Güneş yanığı:..

Son güncelleme: 26.09.2022 12:47
  • noimage

    Tedavi için güneş yanığının hangi evrede olduğunu öğrenmek gerekir. Birinci derece yanık denilen kızarıklık evresinde acı vardır. Acıyı dindirmeye soğuk pansuman iyi gelir. Ancak, bunu soğuk suyla yapmamak gerekir. Çünkü su cildi kurutabilir. Bu durumda piyasada bulunan kremlerden yararlanılmalıdır. Gümüş silfodiyazin ya da lanolin içerikli veya bitkisel aloe veralı yanık önleyici kremleri yanık oluşmuş olmasına rağmen sürmek faydalıdır.


    BİRİNCİ DERECE YANIK
    Birinci derece yanıkta sıvı kaybı ortaya çıktığı için ağızdan alınan sıvı oranını yükseltmekte fayda vardır. Kese yapmak ya da tahrişe neden olacak kıyafetler giymek sakıncalıdır. Doktor önerisiyle ağrıyı azaltan antienflamatuar amaçlı parasetamol bir ilaç içilebilir.

    ASPİRİN KULLANMAYIN
    Aspirin çocuklarda özellikle güneş yanığında tehlikelidir, kullanılamaz. Kan dolaşımını sulandırıcı ve hızlandırıcı etkisi güneş yanığıyla örtüştüğünde tehlikeli sonuçlar doğabilir.

    Antienflamatuar ilaç içmek ve cildi yoğurt kıvamında bir kremle nemlendirmek, güneş yanığına karşı birinci basamak tedavidir. Bu tedavi şekli devam ettiği sürece yanık iki üç gün içinde geçecektir.

    İKİNCİ DERECE YANIK
    Bu yanık türü su toplamalı yanık olduğu için birinci derece yanıkta uygulanan tedaviyi daha sıklaştırmak gerekir. Doktorun önerisine göre günde bir yerine iki tane ağrı kesici alınabilir. Vücuda alınan su oranını daha yüksek tutmakta fayda vardır.

    KORTİZONLU KREM
    İlk günlerde sürülen kremlerin yanına kortizon içerikli kremler ilave edilir. Kortizonlu krem, antienflamatuar özellikli, yani ödemi dağıtan bir kremdir. Herhangi bir kortizonlu kremi Bepanten gibi bir kremle karıştırarak ilk gün birkaç kere sürmek, yanık bölgede yatıştırıcı etki sağlar.

    Daha sonra yatarken gümüş silfodiyazinli ya da aloe veralı jel kıvamlı bir krem sürülerek uyunabilir.
#01.09.2016 11:30 1 0 0
  • Paylaşım için Teşekkürler
#26.09.2022 12:47 0 0 0