Refik Osman Top

Son güncelleme: 03.07.2007 03:02
  • Refik Osman Top

    Refik Osman Top (1897 - 1957, İstanbul) Türk futbol tarihinin ilk futbolcularındandır.

    Türkiye'de üç büyük kulüpte de oynamış ilk futbolcudur. Beşiktaş Valideçeşme'de futbola başlayan Refik Osman Top, hem Türk futbolunun, hem de Türk basınının en renkli isimlerinden biriydi.

    Refik Osman, futbolu Beşiktaş'a sokan gençlerden biri oldu. Futbolla tanışmaları ve Top soyadını alması şu şekilde oldu. Valideçeşme'de oturken karşı tepe Taşkışla'da bir yangın farkeden gençler, o yöne doğru koşarken Maçka Parkı'nın bulunduğu alanda futbol oynayan İngilizleri görmüşlerdi. Bu oyunu ilk defa gören gençler hayranlıkla futbola dalmış ve İngilizler'in uzun vuruşu ile kendi alanlarına düşen topu kapıp kaçmışlardı. Artık onların da bir topu vardı ve bu topu en emniyetli gördükleri Refik Osman Bey'in bahçesine saklamışlardı. Daha sonraları çıkan soyadı kanunu ile Refik Osman bu soyadını bu şekilde seçti.

    Dönemin amatör ortamında defalarca takım değiştirdi. Beşiktaş dışında Progres, İttihatspor, Fenerbahçe, İstanbulspor, Altınordu takımlarında oynadı. İki kere Galatasaray'a gitti ve sonra tekrar Beşiktaş'a döndü. Şiir lakabıyla tanınıyordu. Ayağının burun kısmıyla yaptığı sert vuruşlarla tanınan ve penaltı atışlarında 92 penaltıda 90 gol gibi çok yüksek bir yüzdeye sahipti.

    Refik Osman Top, futbolu bıraktıktan sonra teknik direktörlük yaptı. 1939'dan 1945'e kadar Beşiktaş'a çok sayıda şampiyonluk kazandırdı. Ardından spor yazarlığına başladı. Futbol oynadığı dönemin sonunda "Top" isimli bir dergi de çıkaran Refik Osmani dönemin spor teşkilatı için yazdığı "Yağma Hasan'ın Böreği" adlı yazısından ötürü ömür boyu men cezası aldı.
#03.07.2007 03:02 0 0 0