Migen Ağrısı En Çok Kimlerde Görülür

Son güncelleme: 11.09.2022 15:18
  • MİGREN AĞRISI EN ÇOK KİMLERDE GÖRÜNÜR?

    Evet. Migreni olan hastaların dörtte üçü kadınlar. Migren kadınlarda en çok 20 ve 45 yaşları arasında görülmektedir. Bu yaşlarda kadınların daha çok iş, aile ve sosyal sorumlulukları olmaktadır. Kadınlar daha ağrılı, daha uzun süren ve bulantı kusma gibi daha fazla belirtisi olan baş ağrıları tarifler. Tüm bu faktörler, migren atağı olduğunda kadınlar için evde ve işte üstlendikleri rolleri daha zor hale getirir.

    Âdetimden hemen önce migren ağrılarım oluyor. Ağrılarımın menstruel döngü ile ilişkisi var mı?
    Migreni olan kadınların yarıdan fazlasında baş ağrıları adetlerinde hemen önce, adetleri sırasında veya sonrasında olur. Bu durum çoğu kez “menstruel migren” olarak adlandırılır. Fakat migreni olan kadınların çok ufak bir kısmında adetleri ile ilişkili migren sadece o zamanlarda olur. Kadınların büyük çoğunluğunda ayın diğer zamanlarında da migren baş ağrıları olur.

    Migren ile menstruel döngü arasındaki ilişki bulunabilmiş değildir. Sadece döngü başlamadan hemen önce, östrojen ve progesteron gibi kadınlık hormonları hızla düştüğünü biliyoruz. Bu düşüş migreni tetikleyebilir çünkü östrojen, kadınlarda beyindeki ağrı duyusunu kontrol eder.

    Eğer menstruel migreniniz olduğunu düşünüyorsanız doktorunuza danışın. Ağrıları önlemek veya ağrıyı azaltmak için ilaç, yaşam değişikliği önerileri ve evde tedavi yöntemleri öğrenebilirsiniz.

    Migren, menopoz süresinde daha kötü olabilir mi?

    Eğer migrene bağlı baş ağrılarınız menstrual döngünüz ile ilişkiliyse, menopoz ağrı şiddetini azaltabilir. Yaşlandıkça, bulantı ve kusma da azalacaktır. Migreni olan kadınların yaklaşık üçte ikisi semptomlarının menopozla iyileştiğini bildiriyor.

    Fakat bazı kadınlarda menapozla migren kötüleşir veya migreni tetikler. Bunun neden olduğu henüz bilinmiyor. Menopozal hormon tedavisi, bazı kadınlarda menopoz boyunca reçete edilir, bu süreçte migrenle ilişkilendirilebilir. Genellikle, migrenin kötüleşmesi menopoz tamamlandığında geçmiş olur.

    Doğum kontrol hapları migreni kötüleştirir mi?
    Bazı kadınlarda, doğum kontrol hapları migreni iyileştirir. Haplar, atakların sayısını ve şiddetini azaltabilir. Fakat bazı kadınlarda bu haplar, migreni kötüleştirebilir. Diğer bir grupta ise hapların migrene hiçbir etkisi olmaz.

    Bu farklı yanıtların sebebi tam olarak bilinmiyor. Doğum kontrol hapı aldığında migreni kötüleşen kadınlarda, ataklar daha çok döngünün son haftasında ortaya çıkar. Çünkü kutudaki son yedi günün haplarında hormon yoktur; günlük doğum kontrol alışkanlığınızı sürdürmeniz için bulunurlar. Hormon olmadığında, vücuttaki östrojen seviyeniz hızla düşer. Bu bazı kadınlarda migren atağını tetikleyebilir.

    Eğer doğum kontrol haplarının migreninizi kötüleştirdiğini düşünüyorsanız doktorunuza danışın. Kullandığınız hapları tüm ay boyunca hormon içeren bir ürünle değiştirmek ve bunu üç ay kullanmak baş ağrılarınızı iyileştirebilir. Uyku düzeninin sağlanması, sağlıklı beslenme gibi yaşam şekli değişiklikleri de yardımcı olabilir.

    Stres migrene sebep olur mu?
    Evet. Stres hem migreni hem de gerilim tipi baş ağrısını tetikleyebilir. Evlenmek, yeni bir eve taşınmak veya yeni bir bebeğe sahip olmak gibi durumlar strese sebep olabilir fakat çalışmalar günlük streslerin – büyük hayat değişiklikleri değil – daha çok baş ağrısına sebep olduğunu göstermiştir.

    Hem anne hem eş, kariyer yapmak, finansal sorunlar gibi birçok konuyu bir arada yürütmeye çalışmak, kadınlar için günlük birer stres kaynağı olabilir.

    Kendinize zaman ayırmak ve stresin üzerinden gelmenin sağlıklı yollarını bulmak önemlidir. Stresi önlemek veya azaltmak için şunları deneyebilirsiniz:

    • Sağlıklı beslenme
    • Hareketli olmak (haftanın çoğu gününde en az 30 dakika en iyisi)
    • Rahatlama egzersizleri yapmak
    • Uykuyu tam almak

    Sizi neyin strese soktuğunu düşünün. Bu stres etkenlerinin bazılarını ortadan kaldırabilirsiniz. Örneğin, eğer işe arabayla gitmek stresli ise otobüs veya metro ile gitmeyi deneyin. Aradaki zamanı trafikle uğraşmak yerine kitap okuyarak veya müzik dinleyerek değerlendirebilirsiniz.
#11.10.2016 11:30 1 0 0
  • Paylaşım için Teşekkürler
#11.09.2022 15:18 0 0 0