Muskatın faydaları nelerdir?

Son güncelleme: 03.10.2022 17:08
  • noimage

    Hoş kokusuyla bilinen muskat aslında meyve ağacı tohumunun çekirdeğidir. Bu aromatik ve afrodizyak etkili baharat antik çağlardan beri iyileştirici özellikleri için kullanılır olmuştur. Endonezya yağmur ormanlarının yaprak dökmeyen ağaçları olan muskat ağaçları, bu nedenle o bölgeye Baharat Adaları ismini de vermiştir.
    Botanik açıdan, myristicaceae ailesine ait olan bu ağaçlar bilimsel adıyla myristica fragrans olarak bilinmektedir. Tropikal bölgelerin her yerinde yetişen muskat, küçük Hindistan cevizlerine benzemektedir. Fakat görünüş olarak benzemesine rağmen, çok daha az yoğun ve aromaya sahiptir. (1)
    Muskat, geleneksel olarak hem Asya hem de Batı mutfakları başta olmak üzere dünya genelinde yemeklere hassas ve tatlı lezzet katan bir baharattır. Ayrıca ağaç ve yapraklarından elde edilen yağlar da oldukça değerli olarak kabul edilmektedir. Muskat özündeki uçucu yağlar ise sağlık açısından son derece faydalı olmakla birlikte alternatif bitkisel bir ilaç olarak kullanılmaktadır. (2)

    Muskatın sağlığa faydaları
    Ağrı kesicidir: Muskat, mentol benzeri bir bileşene sahiptir ve böylece doğal bir ağrı giderici olabilmektedir. Bu nedenle, yemeklere baharat olarak eklenen muskat yaralanmalar ve kronik inflamasyonu nedeniyle oluşan artrit gibi durumlardaki ağrıyı rahatlatmaya yardımcı olabilmektedir.
    Sindirime yardımcı olur: Muskat toz haline gelene kadar öğütüldüğü zaman lif içeriği sayesinde bağırsaktaki düz kaslarda peristaltik hareketini teşvik ederek sindirim işlemine yardımcı olmaktadır. Ayrıca, sindirim sürecini kolaylaştırmakta, mide ve bağırsak suyunun salgılanmasını için destek olmaktadır. Lif deposu olması nedeniyle kabızlık ve diğer bağırsak sorunları sıklığını azaltmakta ve rahatlatmaktadır. (3)

    Beyin fonksiyonlarını artırır: Eski zamanlardan beri muskat bir beyin uyarıcı olarak kullanılmaktadır. Yorgunluk ve stres gibi durumları ortadan kaldırmaya yardımcı olan muskat, anksiyete ya da depresyon gibi durumlar varsa etkili bir çözüm olabilmektedir. İş ve okul gibi konsantrasyon ihtiyacı duyulan durumlar için muskat tüketimi faydalı olabilmektedir.
    Böbrek ve karaciğeri temizler: Detoksifikasyon sağlıklı olmanın önemli bir faktörüdür. Diyet, kirlilik, stres, tütün, ilaç ve diğer dış maddeler organlarda toksinlerin birikmesine yol açabilir. Bu zehirlerin birikmesi genelde karaciğer ya böbrekleri etkilemektedir. Muskat ise toksinleri kaldırarak karaciğer ve böbreği temizleyebilmektedir. Aynı zamanda böbrek taşı oluşumunu da engelleyebilmektedir. Temizlenen karaciğer ve böbreğin işlevini daha iyi yapmasına destek olmaktadır. (4)
    Anti bakteriyeldir: Antibakteriyel özelliklere sahip olan muskat, enflamasyon ve yaraları hafifletmeye yardımcı olabilmektedir. Diş eti ve ağız yaraları için de kullanılabilen muskat, ağızda bir rahatlama sağlar. Günlük olarak tazelik ve temizlik için tozunu diş macununuza ekleyebilirsiniz. Aynı zamanda, içerdiği uçucu yağlar sayesinde streptokoksik (farenjit) tedavisi için etkili olabilmektedir.
    Cilt sağlığına yardımcı olur: Uçucu yağlara sahip olan muskat cilde uygulanabilmektedir. Kozmetik sektöründe aslında kakao yağı yerine kullanılmasıyla bilinmektedir. Topikal olarak uygulandığında siyah nokta ve akne izlerini azaltmak için etkili olabilmektedir. Cilde yardımcı olan muskat genellikle seyreltilip krem ile karıştırılmaktadır. (5)

