Kerevizle yapılanlar(Soguk mezeler.)

Son güncelleme: 25.08.2007 21:19
  • Kerevizle yapılanlar

    Zeytinyağlı Kereviz

    Malzemesi
    1 tatlı kaşığı un
    Yarım limonun suyu
    1 su bardağı su
    6 adet orta boy kereviz
    2 adet havuç
    150 gram arpacık soğanı
    Yarım su bardağı zeytinyağı
    2 adet patates
    1 tatlı kaşığı şeker
    Tuz

    Hazırlanışı:
    İlk önce arpacık soğanlarını soyun. Sonra, patates ve havuçları soyup küp
    şeklinde doğrayın. En son olarak, kerevizleri soyup ortadan ikiye ayırın.
    İçlerini bir kaşık yardımıyla derince oyun. Ayrı bir kapta hazırladığınız,
    un, limon suyu ve sudan oluşan karışımın içine atın.
    Kerevizlerin kararmaması için olmazsa olmaz bir şart!

    Şimdi, kerevizlerin içine dolduracağımız harcı hazırlamaya geldi sıra. Küp
    küp doğranmış patatesler ile havuçları karıştırın. Arzu ederseniz
    kerevizlerin ortasından çıkan koni şeklindeki kereviz parçalarını da küp
    şeklinde doğrayıp bu harca katabilirsiniz. Ben koni kerevizleri yemeğin
    yanında pişirmeyi tercih ettim. Dahası var: kereviz alırken çoğu kişi
    saplarını kestirir. Ne yazık!... Zira, kerevizin ilk piyasaya çıktığı güz
    günlerinde, patlıcanlar da ufalıp turşuluk ebada inmiştir. Turşu üstadı
    babamdan bilirim; patlıcan turşusunu maydanoz sapı ile sarmak çok büyük
    görgüsüzlük telâkki edilir. Usulüne uygun olan, mutlaka kereviz sapı
    kullanılmalıdır. Kereviz sapları, turşuyu iştahla dişlerken kendi
    lezzetleri, hem de turşu suyuna kattıkları rayiha açısından vazgeçilmez.
    Burada mevzuumuz patlıcan sapı değil ama ben de, saplardan vaz geçemediğim
    için, harcın içine biraz kereviz sapı doğradım.

    Harcı hazır ettikten sonra, kerevizlerin içini doldurun. Çok az zeytinyağı
    ya da sıvı yağda arpacık soğanlarını bir kaç dakika döndürün. Doldurduğunuz
    kerevizleri tencerenize dizin. Arpacık soğanlarını köşelere toplatın. Burada
    önemli nokta, kerevizlerin büyüklüğü. Çünkü, kerevizler yeterince geniş
    değil ise, arpacık soğanları sığmıyor. İşin ideali, harcın soğanlar
    ayrılmadan kerevizlere doldurulması. O zaman, yemeğin görünümü de pek güzel
    oluyor.

    Unlu karışımı bir süzgeçten geçirerek kerevizlerin üstüne dökün. Tuzunu
    ayarlayın. Çok az zeytinyağı gezdirin. Orta hararetli ateşte 20 dakika kadar
    pişirin. Sonra, bir kayık servis tabağına dizip manzaranın güzelliğini seyre
    dalın.


    Zeytinyağlı Kereviz
    (İkinci tarif)

    Malzemesi
    2 adet büyük kereviz
    2 adet orta boy patates
    2 adet havuç
    10 adet arpacık soğanı
    1 limonun suyu
    50 gram un
    50 gram bezelye (dondurulmuş)
    Zeytinyağı, Tuz, Karabiber

    Hazırlanışı:
    Un, su ve limonun suyu karıştırılır. Enginar şeklinde ayıklanan kerevizler,
    bu karışıma atılır. Havuçlar ve patatesler, arpacık soğanları ile karışıma
    katılır. Zeytinyağı ilâvesi ile pişmeye bırakılır. Bezelyeler, ayrı bir
    kapta bir taşım kaynatıldıktan sonra, yemek servis yapılırken, üzerine
    eklenir. Arzu edilirse, üzerine kıyılmış dereotu da serpilebilir.


    "Şipşak" Zeytinyağlı Kereviz

    Malzemesi
    4 adet kereviz
    2 adet kuru soğan
    2 adet havuç
    1 adet limonun suyu
    Zeytinyağı, Tuz, Su (yeteri kadar)

    Hazırlanışı:
    Kerevizleri soyun, yıkayın. Ve hemen, limonlu suya atın. Soğanı çentip
    zeytinyağında öldürün. Kerevizleri halka halka doğrayarak soğana ekleyin.

