Yüzük sattıran asalet

Son güncelleme: 20.07.2007 12:59
  • 1952'de Menderes'in isteği ile bir kanun çıkarılıp 600 yıl devleti idare etmiş Osmanlı hanedanına mensup,hiç olmazsa hanımların sürgün hayatı sona erer.Sultan Abdülhamid Hanı'nın zevcesi Müşfika Hatun Sultan ile kızı Ayşe Sultan Osmanoğlu,boğazda kiralanan bir daireye yerleşirler.
    Günlerden bir gün zilleri çalınır ve içeriye meçhul bir misafir girer.Ayşe Sultan içeri alır.Müşfika hatun ise kuşluk namazını kılmış ve seccadesinin üzerindedir.
    Ayşe Sultan misafire şaşırarak sorar;
    -Siz başvekil Adnan Menderes değilmisiniz?
    -Evet,bendenizim efendim!
    -Özür dilerim,teşrif edeceğinizi keşke önceden haber verseydiniz?
    Zararı yok efendim.Valide Hazretlerinin elini öpmeye,hayır dualarını almaya ve bir ihtiyacı olup olmadığını sormaya geldim.
    Ayşe Sultan,annesine döner ve Menderes elini öpünce,misafiri takdim eder;Anneciğim,bu bey Türkiye sadrazamı,hayır duanızı almak ve bir ihtiyacımız olup olmadığını sormaya gelmiş.
    -Pek mütehassıs oldum, Dualarımız sizinle.Bir mühendis beyefendi hem evini verdi,hemde her ay 10 lira harçlık veriyor.
    Menderes özel telefonunu verip ayrılır...


    Yıl 1959,Menderes ve Türk heyeti Kıprıs Antlaşması için İngiltere'ye götüren uçak,Londra yakınlarında düşer.Bir kaç bakan vefat eder,Menderes kurtulur.Büyük bir karşılama ile yurda döndüğü akşam bir ara hanımı sorar;
    -Beyefendi,acaba uçak düşerken yani ölüme giderken ne düşündünüz?
    -Çok iyi hatırlıyorum,uçak düşerken şunu düşündüm;Ben ölürsem,acaba Berrin hanım,Abdulhamid yadigarlarının ev kirası ve harçlıklarını,mühendise ödemeye devam eder mi?


    27 Mayıs ihtilalinden sonra,kurulan bir mahkeme ile,halkın sevgilisi olan Başbakan Adnan Menderes,17 Eylül 1961'de idam edilir,bir kaç gün sonra Sultan hanımların ev sahibi olan mühendis,Menderes hanımdan para istemek için kapıya gelir,fakat zor duruma düşen Menderes ailesi,parayı ödeyemez,borçta bulamaz.İşte o zaman kıymetli nişan yüzüğünü oğlu Mutlu ile sattırır ve kira ödenir.
    Çileli eşi Berrin hanım,bundan 2 yıl kadar sonra evinin zili çalınır.Gelen tanımadıkları biridir,kendini tanıtır;Efendim,ben Adapazarı'nda kuyumcuyum.Dün birisi bana bir yüzük getirdi,baktım içinde ''ADNAN MENDERES'' yazılı,hemen yüzüğü aldım ve sizden çalınmış olabileceğini düşünerek getirdim,buyrun efendim...Berrin hanım,hüzünle yüzüğün çalınmadığını,teşekkür ederek kabul etmek istemez,fakat ısrar karşısında kabul eder...
#01.07.2007 17:22 0 0 0
  • tesekkurler fiber_optic
#01.07.2007 18:13 0 0 0
  • sagol paylasim icin
#01.07.2007 19:04 0 0 0
  • eline saglık saol
#12.07.2007 16:40 0 0 0
  • ne diyebilirim ki en iyisi hiçbir şey demiyim. paylaşım için teşekkürler.
#20.07.2007 12:59 0 0 0