    Ağız kokusunu tedavi eder: Muskat antibakteriyel özellikleri nedeniyle ağız kokusu ve kötü nefesi tedavi edebilmektedir. Kötü nefesin nedeni genelde bilindiği üzere ağızda bakterilerin birikmesidir. Muskat, ağzı bu bakterilerden temizlemektedir. Birçok diş macunu markası tarafından kullanılan muskat, diş ve dişeti hastalıklarını da tedavi edebilmektedir. (6)
    Uykusuzluğa iyi gelir: Geceleri uyku problemi yaşıyorsanız, ılık sütün içine katılan muskat bir çare olabilmektedir. Muskat hafif rahatlatıcı etkiye sahiptir ve ılık süt ile birleşince oldukça sakinleştirici olabilmektedir.
    İshali tedavi eder: Muskatın sağlığa olan büyük faydalarından biri ise ishali gidermeye yardımcı olmasıdır. Bu tedavi yöntemi geleneksel halk hekimleri tarafından yüzlerce yıldır kullanılmaktadır. Yapılan bazı araştırmaların bulgularına göre de, muskat tüketimi ishali azaltmak için oldukça etkili olabilmektedir. (7)
    Kan basıncına etki eder: Muskat mineral içeriği nedeniyle organların fonksiyonları için oldukça yararlıdır. Potasyum kan basıncını düşürmenin yanı sıra kan damarlarını rahatlatır, böylece de kardiyovasküler sistem üzerindeki yükü azaltmaktadır. Buna ek olarak, besinlerinin alımını kolaylaştırarak sindirime yardımcı olmaktadır. Muskatın kalsiyum içeriği ise kemik sağlığının korunması için oldukça destekçidir. Son olarak ise demir içeriği de kırmızı kan hücrelerinin sayısını artırmakta ve demir eksikliği (anemi) belirtilerini azaltmaktadır.