    Bu tarifin özelliği, tamamen "sade suya tirit" misali, yalnızca kereviz
    kullanılarak yapılabilmesi. Diyelim ki, evdeki kerevizlerin daha fazla
    bekletilmeye tahammülü yok. Ama, evde havuç da yok. O zaman, tek başına
    kereviz solo yapabilir. Fakat, havuç da koymak istiyorsanız, havuçları da
    halkalar halinde doğrayıp tencereye -tercihen, kerevizlerden az önce- katın.
    Üzerine bir tutam tuz ve yeteri kadar su ekleyip kısık ateşte pişirin.


    Zeytinyağlı Kereviz

    Bu tarifin farklılığı, patates + havuç harcının, yemeğin bütünü ateşe
    konmadan önce kavrulması. Ayrıca, ağırlıklı dereotu kullanılıyor.

    Malzemesi
    1 kg. orta boy düzgün kereviz
    1,5 su bardağı zeytinyağı
    1 avuç arpacık soğanı
    2 adet orta boy havuç
    2 adet orta boy patates
    1 çay bardağı konserve bezelye
    Yarım demet dereotu
    1,5 limonun suyu
    2 su bardağı su
    Tuz

    Hazırlanışı:
    Havuçları temizleyip küp şeklinde doğrayın. Arpacık soğanları temizleyin.
    Kerevizlerin kabuklarını soyup iki başlarını keserek yassılaştırın. Ortadan
    enine kesip kararmamaları için yarım limon sıkılmış, 5 bardak su içinde
    bekletin.

    Bir tencereye, yağı, arpacık soğanları ve havuçları koyup orta ateşte 2-3
    dakika kavurun. 2 bardak sıcak su ve 1,5 tatlı kaşığı tuz ekleyerek ve yarım
    limon sıkarak bir taşım kaynatın. Limonlu suda bekletilen kerevizleri
    tencereye koyup ağzı kapalı olarak hafif ateşte pişirin. Kerevizler yarı
    pişmiş hale geldiğinde, yarım demet dereotunu yıkayın, kalın saplarını kesip
    tutam halinde tencerenin kenarına koyun. Patates + havuç harcını ekleyip
    yemek pişince ateşten alın.

    Yemek soğuyunca, kerevizleri tek tek çıkarıp geniş kısımları yukarı gelecek
    şekilde servis tabağına dizip üzerlerine birer kaşık sebze karışımı koyun.
    Tencerenin dibinde kalan sosu üzerinde gezdirip limon suyu ile servis yapın.



    Pırasalı- Yerelmalı Kereviz

    Malzemesi
    (4 kişilik):
    4 adet iri boy kereviz
    1 adet limonun suyu
    1 adet orta boy pırasa
    1 adet orta boy havuç
    3-4 adet yerelması
    1 adet orta boy kuru soğan
    1 çorba kaşığı şeker
    Yarım su bardağı su
    Yarım çay bardağı zeytinyağı
    Tuz

    Hazırlanışı:
    Kerevizleri derince soyalım. Yarım limonun suyunu eklediğimiz suya atalım ve
    biraz bekletelim. Pırasanın yarısını 2 cm. kalınlığında iri halkalar halinde
    doğrayalım. Öbür yarısını ise, ince ince dilimleyelim. Havucu ve
    yerelmalarını tavla zarı iriliğinde, soğanı da yemeklik doğrayalım.

    İri doğranmış pırasalar haricindeki tüm sebzeleri harmanlayalım. Kerevizi
    limonlu sudan çıkarıp yarıdan keselim. Her iki yarısının da iç kısmını
    bıçakla oyarak çıkaralım. Kerevizlerin içlerinden çıkan parçaları da, küçük
    doğrayıp öteki sebzelere karıştıralım.

    Kerevizlerin oyuklarına sebzeleri doldurup yayvan bir tencereye dizelim.
    Kenarlara, iri doğranmış pırasaları yerleştirelim.

    Kalan yarım limonun suyunu, 1 çorba kaşığı toz şekeri, suyu, tuzu ve yarım
    çay bardağı zeytinyağını bir kapta çırpalım ve tencereye aktaralım. Kapaklı
    ve çok kısık ateşte yemeğimizi pişirelim. Piştikten sonra soğumaya
    bırakalım.


