Büyük Sözlerle Konuşanlar:..

Son güncelleme: 26.08.2016 15:02
  • noimage


    Sözünüz varsa, karşı çıkanlarınız, eleştirenleriniz olur.Sözünüz varsa düşmanlarınız olur. "Bu böyle söylenmez" derler örneğin.
    "Yanlış söylüyor" derler. "Saçmalıyor", "anlaşılmıyor", "sığ", yoz", "sıradan" derler. "Değersiz". Sözünüz varsa, dinleyenleriniz de olabilir, şanslıysanız. Dinleyenlerinizin bir bölümü "nedense" sizi dinleyenlerdendir. "Nedense dinleyenler" pek bir ilgimi çeker. Kafeste güzel ötüşlü bir kuşu, konserde bir neyi, bir flütü dinler gibi dinlerler.

    Sözünüz varsa yüzünüz olmalı. Nedense ben, söylediğinden fazla ama çok fazla olanlara saygı duyarım. Söz onlarda diplerden, çok derinlerden gelir. Ezberledikleri, biraz sonra unutup, o an akıllı, bilgili, zeki görünmek için üzerlerinden akıp giden sözlerin uzağında; iç dünyalarında yoğurup, deneyimlerinin ustalığında, duygu ve düşünce tezgâhlarında dokuduklarıyla anlatırlar kendilerini. Onları dinlerken, yaşadıkları, öğrendikleriyle kendi yüzünün, ruhunun heykelini nice zahmetli uğraşlarla yapmaya çabalamış, çabalamakta olan bir insanı görürsünüz

    Sözünüzün ne üstüne söylenmiş sözler olduğu da önemli.

    Her çağda öyle miydi? Hep koşturarak mı yaşardı insan? Sözler hep güç gösterisi için miydi? Bir köşede, yaşamdan damıttığı sözleri, kulağı olup da dinlemek isteyenlere anlatan söz erleri her çağda var mıydı? ("Yaşamdan damıtmak" yerine, "kitaplardan damıtmak" mı demeliydim? Kitaplardaki bilgiler yaşama dahil midir? Bir ukâlâ mı yapar, kitap insanı? Yaşamı öğretir mi? "Kitaplar yaşamda ne işe yarar?" sorusunu yanıtlayan bir kitap mı okumalıyım?) Her söz her kulağa değildir. Her kulak da her söze. Söyleyen kulağını, kulak söyleyenini mi arasın? Neden bir kulak, takım tutar gibi bir tek, bir tip söyleyen arasın ki?
    Kulağım, merhaba! Sözümü dinle! Hep hoşuna gidenleri dinleme. Onaylayacağın sözlerin ardına düşme.
    Kulağım, ağzının söylediğini duy. Gereğinde payını da ver.
    Kulağım! Bedenin, duyguların aklın ve dünyayla bütünleş. Sana söylenen iyi kötü sözleri duy; ağzına hepsine değil, kulağı olanlara seslenmesini söyle.

    Kulağım sınavdasın. Ağzım sen de öyle.
#26.08.2016 15:02 0 0 0