Malzemesi
1 tatlı kaşığı un
Yarım limonun suyu
1 su bardağı su
6 adet orta boy kereviz
2 adet havuç
150 gram arpacık soğanı
Yarım su bardağı zeytinyağı
2 adet patates
1 tatlı kaşığı şeker
Tuz
Hazırlanışı:
İlk önce arpacık soğanlarını soyun. Sonra, patates ve havuçları soyup küp
şeklinde doğrayın. En son olarak, kerevizleri soyup ortadan ikiye ayırın.
İçlerini bir kaşık yardımıyla derince oyun. Ayrı bir kapta hazırladığınız,
un, limon suyu ve sudan oluşan karışımın içine atın.
Kerevizlerin kararmaması için olmazsa olmaz bir şart!
Şimdi, kerevizlerin içine dolduracağımız harcı hazırlamaya geldi sıra. Küp
küp doğranmış patatesler ile havuçları karıştırın. Arzu ederseniz
kerevizlerin ortasından çıkan koni şeklindeki kereviz parçalarını da küp
şeklinde doğrayıp bu harca katabilirsiniz. Ben koni kerevizleri yemeğin
yanında pişirmeyi tercih ettim. Dahası var: kereviz alırken çoğu kişi
saplarını kestirir. Ne yazık!... Zira, kerevizin ilk piyasaya çıktığı güz
günlerinde, patlıcanlar da ufalıp turşuluk ebada inmiştir. Turşu üstadı
babamdan bilirim; patlıcan turşusunu maydanoz sapı ile sarmak çok büyük
görgüsüzlük telâkki edilir. Usulüne uygun olan, mutlaka kereviz sapı
kullanılmalıdır. Kereviz sapları, turşuyu iştahla dişlerken kendi
lezzetleri, hem de turşu suyuna kattıkları rayiha açısından vazgeçilmez.
Burada mevzuumuz patlıcan sapı değil ama ben de, saplardan vaz geçemediğim
için, harcın içine biraz kereviz sapı doğradım.
Harcı hazır ettikten sonra, kerevizlerin içini doldurun. Çok az zeytinyağı
ya da sıvı yağda arpacık soğanlarını bir kaç dakika döndürün. Doldurduğunuz
kerevizleri tencerenize dizin. Arpacık soğanlarını köşelere toplatın. Burada
önemli nokta, kerevizlerin büyüklüğü. Çünkü, kerevizler yeterince geniş
değil ise, arpacık soğanları sığmıyor. İşin ideali, harcın soğanlar
ayrılmadan kerevizlere doldurulması. O zaman, yemeğin görünümü de pek güzel
oluyor.
Unlu karışımı bir süzgeçten geçirerek kerevizlerin üstüne dökün. Tuzunu
ayarlayın. Çok az zeytinyağı gezdirin. Orta hararetli ateşte 20 dakika kadar
pişirin. Sonra, bir kayık servis tabağına dizip manzaranın güzelliğini seyre
dalın.
Zeytinyağlı Kereviz
(İkinci tarif)
Malzemesi
2 adet büyük kereviz
2 adet orta boy patates
2 adet havuç
10 adet arpacık soğanı
1 limonun suyu
50 gram un
50 gram bezelye (dondurulmuş)
Zeytinyağı, Tuz, Karabiber
Hazırlanışı:
Un, su ve limonun suyu karıştırılır. Enginar şeklinde ayıklanan kerevizler,
bu karışıma atılır. Havuçlar ve patatesler, arpacık soğanları ile karışıma
katılır. Zeytinyağı ilâvesi ile pişmeye bırakılır. Bezelyeler, ayrı bir
kapta bir taşım kaynatıldıktan sonra, yemek servis yapılırken, üzerine
eklenir. Arzu edilirse, üzerine kıyılmış dereotu da serpilebilir.
"Şipşak" Zeytinyağlı Kereviz
Malzemesi
4 adet kereviz
2 adet kuru soğan
2 adet havuç
1 adet limonun suyu
Zeytinyağı, Tuz, Su (yeteri kadar)
Hazırlanışı:
Kerevizleri soyun, yıkayın. Ve hemen, limonlu suya atın. Soğanı çentip
zeytinyağında öldürün. Kerevizleri halka halka doğrayarak soğana ekleyin.
