BEL FITIĞI ENDOSKOPİK DİSKEKTOMİ

Son güncelleme: 15.11.2009 12:12
  • Bel sağlığı için tavsiyeler
    Bel fıtığı veya başka sebebe bağlı bel rahatsızlığı bulunan herkesin günlük yaşamda dikkat etmesi gerekenler.

    Bel sağlığını korumak için, çok ağır yükleri kaldırmayı denemeyin, kaldırılacaksa da mutlaka dizleri kırarak yani çömelerek yerden alın. Belden eğilerek kaldırmamaya özen gösterin. Hiçbir şeyi uzanarak almayın. Mesela telefon çaldığında veya raftan kitap alırken uzanmayın. Daima cisimlere yaklaşarak, arada mesafe bırakmaksızın alın.
    1- Herhangi bir ağırlığı taşımanız gerekirse yükü vücudunuza simetrik olarak paylaştırdıktan sonra taşıyın.
    2- Cisimleri bir yerden başka bir yere taşırken belinizin eğik değil de dik pozisyonda olmasına dikkat edin.
    3- Ağır bir yükü kaldırmayı denemeyiniz. Kaldırmak zorundaysanız başkalarından yardım isteyin.
    4- Hafif dahi olsa yerden bir cismi alırken dizlerinizi kırın ve çömelerek alın. Belden eğilmeyin. Yükü belinizle değil, bacaklarınızla kaldırın.
    5- Bir eşyayı alırken ona doğru uzanmayın, yanına iyice yaklaşınız ve öyle alın. Bir cismi yerden alırken de önce onu bedeninize doğru yaklaştırıp sonra yükseltin.
    6- Bir eşyayı taşırken de onu gövdenize yakın tutun. Taşınacak eşya vücudunuza ne kadar yakın olursa omurganıza binen yük o kadar azalacaktır.
    7- İki kişi iseniz ve bir eşyayı iki ucundan tutarak taşımanız gerekiyorsa, birbirinize haber vermeksizin eşyanın bir ucunu asla bırakmayın.
    8- Bir cismi kaldırmadan önce onun ne derecede ağır olduğunu tahmin etmeye çalışın, ondan sonra yaklaşın. Kaldırma işlemine geçmeden önce cismi hafifçe yoklayarak bir kez de test edin ve ağırlığı hakkında tam bir fikir edindikten sonra kaldırın.
    9- Cisimleri bedeninizle değil de önce beyninizle kaldırdığınızı unutmayın. Bunun için ağır bir yükü mutlaka kaldırmanız gerekiyorsa, haltercilerin yaptığı gibi çok iyi konsantre olun. Kaldırırken yavaş ve temkinli hareket edin, ani hareketlerden kaçının. Adalelerinize ani yük bindirmeyin. Kaldırma esnasında karın kaslarınızı kasarak bütün kas gruplarınızı aynı anda çalıştırın. Karın ve sırt adalelerinizin kasılması omurganızı destekler.
    10- Ağır bir yükü belinizden daha yükseğe kaldırmayın. Hele bu yükü başınızdan yukarı kaldırmayı denemeniz tam bir felaket olabilir.
    11- Ayakta iken belinizi sağa veya sola doğru rotasyon yaptırıp eğilerek yerden bir şey almayın.
    12- Yük elinizde iken dönmeniz gerekiyorsa belinizle değil, ayaklarınızın yerini değiştirerek dönün.
    13- Beliniz geriye doğru eğilmiş vaziyetteyken sırtınıza ağırlık yüklemeyin. Mutlaka yüklemeniz gerekiyorsa dizleriniz biraz kırılmalı ve vücudunuz öne doğru hafif eğik olmalı.
    14- Ağır bir cismi bir yerden bir yere çekerek veya iterek tek başınıza götürmeyin.
    15- Bir cismi taşırken ayaklarınızın yere sağlam basması gerekir. Her iki ayağınız arasındaki mesafe de yaklaşık omuz genişliğinde olmalı ve ayak uçlarınız dışa bakmalı.
    16- Sandalye veya koltukta otururken dik bir pozisyonda olmaya gayret edin ve bunu alışkanlık haline getirin. Bu esnada diz eklemlerinizin kalça eklemlerinden daha yüksekte bulunmasında, ayak tabanlarının yere temas ederken düz konumda olmasında ve yere rahatça basmasında yarar vardır. Otururken zaman zaman pozisyon değiştirmeniz de iyi olur.
    17- Yumuşak, alçak ve derin koltuklarda oturmayın. Stabil olmayan bozuk koltukların ve yumuşak iskemlelerin belinizi tehdit ettiğini unutmayın. Kol konacak sandalye ve koltukları tercih edin.
    18- Sandalyede otururken ayaklarınızın altına bir basamak çekerseniz daha rahat edersiniz.
    19- Abdest alırken, dişlerinizi fırçalarken ya da elinizi, yüzünüzü yıkarken lavaboya doğru eğilmeyin; belinizi olabildiğince dik tutmaya gayret edin. Bu yüzden evinizdeki lavaboların mümkünse biraz daha yüksekçe yapılmasını sağlayın.
    20- Her gün ez az 15 dakika yürüyün. Yürüme mesafesini giderek artırın.
#13.08.2004 08:06 0 0 0
  • TESEKKURLER PASCAL KARDES
#16.08.2004 21:36 0 0 0
  • Arkadaşlar sizde veya tanıdıklarınızda bel fıtığı varsa kesinlikle ameliya olmayın/olmasınlar.. Bu şekilde bel fıtığına çare bulamıyorlar... Çeşitli masörler bunun üstesinden gelmeyi başarıyorlar... sizleri seviyorum. Kendinize dikkat edin...
#28.08.2004 20:22 0 0 0
  • uyarin icin tesekkürler, tanidiklarima iletecegim...
#28.08.2004 22:39 0 0 0
  • tesekkürler iyiki uyardin
#30.08.2004 14:58 0 0 0
#30.08.2004 16:34 0 0 0
  • noimage



