Gözlere çay banyosu

Son güncelleme: 27.06.2007 11:55
  • Yaz aylarında alerjik göz hastalıklarında patlama oluyor! Gözde kızarıklık, çapaklanma ve kaşıntı varsa ve yakınınızda bir doktor yoksa kendinize ilkyardım uygulayın. Demlenmiş ve beklemiş çayla göze yapacağınız pansuman antibiyotik kadar etkili sonuç verir..


    Nasıl önlem almalı? Florence Nightingale Hastanesi Göz Bölümü Başkanı Prof. Dr. Halil Bahçecioğlu; yazın göz sağlığını koruma yöntemlerini anlattı:

    * Yazın güneş, gözlerde ne gibi sorunlara neden oluyor?
    Yazın özellikle alerjik göz hastalıklarında bir artış gözlenir. Ayrıca konjonktivit (göz iltihabı) ve göz nezlesi bu aylarda daha sık görülür. Bunun yanında katarakt gelişimi ve sarı nokta hastalığının oluşumunda da güneş ışığı etkilidir. Halk arasında gözde büyüyen et oluşumu olarak bilinen göz yüzeyinde kabarık ve kızarık kitleler de güneşle beraber büyür.

    * Yazın sıkça görülen göz enfeksiyonları nasıl ortaya çıkar ve nasıl korunabiliriz?
    Yazın görülen göz enfeksiyonları genellikle bu mevsimde oluşan kuru, sıcak, tozlu ve polenli havalardan veya havuzlardan bulaşır. Gözlerde kızarıklık, çapaklanma ve kaşıntı ile kendini gösterir. Bu nedenle özellikle alerjik kişiler bu tür ortamlardan uzak durmalıdır. Korunmanın başka yolu yoktur. Ayrıca havuzlarda hijyene dikkat etmek ve alerjenlerden korunmak gerekir.

    DEMLİ ÇAYLA PANSUMAN
    * Alerjik göz nezlesi olan bir kişi hemen doktora gitmeli mi?
    Alerjik göz nezlesi olan bir kişi; kaşıntı ve gözde yanma hissederse, göze eller değmeden her neredeyse mutlaka en yakın göz doktoruna gitmeli. Ancak doktora ulaşılamayacak durumda ise ilkyardım olarak çayla pansumanı tavsiye ederim. Demlendikten sonra uzun süre beklemiş çayın içinde antiseptik maddeler oluşur. Bunlar neredeyse bir antibiyotik görevi görür. O yüzden göz arpacığı, kirpik dibi iltihabı ve göz nezlesine çayla pansuman çok iyi gelir.

    * Açık renk gözler, koyu renk gözlere göre güneş ışınlarına karşı daha mı hassastır?
    Evet; açık renk gözler koyu renk gözlere oranla daha az pigment içerdiğinden ışığa karşı daha hassastır.

    * Alerjik göz nezlesi bulaşıcı mı?
    Bulaşıcıdır. Örneğin sizde göz nezlesi varsa, elinizle gözünüzü kaşıyıp, benim elime değdiniz zaman bana göz alerjinizin bulaşma olasılığı çok yüksektir. Bu nedenle eller göze değmemeli ve sık sık eller yıkanmalıdır.

    * Havuzdan göz alerjisi bulaşır mı?
    Evet; hem de çok büyük bir hızla bulaşır! Göz nezlesi olan biri havuza girerse, o havuza giren diğer kişiler de alerjik göz nezlesine yakalanır.

    GÖZLÜĞÜN SERTİFİKASI OLSUN
    * Yaz aylarında dünyaya ulaşan ultraviyole (UV) ışınları artıyor. Bu durumda yaz mevsiminde güneşin zararlarından gözlerimizi korumak için alınacak tedbirleri sıralar mısınız?
    Ultraviyolenin zararlı etkilerinden korunmak için öncelikle güneş ışınlarının en dik geldiği zamanlarda dışarı çıkmamak gerekir. Ayrıca ultraviyole koruyuculu güneş gözlüklerinin kullanılması, güneşten korunmak için çok çok önemlidir. Plajda ultraviyole ışınlar kumdan ve sudan saçılarak gözümüze daha yoğun geldiğinden; plajda gölgede dahi olsak mutlaka ultraviyole koruyucu güneş gözlüklerinin takılmasını tavsiye ederiz.

    * İyi bir güneş gözlüğü seçerken nelere dikkat etmeliyiz?
    Normalde karanlık ortamlarda göz bebeklerimiz büyür ve böylece daha çok ışık göz bebeklerimizden içeri girer. Eğer yüzde 100 ultraviyole koruyuculuğu olmayan bozuk camları takarsak, karanlık bir ortam oluşacağından göz bebeklerimiz genişler. Koruyuculuk oranı düşük olan bu camlardan geçen ultraviyole ışınları gözümüze zarar verir. Bu nedenle alacağınız gözlükler kesinlikle yüzde 100 ultraviyole koruma sertifikalı olmalı ve kaliteli cam taşımalı.
#27.06.2007 09:14 0 0 0
  • teşekkürler sindy..
#27.06.2007 10:23 0 0 0
  • güzel bilgiler için teşekkürler Sindy
#27.06.2007 11:55 0 0 0