    Afrodizyak etkisine sahiptir: Muskat, libidoyu artırmaya yardımcı olarak cinsel güç için destekçi olabilmektedir. Muskat özü, iktidarsızlık için bir tonik olarak kullanılmaktadır. Afrodizyak bitkiler arasına giren muskat enerji vermekte ve canlılığı artırmaktadır. (8)
    Alzheimer Hastalığı’nı önler: Muskat üzerine yapılan modern çalışmalarda, muskatta bulunan myristicin olarak bilinen bir enzim inhibitörünün Alzheimer Hastalığı ile bağlantılı enzimi azalttığı gösterilmiştir. Ayrıca muskatın belleği artırmak için yardımcı olduğu da keşfedilmiştir. (9)
    Muskat yağının faydaları
    Muskat yağı, muskat tohumlarının kurutulmuş olgun çekirdeklerinin buharda damıtma işlemi ile oluşturulur. Muskat tohumları Endonezya Baharat Adaları bölgesinde yaprak dökmeyen muskat ağaçlarında yetişmektedir. Tarih boyunca birçok uygulama için kullanılan muskat yağı günümüzde mumlar, sabunlar, kişisel bakım ürünleri de dâhil olmak üzere mutfakların vazgeçilmez baharatı haline gelmiştir. (10)
    Topikal olarak sıcak kompres şeklinde uygulanan muskat yağı kas, sinir, artrit ve gut ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilmektedir. Hindistan cevizi yağı ile birlikte kullanıldığında etkilenen bölgeye masaj yapıldığı takdirde ağrıyı dindirebilmektedir.
    Muskat kötü bakterileri öldürmek ve toksinlerin vücuttan atılması için yardımcı olabilecek antibakteriyel özellikleri içermektedir.
    Muskatın sahip olduğu uçucu yağlar konsantrasyon ve bellek becerilerinin artırılmasına yardımcı olabilmektedir. Alzheimer hastalığına neden olan beyindeki bazı enzimlerin büyümesini dizginlemek için doğal organik bir bileşik olan myristicin bileşenini içermektedir. Aynı zamanda duyu sinirlerinin fonksiyonlarını uyararak stres, anksiyete ve yorgunluğu gidermeyi sağlamaktadır.
    Eğer ishal, şişkinlik ve kabızlık gibi durumlardan muzdaripseniz muskat yağı bağırsaktaki aşırı gazı çıkararak rahatlama sağlayabilmektedir. Sadece sıcak banyo suyuna beş altı damla muskat yağı eklemek yeterli olacaktır.
    Muskat yağı cilt kırışıklıklarını ve çizgilerini tedavi etmeye yardımcı olabilmektedir. Sahip olduğu antibakteriyel ve antiseptik özellikler muskatı yaşlanmanın belirtilerini yavaşlatmak için oldukça etkili bir hale getirmektedir.
    Muskat yağı karaciğer için bir tonik olma özelliği taşımaktadır. Karaciğerdeki toksinleri kaldırmaya yardımcı olmaktadır. Ayrıca, böbrek taşlarını önlemenin yanı sıra vücutta ürik asit birikiminin çözülmesine de etki edebilmektedir.
    Muskat yağı astım, soğuk algınlığı, grip ve öksürük gibi solunum yolu problemleriyle ilgili rahatsızlıkların iyileştirilmesinde etkilidir. Sıcak suyun içine eklenen iki damla muskat yağı sonrasında buharından faydalanılarak akciğerlere nemli sıcak hava alınması sağlanabilmektedir. Böylece burun kanallarını açmaya destek olacaktır.
    Muskat yağı sakinleştirici aroması sayesinde vücudun rahatlamasını sağlamakta ve uyku için yardımcı olmaktadır. Sadece gövde üzerine yağ ile yapılan masajın ardından sıcak bir duş almak sinirleri yatıştırmakta ve uykunun kalitesini artırmaktadır. (11)
    Muskatın zararları
    Ağız yoluyla uygun miktarlarda tüketimi durumunda muskat muhtemelen güvenli olarak kabul edilmektedir. Muskat yaygın olarak gıdalarda baharat olarak kullanılmaktadır.

    Gıdalarda bulunan miktarlardan çok daha büyük miktarlarda uzun süreli olarak muskat tüketmek güvenli değildir. Günlük olarak 120 mg ve daha fazla uzun süreli olarak muskat tüketimi halüsinasyonlar ve diğer zihinsel yan etkilere neden olabilmektedir. Büyük dozlarda muskat alan kişilerde mide bulantısı, ağız kuruluğu, baş dönmesi, düzensiz kalp atışı, ajitasyon ve halüsinasyonlar yaşanabilmektedir. Bu yan etkilere ölüm de dâhil edilebilmektedir.
    Cilt üzerinde kullanılan muskatın tamamen güvenli olduğuyla ilgili yeterli bilgi yoktur.
    Hamilelik ve emzirme: Muskat besinlerde bulunandan daha büyük miktarlarda tüketildiği takdirde güvenli değildir. Hamile kadınlarda, muskat tüketimi düşük ya da doğum kusurlarına neden olabilmektedir. Emzirme döneminde muskat tüketiminin tamamen güvenli olduğuyla ilgili yeterince bilgi yoktur. Bu nedenle güvenli bölgede kalmak için muskat tüketiminden kaçınmakta fayda vardır. (12)

    Terapötik doz miktarını destekleyecek hiçbir klinik çalışma bulunmamaktadır. Yine de, vücut ağırlığına göre değişen oranlarda 1 ya da 2 mg olabilmektedir. Genelde toksit doz aşımları 5 mg’ den sonra gözlemlenmektedir. (13)

    alıntı..
#23.05.2017 10:20 1 0 0
  • Paylaşım için Teşekkürler Ellerine Sağlık
#03.10.2022 17:08 0 0 0