    noimage


    .Bel Fıtığı Tedavisinde Endoskopik Diskektomi
    Ağrıya dayanabilirsiniz belki, ama ya sakatlığa?



    Bel fıtığı sinir hasarı ile geri dönülmez bir sakatlık doğurabilir. Endoskopik diskektomi bel fıtığı ameliyatlarında son yeniliklerden biridir. Video-endoskop yardımıyla skopi altında yapılır. Bu yöntemle doku hasarı az olduğundan hasta hemen ayağa kalkabilmekte ve en kısa zamanda normal hayatına dönebilmektedir.

    Bel fıtığı nedir?
    Bel fıtığı, insan omurgasını oluşturan kemikler arasında vücudun yükünü dengeli olarak sağlayan disk dediğimiz dokunun fıtıklaşarak, komşuluğunda bulunan sinirlere doğru yer değiştirmesi ve bunları baskı altında bırakmasıdır.

    Bel fıtığını oluşturan sebepler nelerdir?
    İnsan vücudunun ağırlığını taşıyan omurgadır. Bu nedenle özellikle belin alt bölgesine binen yük, zorlayıcı hareketler, eğilip bükülme sonucu disk yapısının bozulması başlıca sebepleri oluşturur. Daha nadiren olmak üzere de çeşitli kazalar bel fıtığına sebebiyet verebilir.

    Bel fıtığının risk faktörleri var mıdır?
    " Yaş,
    " Şişmanlık,
    " Ailesel yatkınlık,
    " Genetik özellikler ve
    " Omurga yapısı
    bel fıtığı oluşumunda ve belirtilerinin görülmesinde önemlidir.

    Bel fıtığının belirtileri nelerdir?
    " Bel ağrısı
    " Bacaklara vuran ağrı
    " Bacaklarda, ayakta uyuşma, güçsüzlük nadiren de olsa yanma ve iğnelenme
    " İdrar yapamama ya da idrar kaçırma
    Özellikle bel ağrısı ile birlikte olduğu zaman dikkat edilmesi gereken bir bulgudur. Bu durum genellikle acil ameliyat gerektiğinin de bir belirtisidir.

    Bel fıtığı teşhisi nasıl konur?
    " Muayene
    " İleri görüntüleme yöntemleri ile inceleme
    (BT -bilgisayarlı tomografi- ve MR -manyetik rezonans-)
    Görüntüleme yöntemlerinin değeri, ilgili uzmanın değerlendirmeleri ve yorumu ile artar. Bel fıtığının belirtileri genellikle ilk 8 ile 12 hafta içinde gerilediğinden, ileri tetkik yöntemleri sadece ameliyat düşünülen hastalarda yapılmalıdır.

    Bel fıtığının tedavi seçenekleri nelerdir?
    " İlaç tedavisi
    " Yatak istirahati
    " Fizik tedavi ve rehabilitasyon
    " Epidural kateterizasyon
    " Ameliyat

    Erken teşhis neden önemlidir?
    Çünkü, erken teşhis en çabuk sürede uygun tedaviye karar verilmesini sağlar. Uygun bir zamanlama ile yapılan cerrahiden hastanın faydalanma oranı daha yüksek olur. Hastalık belirli bir dönemi geçtikten sonra yapılan tedaviler ağrıyı geçirse de uyuşukluk, kuvvetsizlik ve hastalığın diğer belirtileri tam olarak düzelmeyebilir. Bu nedenle, erken teşhis ve eğer gerekiyorsa erken cerrahi tedavi hayati önem taşır.

