Adet döneminde tatlı krizi ve kilo almaya karşı önlem!

Son güncelleme: 30.09.2022 19:22
  • Adet döneminde tüm kadınların yaşadığı sıkıntılar; baş ağrısı, göğüslerde hassasiyet ve dolgunluk hissi, karında şişkinlik ve ağrı, vücutta ödeme bağlı şişkinlik, kilo artışı, mutsuzluk, sabırsızlık, duygusal dalgalanmalar, hoşgörüsüzlük, iştah da ve tatlı krizlerinde artış, ishal ya da kabızlık şeklindedir. Adet olmaya yakın kadınlarda “ adet telaşı “ da başlar… Sürekli tatlı ister, eline ilk geçen tatlı ise genellikle bir çikolatadır. Çikolatayı hızlıca açıp yer ve ardından suçluluk hissi ve asabiyet başlar! Sabah kalktığında kıyafetin fermuarı veya düğmesi kapanmadığında çığlıklar yükselir. Tüm bu saydıklarım erkeklere enteresan gelirken, kadınlara ise çok tanıdık gelmiştir. Adet döneminde bazı kritik noktalara dikkat etmezseniz her ay kilo almanız kaçınılmaz olacaktır. İşte adet döneminde tatlı krizine ve kilo artışına son vermek için ipuçları...
    *Tuz miktarını azaltarak yerine; karabiber + zerdeçal + kimyon + acı pul biber karışımı ekleyebilirsiniz. Tuz tüketimini azaltmak, adet döneminde oluşacak ödemden sizi koruyacaktır. Günlük önerilen tuz miktarı 5 gramdır.
    *Östrojen hormonu azaldığında kan şekeri de düşmeye başlar. Düşük kan şekeri kadınları daha çok karbonhidratlı ve şekerli gıdalara yönlendirir. Yemeye başlayınca kendimizi durduramayız ve böylece insülin seviyemiz pik yapar.
    Adet döneminde tatlı krizini önleyebilmek için en geç 3 saat aralıklar ile beslenmek çok önemlidir. Öğünlerde ve özellikle de ara öğünlerde yağsız protein kaynaklarını tüketmek şeker krizlerini önleyecektir.
    *Adet döneminde tatlı krizinin diğer bir nedeni ise magnezyum düzeyindeki azalmadır.
    En iyi magnezyum kaynakları; koyu yeşil yapraklı sebzeler, rafine edilmemiş tahıllar, tam tahıllı ekmek, fındık, badem, soya fasulyesi, kuru yemişler, kuru baklagiller, kakao tozu, muz, avokado, ayçiçeği ve kabak çekirdeği, kepek, yer fıstığı ezmesi, buğday gevreği, patlamış mısır, balık, tavuk, peynir, yumurta, patates ve portakaldır.
    *Ara öğünde; yağsız 1 bardak süt içine 1 tatlı kaşığı %70 bitter kakao eklemek ve yanında 10 çiğ badem tüketmek, hem tatlı isteğinizi karşılar, hem de sizi mutlu ederek sakinleştirir.
    *Ara öğünde 1 bardak yağsız süt ve 1 küçük muz tüketmek, muzun içindeki potasyum sayesinde ağrılarınıza da iyi gelecektir.
    *Kan şekerini dengelemenin ve ödemden kurtulmanın en iyi yolu günlük 2.5-3 litre su içmektir.
    *Oksijenli ortamda yapılan yürüyüşler ve ılık duş kilo almanıza engel olacağı gibi, endorfin salgılatarak mutlu edecektir.
    *Adet döneminde ki kadınlara tavsiyem, adetleri bittikten 3-4 gün sonrasına kadar tartıya çıkmamalarıdır.

    *B6 vitamininden zengin besinler; balık, tavuk, soya ürünleri, brokoli, muz, havuç, yumurta, avokado, ıspanak ve tam tahıllar, adet dönemi öncesinde yaşanan gerginlik ve sinirlilik durumunu azaltmaktadır.
    *Öğle ve akşam yemeklerinde ıspanaklı avokadolu tavuklu salata veya bol renkli salatanın yanında yağsız somon ızgara ile adet dönemi gerginliğinizi azaltabilirsiniz.
    *Adet dönemini çok yoğun kanamalı ve uzun sürede geçirenlerin demir oranları çok düşmektedir. Bu da kişinin yorgunluk, bitkinlik, sürekli uyku hali, asabiyette artış, saç ve tırnaklarda kırılmalar, dökülmeler yaşamasına neden olmaktadır.
    Demir seviyesini arttırabilmek için hayvansal protein ve yeşil yapraklı sebze tüketimine dikkat etmek gerekmektedir. Demir emilimini maksimum yapabilmek için de etin yanında mutlaka bol C vitamini tüketilmelidir.
    *Taze ananas içeriğindeki protein sindiren enzimlerin karışımı olan ‘bromelain’ sayesinde ödemlerin çözülmesine yardımcı olmaktadır. 2 ince dilim ananas 1 porsiyon meyvedir.
    *Maydanoz, dereotu, karahindiba, tarçın, kiraz sapı, beyaz ve kırmızı lahana, kabuklu armut da çok iyi ödem çözücüdür.
    *Adet döneminde kadınların en büyük şikâyetlerinden birisi göğüslerdeki şişme ve hassasiyettir. Kahve, kola, çay tüketimini kontrol altına almak, meme hassasiyetinin azalmasına önemli ölçüde katkı sağlayacaktır.
    *Rahat uyuyabilmek ve sakinleşebilmek için her gece yatmadan önce 1 fincan adaçayı, melisa, ıhlamur veya papatya çayı tüketmek iyi gelecektir.

#20.09.2016 12:35 1 0 0
  • Paylaşım için Teşekkürler Ellerine Sağlık
#30.09.2022 19:22 0 0 0