Bu tarifin özelliği, tamamen "sade suya tirit" misali, yalnızca kereviz
kullanılarak yapılabilmesi. Diyelim ki, evdeki kerevizlerin daha fazla
bekletilmeye tahammülü yok. Ama, evde havuç da yok. O zaman, tek başına
kereviz solo yapabilir. Fakat, havuç da koymak istiyorsanız, havuçları da
halkalar halinde doğrayıp tencereye -tercihen, kerevizlerden az önce- katın.
Üzerine bir tutam tuz ve yeteri kadar su ekleyip kısık ateşte pişirin.
Zeytinyağlı Kereviz
Bu tarifin farklılığı, patates + havuç harcının, yemeğin bütünü ateşe
konmadan önce kavrulması. Ayrıca, ağırlıklı dereotu kullanılıyor.
Malzemesi
1 kg. orta boy düzgün kereviz
1,5 su bardağı zeytinyağı
1 avuç arpacık soğanı
2 adet orta boy havuç
2 adet orta boy patates
1 çay bardağı konserve bezelye
Yarım demet dereotu
1,5 limonun suyu
2 su bardağı su
Tuz
Hazırlanışı:
Havuçları temizleyip küp şeklinde doğrayın. Arpacık soğanları temizleyin.
Kerevizlerin kabuklarını soyup iki başlarını keserek yassılaştırın. Ortadan
enine kesip kararmamaları için yarım limon sıkılmış, 5 bardak su içinde
bekletin.
Bir tencereye, yağı, arpacık soğanları ve havuçları koyup orta ateşte 2-3
dakika kavurun. 2 bardak sıcak su ve 1,5 tatlı kaşığı tuz ekleyerek ve yarım
limon sıkarak bir taşım kaynatın. Limonlu suda bekletilen kerevizleri
tencereye koyup ağzı kapalı olarak hafif ateşte pişirin. Kerevizler yarı
pişmiş hale geldiğinde, yarım demet dereotunu yıkayın, kalın saplarını kesip
tutam halinde tencerenin kenarına koyun. Patates + havuç harcını ekleyip
yemek pişince ateşten alın.
Yemek soğuyunca, kerevizleri tek tek çıkarıp geniş kısımları yukarı gelecek
şekilde servis tabağına dizip üzerlerine birer kaşık sebze karışımı koyun.
Tencerenin dibinde kalan sosu üzerinde gezdirip limon suyu ile servis yapın.
Pırasalı- Yerelmalı Kereviz
Malzemesi
(4 kişilik):
4 adet iri boy kereviz
1 adet limonun suyu
1 adet orta boy pırasa
1 adet orta boy havuç
3-4 adet yerelması
1 adet orta boy kuru soğan
1 çorba kaşığı şeker
Yarım su bardağı su
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Tuz
Hazırlanışı:
Kerevizleri derince soyalım. Yarım limonun suyunu eklediğimiz suya atalım ve
biraz bekletelim. Pırasanın yarısını 2 cm. kalınlığında iri halkalar halinde
doğrayalım. Öbür yarısını ise, ince ince dilimleyelim. Havucu ve
yerelmalarını tavla zarı iriliğinde, soğanı da yemeklik doğrayalım.
İri doğranmış pırasalar haricindeki tüm sebzeleri harmanlayalım. Kerevizi
limonlu sudan çıkarıp yarıdan keselim. Her iki yarısının da iç kısmını
bıçakla oyarak çıkaralım. Kerevizlerin içlerinden çıkan parçaları da, küçük
doğrayıp öteki sebzelere karıştıralım.
Kerevizlerin oyuklarına sebzeleri doldurup yayvan bir tencereye dizelim.
Kenarlara, iri doğranmış pırasaları yerleştirelim.
Kalan yarım limonun suyunu, 1 çorba kaşığı toz şekeri, suyu, tuzu ve yarım
çay bardağı zeytinyağını bir kapta çırpalım ve tencereye aktaralım. Kapaklı
ve çok kısık ateşte yemeğimizi pişirelim. Piştikten sonra soğumaya
bırakalım.
