Duygularınızı tanıyor musunuz?

Son güncelleme: 02.10.2022 12:07
  • noimage


    İnsanların en çok zorluk çektiği şeylerden birisi de benlik bilincinin farkında olup, kendi duygularını tanımamasıdır.

    Benlik insanın, kendi kişiliğine ilişkin kanıları, kendini tanıma ve değerlendirme biçimidir. Ve benlik bilinci doğduktan itibaren başlar, bir yaşına gelindiğinde benlik bilincinin temeli oluşmuştur. Dört, beş yaşına gelindiğinde ise kişide kendisi hakkında o kadar güçlü bir yargı oluşmuştur ki, bu bir ömür boyu sürer.
    Çocukları gözleyecek olursanız onların duygu ve davranışları arasında pek fark yoktur. Mutlu olduklarında bütün bedenleriyle gülerler, üzüldüklerinde de bunu bütün bedenleriyle yansıtırlar.

    Fazlasıyla doğaldırlar ve onların bu rahatlığı, maalesef ki yetişkinler tarafından bir cezayla ödüllendiriliyor. Bunun sonucunda da çocuk büyüdüğünde içine kapanık, karamsar, donuk yüzlü kafası hep karışık bir yetişkin olacaktır.
    Örneğin; eve gelen misafire “çok şişmansın” diyen bir çocuk muhakkak engellenecek hatta cezalandırılacaktır. Bu durumda çocukta “kimsenin yüzüne doğruyu söylememem gerekiyor” kanısı oluşacaktır.

    Biz farkında olsak da olmasak da, bedenimiz duygularımızı belirtir. Bazı duygular, her insanda farklı davranışlarla kendini gösterir. Örneğin; biri sıkıldığında saçıyla oynarken, diğeri ise başka şeylerle ilgilenmeye başlayabilir. Bu durumu bilip kendinde olduğu kadar başkalarında da gözlemleyip anlamlandıran birey, kurmuş olduğu iletişimde o denli bilinçli olur. kendisini böylesine gözlemleyebilen birey, olayların neden olduğu duygu ve düşünceleri tanır. Bu da, bireye kendi yaşamını, ilişkilerini kendisi yönetme şansını hiç eksiksiz sunacaktır…
    noimage
#06.09.2016 03:55 1 0 0
  • Paylaşım için Teşekkürler Ellerine Sağlık
#02.10.2022 12:07 0 0 0