    Bel fıtığı cerrahisi nasıldır?
    Bel fıtığı ameliyatının esası; omurga kemikleri arasında fıtıklaşıp omurilik ve sinir dokusu üzerine doğru yer değiştirerek sinir dokusunu baskı altında tutan fıtık parçasının çıkartılması, temizlenmesi ve sinir dokusunun rahatlatılmasıdır. Fıtıklaşan bu bölgeye ulaşmak için mutlaka bir cerrahi müdahale gereklidir. Her bel fıtığı ameliyat gerektirmez. Tıbbi tedavi ve fizik tedavi ile düzelmeyen hastalarda sorunun ilerlemeye devam etmesi halinde ve yaşam kalitesini bozmaya başladığında ameliyat gereklidir. Doğru zamanlama ile yapılacak ameliyat başarılı tedavinin önemli bir şartıdır şartıdır.

    Bel fıtığı isim olarak tek bir durumu anlatsa da, yerleşimi ve oluşumu açısından çok çeşitlidir. Fıtığa eşlik eden omurgaya ait diğer problemler de (segmental instabilite, dar kanal vb) operasyon tipini belirleyici faktörlerdir. Doğru ameliyat fıtık tedavisinin diğer bir önemli şartıdır.

    Bel fıtığı tedavisinde endoskopik diskektomi yöntemi nedir?
    Endoskopik diskektomi bel ve boyun fıtığı ameliyatlarında son yeniliklerden biridir. Video-endoskop yardımıyla skopi altında gerçekleştirilir. Bu yöntem minimal invaziv cerrahinin (en az doku hasarlı cerrahi) günümüzdeki son aşamalarından biridir.

    Endoskopik diskektomi yönteminin özellikleri nelerdir?
    " 1 cm'ye yakın girişten adaleyi kesmeden, sıyırarak yapılır.
    " Bel konforu klasik cerrahiye göre daha kısa sürede sağlanabilmektedir.
    " Hasta erken ayağa kalkabilmekte ve 1 günde taburcu edilebilmektedir.

    Bel fıtığı hastalarına tavsiyeler
    " Bel fıtığı ağrılarının nedeninin tam olarak teşhis edilebileceği bir merkeze ve bu konuda uzmanlaşmış bir hekime başvurulmalıdır.
    " Bel ağrısının nedeni bel fıtığıysa, bunun ameliyat gerektirip gerektirmediğinin ortaya konmalıdır.
    " Ameliyat gerektirmeyen durumlarda istirahat, ilaç tedavisi ve daha sonra bazı durumlarda fizik tedavi yeterli olmaktadır.
    " Ameliyatın gerekli olduğu durumlarda; hem nasıl bir ameliyat yapılacağı ve ameliyatın zamanlaması, hem de ameliyat sonrası dönemde dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda hastaya yardımcı olunmalıdır.

    .
#07.09.2004 15:09 0 0 0
  • Dr. bilgilerin icin tsk. Ben yaklasik 15 yildir Bel fitigi hastasiyim. Simdiye kadar ameliyat yerine agrilari tercih ettim. Tabiki cesitli tedavi yöntemlerini de denemedim degil. Duydugum kadariyle "Laser" ameliyati ile de ayni hatta daha iyi sonuclar elde edile biliniyormus. Bu konuda bilgin varmi???
#08.09.2004 14:38 0 0 0
  • nezii tskler verdigin bilgiler icin benimde ilgimi cekiyordu böyle bir aciklama sagolasin
#08.09.2004 14:44 0 0 0
  • Orijinalin yazari Namo
    Dr. bilgilerin icin tsk. Ben yaklasik 15 yildir Bel fitigi hastasiyim. Simdiye kadar ameliyat yerine agrilari tercih ettim. Tabiki cesitli tedavi yöntemlerini de denemedim degil. Duydugum kadariyle "Laser" ameliyati ile de ayni hatta daha iyi sonuclar elde edile biliniyormus. Bu konuda bilgin varmi???

    . namo yukarıda bahsettiğim endoskopik diskektomi basit bir cerrahi girişimdir..Bel fıtığı sinir hasarı ile geri dönülmez bir sakatlık doğurabilir. Endoskopik diskektomi bel fıtığı ameliyatlarında son yeniliklerden biridir. Video-endoskop yardımıyla skopi altında yapılır. Bu yöntemle doku hasarı az olduğundan hasta hemen ayağa kalkabilmekte ve en kısa zamanda normal hayatına dönebilmektedir.

    yani ben bi cerrah olmadığım için verebileceğim bilgiler bunlar ama şunu söyleyebilitrimki bu yöntem tıpta yeni bir çığırdır bel fığı konusunda....
#08.09.2004 15:39 0 0 0
  • noimage

