Kahvenin Zararlı Olduğu Durumlar

Son güncelleme: 07.09.2022 13:34
  • Kahvenin metabolizmayı hızlandırma, cilt kanseri ve bunama riskini azaltma gibi birçok faydası bulunuyor. Ancak doğru tüketilmezse sağlığı tehdit edebilir. Peki, kahve hangi durumlarda sağlığı tehdit etmeye başlıyor?
    Aşırı sıcak kahve

    World Health Organization’ın yayımladığı raporuna göre, sıcak içecekleri 65 santigrat dereceden yüksek sıcaklıkta tüketmek yemek borusu kanseri riskini artırıyor. Birçok yerde kahve bu dereceden daha yüksek seviyelerde servis ediliyor. Çoğu kahve makinesinde de bu seviyenin üzerinde sıcaklıkta kahve çıkıyor. Kahveye krema ya da süt eklendiğinde de bu sıcaklık yeterince düşmüyor. Çözümü ise kahvenin soğumasını beklemek. 5 dakika kadar sıcaklığının düşmesini bekleyip ardından içmek işe yarayabilir.
    Anksiyete eğilimi varsa

    Kahvenin sinir sistemi üzerinde uyarıcı etkisi bulunuyor. Buna bağlı olarak da stres hormonu olan kortizol salgılanmaya başlayabilir ve anksiyete, uyku sorunları oluşabilir. Özellikle panik bozukluklar ve sosyal anksiyetesi olanlar da durum böyle gelişiyor. Kafeinin etkilerini azaltmak için günde bir ya da iki servis 250 ml kahveyi geçmemek yararlı olabilir. Kafeini azaltılmış kahveler de tercih edilebilir. Ayrıca yatağa girmeden 6 saat önce kahve tüketimi bırakılmalı.
    Sabah erken içilirse

    Sabah 06:00’da kahve içmenin enerji seviyesine hiçbir faydası bulunmuyor. Uyandıktan hemen sonraki birkaç saatte kortizol seviyesi en üst noktada oluyor. Bunun anlamı ise, zaten doğal olarak enerji artışı yaşanıyor. Bu nedenle birçok uzman sabah ilk kahvenin 10:00-12:00 arasında tüketilmesini öneriyor. Çünkü bu zaman diliminde kortizol seviyesi düşüşe geçiyor. Eğer günün ilk kahvesini erken saatte içiyorsanız kahvenin yararlı etkilerini tersine çeviriyor olabilirsiniz.

    uykusuzluk

    Uykusuz geçen bir gecenin ardından çözümü kahvede bulabiliyoruz. Bir araştırmaya göre, 3 gün üst üste 5 saatten az uyuduysanız kahve sizi kendinize getiremeyebilir. Eğer geceleri 7 saatten daha az uyuyorsanız, enerjiniz düştüğünde kahve içmek yerine 20 dakika kestirmeyi deneyebilirsiniz. Uyku yoksunluğu için uyumak kafeinden daha etkili olacaktır.

#20.09.2016 12:33 1 0 0
  • Paylaşım için Teşekkürler
#07.09.2022 13:34 0 0 0