Polikistik over sendromunda altta yatan ana problemlerden biri hormonal dengesizliktir. Bu hastalığı olan kadınlarda yumurtalıklar normalden daha fazla androjen hormonları üretir. Androjen hormonları erkeklik hormonlarıdır ancak kadın vücudunda da üretilir. Bu hormonların seviyesi kadın vücudunda normalden daha yukarı çıktığında yumurtalıklarda yumurtaların gelişimini ve dışarıya atılmasını da olumsuz etkiler.

    PKOS ile bağlantısı olduğu düşünülen diğer bir sağlık sorunu insülin direncidir. Araştırmacılar insülin hormonunun da POS ile bağlantısı olduğunu düşünmektedir. İnsülin, şeker ve diğer yiyeceklerin, vücudun kullanması için enerjiye dönüştürülmesini kontrol eden hormondur. Polikistik over sendromu olan pek çok kadının vücudunda insülin direnci nedeniyle fazla insülin üretildiği ve insülin fazlalığının androjen üretimini arttırdığı bağlantısı kurulmuştur. Yüksek androjen seviyeleri aşağıdaki şu belirtilere de yol açabilir:

    Akne
    Aşırı tüylenme
    Kilo alma (özellikle göbek, karın ve kol bölgelerinde yağlanma)
    Adet düzensizliği
    Polikistik Over Sendromunun Belirtileri

    Polikistik ove sendrom belirtileri kadından kadına farklılık gösterebilir. Bazı belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz:

    Adet görememe nedeniyle hamile kalamama
    Düzensiz adet görme
    Vücutta aşırı tüylenme (özellikle yüz, göğüz, karın bölgesinde)
    Yumurtalıklarda küçük kistler
    Akne, yağlı cilt, kepek
    Kilo artışı, obezite, bel bölgesinde yağlanma
    Kaygı, depresyon
    Uyku apnesi
    Erkek tipi saç dökülmesi
    Boyun, kol, göğüslerde koyu renk, yama şeklinde, kahverengi veya siyah lekeler
    Pelvik ağrı, kasık ağrıları
    Polikistik Over Sendromunda Neden Adet Düzensizliği ve Doğurganlık Sorunu Olur?

    Yumurtaların oluştuğu yumurtalıklarda sıvı dolu küçük kesecikler vardır. Yumurta büyüdükçe kesecikte sıvı birikir ve yumurta olgunlaştığında kesecik açılır ve yumurta dışarı bırakılır. Dışarı salınan yumurta rahme doğru yol alır. Polikistik over sendromunda ise yumurtalık bir yumurtanın tam olarak olgunlaşması için gereken tüm hormonları üretmez. Kesecikler sıvı dolabilir ancak yumurta oluşumu gerçekleşmez. Bunun yerine bazı kesecikler kist olarak kalır. Bu nedenle yumurta oluşmaz ve progesteron hormonu üretilmez. Progesteron hormonu olmadan bir kadının adet dönemi düzensiz olacak ya da hiç adet görülmeyecektir. Üstelik yumurtalıklar erkeklik hormonu üreterek yumurtlamayı başka bir şekilde daha engellmeiş olacaktır.

    Her PKOS problemi olan kadında kısırlık problemi de ortaya çıkar denilemez ancak kısırlığa PKOS’lu kadınlar arasında yaygın olarak rastlanır. İyi haber ise, tedavi gördükten sonra pek çok PKOS’lu kadının hamile kalabildiği görülür. Kilo verilmesi, hormonların düzenlenmesi ya da cerrahi müdahale gibi yöntemler sonrası yumurtlama sağlanabilir.

    alıntıdır
#26.08.2016 09:12 1 0 0
  • Paylaşım için Teşekkürler
#27.09.2022 12:28 0 0 0