Muhammed Ali Clay

Son güncelleme: 13.10.2008 20:35
  • noimage

    noimage

    noimage

    noimage



    Derin Amerikalılar Beyaz, Anglosakson ve Protestanlar) Müslüman olunca Ali ye fena takarlar. Pentagon bile oyuna alet olur, onu grubunda olmasına rağmen kategorisine alır ve kaydıyla Vietnam a yollamaya kalkar. Şampiyon buna karşı çıkar Vietkonglularla alıp veremediğim yok der, hem onlar beni hiç aşağılamadılar!

    Aferin dediğinizi duyar gibiyim ama adama böylesi çıkışların hesabını sorarlar. Onu apar topar ligten kovar, ünvanına ve lisansına el koyarlar. Ali yi vatan haini ilan eder ve hiçbir eyalette maça çıkarmazlar. Yetmez, ona bir trafik suçu isnat eder, alelacele içeri tıkarlar. Federasyon medarasyon hikâye, garibim bir başına kalır, oturup derdine yanar.

    Vietnam Savaşını ne hükümetler, ne de ordular bitirebilir, bu kirli kavgaya gazeteciler (özellikle foto muhabirleri) nokta koyar. Amerikan halkı napalm bombaları ile yakılan evlerin önünde ağlaşan bebeleri görünce bu nasıl hürriyet diye sormaya başlarlar. Savaş muhabirleri cinayet ve tecavüz vakalarını dökmeye başlar, Hollywood mevzuya el atar. Sivil toplum örgütlerinden niye savaşıyoruz sorusu yükselince derin devlet tükürdüğünü yalar.


    Kelebek gibi uçar...
    Muhammed Ali, bokstan koptuğu yıllarda üniversite üniversite dolaşıp konferanslar verir, mevzu boks olsa da yeri geldikçe İslâmiyet hakkında birşeyler anlatmaya çabalar. Ağalar bu faaliyetten çok rahatsız olur, boksla uğraşsa daha iyiydi demeye başlarlar. Birkaç maç sonra silinip gideceğine inandıkları için Alinin lisansını iade eder, ringlerin yolunu açarlar (1967).
    Ve Ali şovları tekrar başlar. Şampiyon, rakiplerine sürekli lâf atar, basın mensuplarının huzurunda madara etmeye bakar. Bu tavır organizatörlerin de işine gelir çünkü gerginlik arttıkça hasılat tavan yapar.
    Ancak birileri Aliyle uğraşmaktan caymaz, karşısına dik yokuşlar çıkarırlar. Kâh komünizm propagandası yapmaktan soruşturma açar, kâh ırkçı ve ayrılıkçı diye yaftalarlar. Bir ara zenci çocukları için (içinde okul ve mescid olan) bir külliye yaptırmaya kalkar ama ona hiçbir banka kefil olmaz. Kimseden teminat mektubu alamaz. Dahası bomba ihbarları ile huzurlarını kaçırırlar.

    Arı gibi sokar...
    Ali, baskılara rağmen geri adım atmaz. Aksine ben bir din savaşçısıyım, gücümü Kuran-ı kerimden alıyorum demekten kaçınmaz.
    Ringteki zaferler zincirine Jerry Quarryi yenerek başlar. Ancak Joe Frazier ile yaptığı maçı üstün bitirmesine rağmen hakemler rakibinin elini kaldırırlar. Bakın şu aksiliğe ki Ken Norton ile yaptığı maçta çenesi kırılır, maçı bırakmak zorunda kalır. Herkes Alinin bittiğini söylerken Frazieri eze eze yener ve rövanşı alır. Ardından Zairede insan azmanı George Foremanla karşılaşır. Foreman girdiği ormanı baltayla kıymık kıymık edip bitiren bir insan azmanıdır. Ali, maçtan bir ay evvel Kinşasa ya yerleşir ve halkın sevgisini kazanır. Onları arkasına alır ve boksörlere ders olarak okutulacak bir taktikle Foremanı dağıtır. Rakibini 7 raund yorar, 8. raundda saldırır ve zemine uzatır. Ertesi sene Manilada 25 bin kişinin önünde Frazierle karşılaşır. Bu ölümüne bir maçtır, 14 raundun sonunda ikisi de perişandır. Ancak Frazierin şuuru bulanınca Antrenörü Eddie Futch maçtan çekilir unvan Aliye kalır.