    Haşlama Kereviz Salatası

    Malzemesi
    (4 kişilik):
    2 adet orta boy kereviz
    1 demet maydanoz
    3 çorba kaşığı mayonez
    2 çorba kaşığı yoğurt
    3 diş sarımsak
    Tuz

    Hazırlanışı:
    Kerevizleri iyice yıkayıp derin bir tencerede yarı yarıya haşlayın. Haşlanan
    kerevizlerin kök kısımlarını bıçakla düz kesip kabuklarını soyun. Kibrit
    çöpü inceliğinde uzun şeritler halinde kesin. Sarımsağı dövüp, mayonez ve
    yoğurt ile karıştırın. Bu karışıma kerevizleri ilâve edin. İnce kıyılmış
    maydanozları da karıştırın. Yeteri kadar tuz koyduktan sonra servis yapın.

    Cevizli Kereviz Salatası

    Malzemesi
    3 adet orta boy kereviz
    1 fincan sıvı yağ
    1 tatlı kaşığı limon suyu
    1 kâse yoğurt
    2-3 diş sarımsak
    1 çay bardağı dövülmüş ceviz
    1-2 domates (dilimlenmiş)
    Tuz, Maydanoz

    Hazırlanışı:
    Kerevizleri soyup rendeleyin. Kararmasın diye, sıvı yağ ve limonla
    karıştırın. Bu karışımı kerevize ekleyin. Ceviz içini de salataya
    karıştırın. Salatayı servis tabağına aldıktan sonra, üzerini maydanoz ve
    domates dilimleri ile süsleyin.

    Elmalı Kereviz Salatası

    Malzemesi
    1 adet golden elma
    1 adet irice kereviz
    Yarım fincan dövülmüş ceviz
    2 çorba kaşığı zeytinyağı / limon sosu
    2 çorba kaşığı mayonez

    Hazırlanışı:
    Kereviz ile elmayı soyun. İkisini de irice rendeleyin. Üstüne hemen limon
    suyunu sıkın. Dövülmüş cevizi, salata sosunu, mayonez ve tuzu ilâve edin. Bu
    karışımı iyice harmanlayın. Arzu edilirse, salatanın üzerine de biraz
    dövülmüş iç ceviz serpilebilir.


    Yoğurtlu Kereviz Salatası

    Malzemesi
    3 orta boy kereviz
    1 kâse sarımsaklı yoğurt
    1 kâse mayonez
    1 demet kıyılmış dereotu
    1 bardak dolusu iç ceviz
    1-2 salatalık turşusu
    1 adet domates
    1 adet taze salatalık
    Yeterince tuz

    Hazırlanışı:
    Kerevizi derince soyup rendenin ince tarafı ile rendeleyin. Hiç bekletmeden,
    mayonez ile yoğurdu ilâve edip harmanlayın. Dereotunu, ceviz içini, minik
    doğranmış salatalık turşusunu ekleyip tekrar harmanlayın. Salatayı servis
    tabağına aldıktan sonra, domates ve salatalıklar ile süsleyin.

    Bu salatayı ek malzeme ile daha da zenginleştirmek mümkün. Meselâ, 3-4
    sarımsak ilâvesi ile, yoğurdunu sarımsaklı hazırlayabilirsiniz. Arzu
    ederseniz, içine dövülmüş iç ceviz de katabilirsiniz. Salata hazır olunca,
    üstünü ve kenarlarını kırmızı turp, domates ve salatalık dilimleri ile
    süsleyebilirsiniz.


    Kereviz Cipsi

    Bu tarif, kendi başına bir yemek gibi algılanmamalı. Tıpkı patates cipsleri
    gibi, kereviz cipsi de, tüm kırmızı et yemeklerinin yanına yakışıyor.

    Malzemesi
    (4 kişilik):
    2 adet küçük kereviz
    1 limonun suyu
    Az ayçiçek yağı
    Tuz

    Hazırlanışı:
    Kerevizleri soyup cips gibi ince halkalar halinde kesin. Bunları tuzlu ve
    limonlu suda kaynar suda 5 dakika haşlayın. Sonra, kerevizleri süzün ve bir
    mutfak havlusu arasında kurutun. Kerevizleri kızgın ayçiçek yağına atın ve
    patates kızartır gibi kızartın. Kerevizler pembeleşince, delikli kepçe ile
    çıkartıp gene bir mutfak havlusu üzerine sererek yağlarını emdirin. Tuzlayıp
    servis yapın.
#20.06.2007 14:56 0 0 0
  • güzel tariflerin için teşekkürler eskitoprak
#20.06.2007 17:12 0 0 0
  • tarif için teşekkürler
#26.07.2007 19:36 0 0 0
  • ellerine sağlık
#25.08.2007 21:19 0 0 0