Deride Kaşınma, Kabarma ve Kızarma

Son güncelleme: 30.09.2022 19:29
  • Ciltte kaşınma, kabarma ve kızarma gibi sorunlar daha çok çevresel faktör olan alerjik reaksiyonların sonucu olarak görülmektedir. Kızarıklığın şekli, oluştuğu bölge ve deride şişlik-döküntü olup olmadığı gibi durumlar teşhis aşamasında oldukça önemlidir.
    Deride kaşınma, kabarıklık ve kızarma sorunları daha çok alerjik reaksiyonların sonucu olarak baş göstermektedir. Cildin alerjiye neden olabilen maddeye karşı verdiği tepki alerjik durum olarak bilinirken, alerjiye sebebiyet veren madde ise alerjen madde şeklinde ifade edilir. Şampuan, sabun, deterjan, evde kullanılan yoğun kimyasallı temizlik ürünleri, tercih edilen kıyafetler ve tüketilen gıdalar alerjen madde olabilmektedir. Alerjen maddeler herkes de farklılık gösterebilse de, alerjik durumlar neredeyse herkes de aynı sonuçlara yol açmaktadır. Alerjinin en bilindik sonuçları kızarıklık ve kaşıntıdır. Ancak ciltteki her kaşıntı ve kızarıklık sorunu alerjik reaksiyonlardan kaynaklanmayabilir. Kızarıklığın altında yatan sebebin teşhisi aşamasında; kızarıklığın oluştuğu bölge, şekli, kaşıntı ve deride dökülmeye sebebiyet verip vermediği gibi hususlar oldukça önemlidir.

    Deride kaşınma ve kızarma gibi sorunlar alerjik reaksiyonlar dışında cildin aşırı kuru olması, mantar enfeksiyonu ve çeşitli cilt hastalıklarının habercisi olabilmektedir. Doğru tanı ve tedavi yöntemi için uzman doktora başvurulması tavsiye edilir.

    Vücutta Kaşıntı ve Kızarıklık Neden Olur?

    Alerjik Durumlar
    Cildin alerjen yani alerjiye yol açan etken maddeye karşı gösterdiği, verdiği tepki alerji olarak bilinir. Alerjiye neden olan etken maddeler kişiden kişiye farklılık gösterse de, alerjinin sonuçları herkes de neredeyse aynıdır. Deterjan, kullanılan parfüm, şampuan, sabun, giyilen kıyafet veya tüketilen gıdalar alerjiye sebebiyet verebilmektedir. Alerjik durumlardan kaynaklı kaşıntı ve kızarıklık sorunu genellikle kısa sürelidir ve kısa zaman içinde kendiliğinden geçer. Eğer ciltte kaşıntı ve kızarıklık bir süredir devam ediyor ve geçmiyorsa, uzman doktora başvurulması tavsiye edilir.

    Kuru Cilt
    Bulunulan ortamın kuru ve nemsiz olması, cildin de kuru olmasına neden olur. Ciltteki kuruluk ise kızarıklık ve kaşıntıyı tetikleyicidir. Özellikle kaloriferli veya klimalı evlerde yaşayan kişilerde ortamın nemsizliğinden ötürü bu sorunlara rastlanabilmektedir. Nemlendirici kremler sayesinde cildin nemli kalması sağlanarak, kaşıntı ve kızarıklık problemi giderilebilir. Kullanılan krem ve merhemlerin doktor tavsiyesi altında alınması önerilir.

    Cilt Hastalıkları
    Ciltte kaşıntı ve kızarlıklık, sedef hastalığı gibi ciddi cilt hastalıklarının belirtisi olabilir. Rahatsızlıklar cilt hastalıklarının habercisi olabileceğinden, göz ardı edilmemeli ve mutlaka uzman doktora başvurulmalıdır.

    Mantar Enfeksiyonu
    Daha çok ayaklarda rastlanan mantar enfeksiyonu sorunu deride kızarıklık, kaşıntı ve kabarma sorunları ile kendini belli eder. Ayaklar dışında saç derisinde, el ve ayak parmak aralarında ve genital bölgede de görülebilmektedir. Rahatsızlığın ilerlemesi halinde kaşıntı artış gösterir ve deride pullanma göze çarpar. Tedavisinde daha çok merhem ve reçeteli spreyler kullanılır. Eğer enfeksiyondan kaynaklı kaşıntı ve kızarıklık problemi olduğu düşünülüyorsa, bir an evvel uzman doktora başvurulması önerilir.
#26.09.2016 12:47 1 0 0
  • Paylaşım için Teşekkürler Ellerine Sağlık
#30.09.2022 19:29 0 0 0