    Yeni bir çığır açar...
    İnsan bu, her zaman mükemmel olamaz ya. İşte hanımı Belinda Boyddan ayrılıp Veronica Porsche ile evlendiği bunalımlı dönemde tecrübesiz rakibi Springse yenilir ve silbaştan mücadeleye atılır. 1978de Dünya Şampiyonluğunu geri alır.
    Profesyonel döneminde sadece 3 kez yenilen, Muhammed Ali, 36 yaşına kadar boks dünyasının efsane ismi olmayı başarır. 56 maçın 53ünü kazanır, 37sini nakavtla alır.
    Ancak boksörleri bekleyen akıbet (parkinson) onu da yakalar. Dindar bir Müslüman olan Lonnie ile evlenir, Michigan daki çiftlik evinde gözlerden ırak yaşar.
    Bu arada beyazlar da değişir ya da değişti rolüne soyunurlar. Atalanta Olimpiyatlarında meşaleyi yakma şerefini ona bağışlar ve nehre attığı madalyanın yerine, yenisini takarlar.
    Ali iyi bir örnek olur. Ekonomi, sanat ve siyaset sahnesinde ağırlıklarınca yer bulamayan zenciler sahalarda boy göstermeye başlar, atletizm, boks ve basketbolda madalyalara el koyarlar



#20.06.2007 13:59 0 0 0
  • Muhammad Ali
    &
    Laila Ali

    [youtube]nOe2jZ1T1qg[/youtube]
#20.06.2007 14:16 0 0 0
  • noimage noimage

    Müslüman olmadan önceki ismi Cassius Marcellus Clay olan Muhammed Ali Clay,
    17 Haziran 1942'de Kentucky Louisville'de doğdu.

    12 yaşındayken boksla tanıştı ve kısa zaman içinde Natıonal AAU ve Altın Eldiven Şampiyonası'nda amatör kayıtlara girdi.
    Yine 1960'ta Roma'da ağır hafif siklette altın madalyayı alarak profesyonel lige döndü.
    18 yaşındayken katıldığı Roma Olimpiyatları'nda altın madalya aldıktan sonra ünü giderek artmaya başladı.

    1964 yılında 22 yaşındayken, S. Listori'u yenip Dünya Şampiyonu oldu.

    Bu zaferden sonra dinini değiştirip İslam dinine geçti ve Muhammed Ali ismin aldı. Maç öncesinde rakibinin moralini bozmak için makineli tüfek gibi konuşan Ali, çok sevdiği boksa ara verdi ama 1967'de boksa tekrar geri döndü.
    Vietnam'a savaşa gitmediği için cezalandırıldı fakat sonra affedildi. 1974'te Foreman"ı, 1978'de L. Spinks'i yenip Dünya Şampiyonluğu ünvanını geri aldı.
    Profesyonel döneminde sadece 5 kez yenilen,
    Olimpiyat ve Dünya Şampiyonu olan Muhammed Ali, 36 yaşına kadar bütün şampiyonlar için tek isim olmayı başardı ve 37'si nakavt olmak üzere 56 madalya kazandı.

    Parkinson hastalığı yüzünden uzun süre Michigan'daki çiftliğinde gözlerden ırak yaşamayı tercih eden ünlü boksör, ringlerde 20 yıldır ağzından düşürmediği
    "Bütün zamanların en iyisiyim" lafını ispatlayarak bir efsane oldu.

#11.07.2007 12:02 0 0 0
  • Joe Frizer' ın en büyük rakibi ve en iyi boksörcü benm gözümde şöyle duymuştum 4 defa yenilmiş boks hayatında ve onlarnda ronvanşını da almıştı
#12.07.2007 13:54 0 0 0

  • Profesyonel döneminde sadece 5 kez yenilen
#12.07.2007 15:44 0 0 0
  • ellerine saglik
#13.07.2007 13:14 0 0 0
  • noimage
#13.07.2007 14:02 0 0 0
  • tesekkurler milkboy resim icin
#12.09.2007 12:40 0 0 0
  • her horoz kendi bildigini yapar
#13.10.2008 20:35 0 0 0