    .TEKRARLAYAN BEL FITIKLARINDA VALLİS YÖNTEMİ

    Çeşitli nedenlere bağlı omurga deformitelerinde sabitleme işlemi artık vallis yöntemi ile gerçekleştiriliyor. Daha kısa sürede, daha kolay ve daha iyi sonuç alınıyor . Kolaylıkla uygulanan bu sistem: sürekli bel ağrısı çeken omurga kaymaları, tekrarlayan bel fıtıkları, omurilik daralması gibi ve omurga tüberkülozu gibi halkın çok çekindiği ameliyatlarda da kullanılarak başarıyı arttırıyor. Opr. Dr. Levent Akduygu tarafından Türkiye Hastanesinde de uygulanan vallis yöntemi, dünyada omurga füzyon ameliyatlarında yeni bir dönemin başlangıcı olarak kabul ediliyor. Vallis yöntemi, uygulama süresinin kısalığı ve komplikasyonları bakımından klasik yöntemlere göre çok daha başarılı sonuçlar veriyor. Aynı mesafede tekrarlayan bel fıtıklarında , tekrar tekrar ameliyat yerine ikinci ameliyatta vallis yöntemiyle füzyon yapılması en uygunudur. Zaman içinde yırtılan kıkırdakların omurilik kanalı içine kaymasını önlemenin tek yolu, ancak iki omurga arasında füzyon yapmakla mümkündür. Vidalama ve kafes yerleştirme gibi cerrahi riski yüksek yöntemler yerine , vallis uygulaması, pratik ve hasta konforu açısından yüz güldürücüdür .


    · Vallis; omurgaların sabitlenmesine yarayan bir cihaz ve uygulama yöntemidir. · Bel kaymaları, tekrarlayan bel fıtıkları, omurga tüberkülozu gibi vakalarda uygulanıyor. · 30-45 dakikalık bir cerrahi girişimle uygulanıyor. · Füzyon (sabitleme) sonrası omurgadaki ana hastalığın da tam tedavisiyle başarı oranı çok yüksektir. · Cerrahi riski yoktur. · Omurga tüberkülozunda çok yeni bir uygulamadır. · Tüberküloz ilaçlarıyla birlikte % 100 başarı oranı vardır. · Hastalar ertesi gün ayağa kaldırılır. · Aynı mesafeden tekrarlayan bel fıtıklarında tekrarlama oranını yüzde 1-2ye indirir. · Alternatif cerrahi yöntemlere göre komplikasyon riski yoktur
    .
#08.09.2004 16:01 0 0 0
  • ELLERIN DERT GÖRMESIN, DÜSÜNMEM LAZIM. BENDE SENELEDEN BERI CEKIYORUM, AMELIYATTAN HARIC HER YÖNTEMI DENEDIM FAYDASIZ. ALMANYADA AMELIYAT KOLAY KOLAY YAPILMIYOR, ILLAHA BIR YERIN FUNKSIYONU ÖLMESI LAZIM KI, SON CARE OLARAK AMELIYAT YAPIYORLAR. KAC KERE KURA GITTIM, ARTI EMEKLILIK BILE TEKLIFI ALDIM. DOKTORLAR SEN DAHA CALISAMAZ SIN, ISCIBULMA KURUMUNDAKI DOKTORLAR BILE IS YASAGI VERDILER. RIZIKO FAKTÖRÜ COK BÜYÜK DEDILER BENIM BELKEMIGIND ROMATIZMA VAR BU SEBEPTEN IYNE BILE VURMUYORLAR. SÜREKLI MORPHIUM HAPLARI KULLANIYORUM, ALLAH KIMSENIN BASINA VERMESIN.
#08.09.2004 22:00 0 0 0
  • GEÇMİŞ OLSUN BU AMALEYATI YAPAN HASTANELERİ ARAŞTIRIYORUM BULUNCA YAYINLIYCAM OK
#08.09.2004 22:02 0 0 0
  • harikasin. bilgilerin ve ilgin icin tekrar tsk.
#08.09.2004 23:47 0 0 0
  • dr.nezii emeğine sağlık gerçekten güzel bir yazı teşekkürler
#09.09.2004 12:43 0 0 0
  • sagolasin kardes
#17.10.2004 02:14 0 0 0
  • Mackjawell usta
    sagolasin ammaaaaa
    ben izinde iken annem benim cok kötü durumda iken neyapmami önerirdiniz cünki yasli insan inan yatakta kivraniyordu agridan
    ve mecbur kaldim amaliyat yaptirdim


    saygilar
#26.10.2004 01:38 0 0 0
  • sagol mackjawell kardes
#29.10.2004 17:32 0 0 0
  • evet benim de bu zamana kadar bende ayni duydum amaliyat olanlar hic memnun degil
#30.10.2004 01:45 0 0 0