Kargalar Kaç Yıl Yaşar?

Son güncelleme: 16.02.2017 17:46
  • noimage

    Karga, iri yapıya, düz gagaya ve pençeli, tüyleri genellikle siyah ağırlıklı olan, rahatsız eden yüksek bir ses desibeline sahip olan bir kuş türüdür. Aynı zamanda birbirinden farklı özelliklere sahip olan çeşitleri de söz konusudur. Kargalar tuhaf sesleri, siyah renkleri, parlak cisimlere olan düşkünlükleri ile mitolojiye ve sanata çoğunlukla mevzu olmuşlardır.

    Kimi öykülerde akılsız tasvir edilmelerine rağmen bazı araştırmalar karganın en akıllı kuş olabileceğini göstermektedir. Kargaların, köpekgillerden kurt vb. Hayvanlarla kim bilir eşit zekâya haiz olduğu düşünülmektedir. Kargalar ses taklidi mevzusunda oldukça yetenekli hayvanlardır.

    Bazı kargaların sahiplerinin seslerini taklit ederek köpek ve atları kızdırdıkları görülür. Bununla beraber çok meraklı hayvanlar olan kargaların mektup, çamaşır mandalı, otomobil anahtarı gibi nesneleri çaldığı da çoğunlukla görülür.

    Büyükçe ve leş yiyici olanlar kuzgun yâda karakarga olarak bilinir. Kargaların köpek ve kurtlarla aynı zekâ seviyesine haiz olduğu düşünülür. Doğada 20 yıla kadar yaşayabilir. En yaşlı Amerikan kargasının 30 yılı devirdiği gözlemlenmiş.

    Bu tip esaret altındaki bakımlarda 30 yıl rahat yaşayabiliyorlar. O zamanlar bir karga ömrü averaj bir insan ömrünün dokuz katıymış. Bu sebeple de kargaların yüzyıllar boyunca yaşadığı gibi birbirinden farklı söylentiler de ortaya çıkmıştır.

    Malum 45 türü olan karga; fare, leş, böğürtlen, böcek, mısır ve kurt şeklinde hemen derhal her şeyi yiyebilir. Yetişkin bir karganın günde 300 gram gıda bulması gereklidir. İncir ve ceviz gibi orman ürünlerini de tüketirler. Ekinlere zarar verdikleri şeklindeki bir inanış mevcut olsa da tarladaki zararı dokunanları yedikleri için çoğu süre üreticilere faydalı olurlar.

    Alet kullanma becerileri gelişmiştir. Taş atıp havalı tüfekle ateş edenlerin yüzlerini unutmayacak kadar iyi bir hafızaya haiz olduğuna inanılır. Her ne olursa olsun, ne kadar korkutucu bir hayvan türü olursa olsun, kargalara hiçbir şekilde silah sıkılmaması da gerekmektedir. Bu kapsamda, kargalar kaç yıl yaşar? Sorusu da sıklıkla yöneltilmektedir.

    Rüyalarda ise uğursuzluğun simgesi olarak bilinir. Uzun saatler ötmesi “ölüm” demekmiş. Bazı kültürlerde ise düzen ve iyiliğin sembolüdür. Dünya’nın her yerinde rahatça yaşayabilir. Evcil olarak beslenemezler özgürlüklerine düşkündürler. Mevlana’ya bakılırsa boğazlanması ihtiyaç duyulan dört kuş türünden önde gelen karganın kusuru, uzun ömre tamah etmesidir.

    Karga; Mesnevi’deki birçok hikâyede uzun ömre tamah edeni temsil eder. Mevlana’ya nazaran karganın gak gak diye bağırması kendisi için uzun bir ömür dilemesindendir. Hiçbir uçak kazasına sebebiyet vermemiş bülbül familyasından bir kuş türüdür. Bu sebeple de kişilerin rüyasında karga görmesi, farklı anlamlara yorulabilmektedir.

    Kargalar kaç sene yaşar? Sorusunun cevapları, kargalar hakkında yanlış bilinenlerin başlangıcında kargaların yaşam süresi gelir. Kargaların ne kadar yaşamış olduğuna ilişkin çokça şehir efsanesi var. Bunlardan en uçuğu 200 yıl. Çoğu insan kargalar 200 yıl yaşar diye bilir fakat bu son aşama uçuk bir sayı. Kargaların ömrü 70-100 yıl arasında yaşadığı bilgisi de yaygın.

    Sadece kargaların yaşam ömrü bu kadar uzun değil. Akıllı, kinci, saldırgan ve çok kurnaz olsalar da kargalar organik ortamlarında ortalama 13 yıl yaşayabilir. En uzun ömürlü kargalar ise averaj 20 yıl kadar yaşayabiliyor. Kargalar, genel olarak siyah renkte olması ve çıkardığı yüksek desibeldeki ses sebebi ile korku veren bir hayvan olmaktadır.

    Kişiler kargalardan genellikle korksa da, karga ile karşı karşıya kaldığında panik yapmamalıdır. Hem karganın hem de kişinin panik yaşamaması açısından, kişinin sakin bir şekilde kalması beklenmektedir.

    alıntı...
#16.02.2017 17:46 0 0 0