Haşlama Kereviz Salatası
Malzemesi
(4 kişilik):
2 adet orta boy kereviz
1 demet maydanoz
3 çorba kaşığı mayonez
2 çorba kaşığı yoğurt
3 diş sarımsak
Tuz
Hazırlanışı:
Kerevizleri iyice yıkayıp derin bir tencerede yarı yarıya haşlayın. Haşlanan
kerevizlerin kök kısımlarını bıçakla düz kesip kabuklarını soyun. Kibrit
çöpü inceliğinde uzun şeritler halinde kesin. Sarımsağı dövüp, mayonez ve
yoğurt ile karıştırın. Bu karışıma kerevizleri ilâve edin. İnce kıyılmış
maydanozları da karıştırın. Yeteri kadar tuz koyduktan sonra servis yapın.
Cevizli Kereviz Salatası
Malzemesi
3 adet orta boy kereviz
1 fincan sıvı yağ
1 tatlı kaşığı limon suyu
1 kâse yoğurt
2-3 diş sarımsak
1 çay bardağı dövülmüş ceviz
1-2 domates (dilimlenmiş)
Tuz, Maydanoz
Hazırlanışı:
Kerevizleri soyup rendeleyin. Kararmasın diye, sıvı yağ ve limonla
karıştırın. Bu karışımı kerevize ekleyin. Ceviz içini de salataya
karıştırın. Salatayı servis tabağına aldıktan sonra, üzerini maydanoz ve
domates dilimleri ile süsleyin.
Elmalı Kereviz Salatası
Malzemesi
1 adet golden elma
1 adet irice kereviz
Yarım fincan dövülmüş ceviz
2 çorba kaşığı zeytinyağı / limon sosu
2 çorba kaşığı mayonez
Hazırlanışı:
Kereviz ile elmayı soyun. İkisini de irice rendeleyin. Üstüne hemen limon
suyunu sıkın. Dövülmüş cevizi, salata sosunu, mayonez ve tuzu ilâve edin. Bu
karışımı iyice harmanlayın. Arzu edilirse, salatanın üzerine de biraz
dövülmüş iç ceviz serpilebilir.
Yoğurtlu Kereviz Salatası
Malzemesi
3 orta boy kereviz
1 kâse sarımsaklı yoğurt
1 kâse mayonez
1 demet kıyılmış dereotu
1 bardak dolusu iç ceviz
1-2 salatalık turşusu
1 adet domates
1 adet taze salatalık
Yeterince tuz
Hazırlanışı:
Kerevizi derince soyup rendenin ince tarafı ile rendeleyin. Hiç bekletmeden,
mayonez ile yoğurdu ilâve edip harmanlayın. Dereotunu, ceviz içini, minik
doğranmış salatalık turşusunu ekleyip tekrar harmanlayın. Salatayı servis
tabağına aldıktan sonra, domates ve salatalıklar ile süsleyin.
Bu salatayı ek malzeme ile daha da zenginleştirmek mümkün. Meselâ, 3-4
sarımsak ilâvesi ile, yoğurdunu sarımsaklı hazırlayabilirsiniz. Arzu
ederseniz, içine dövülmüş iç ceviz de katabilirsiniz. Salata hazır olunca,
üstünü ve kenarlarını kırmızı turp, domates ve salatalık dilimleri ile
süsleyebilirsiniz.
Kereviz Cipsi
Bu tarif, kendi başına bir yemek gibi algılanmamalı. Tıpkı patates cipsleri
gibi, kereviz cipsi de, tüm kırmızı et yemeklerinin yanına yakışıyor.
Malzemesi
(4 kişilik):
2 adet küçük kereviz
1 limonun suyu
Az ayçiçek yağı
Tuz
Hazırlanışı:
Kerevizleri soyup cips gibi ince halkalar halinde kesin. Bunları tuzlu ve
limonlu suda kaynar suda 5 dakika haşlayın. Sonra, kerevizleri süzün ve bir
mutfak havlusu arasında kurutun. Kerevizleri kızgın ayçiçek yağına atın ve
patates kızartır gibi kızartın. Kerevizler pembeleşince, delikli kepçe ile
çıkartıp gene bir mutfak havlusu üzerine sererek yağlarını emdirin. Tuzlayıp
servis yapın.