Kansere virüslü tedavi

Son güncelleme: 10.07.2007 09:36
  • noimage

    Kanser hastalarına virüs enjekte etmek saçma gözükebilir, fakat araştırmacılara göre virüsler, hücreleri öldürmekte uzman oldukları için, bir gün kanserle savaşın önemli bir silahı haline gelebilirler

    Kanser hücrelerini öldürmek fakat sağlıklı hücrelere zarar vermemek üzere tasarlanmış bir virüsün klinik testlerinin ilk aşamalarında başarılı olduğu gözlemlendi. NV1020 adı verilen virüsün kullanıldığı küçük bir bilimsel çalışmadaki son gelişmeler, Avrupa Tıbbi Onkoloji Topluluğu'nun İsviçre'nin Lugano kentindeki konferansında sunuldu.

    NV1020 virüsü, herpes simplex adlı hastalık yapıcı virüsün değiştirilmiş hali. Genetik yapısı öyle değiştirilmiş ki sadece kanserli hücrelerde çoğalıyor ve bu süreçte sadece onları öldürüp sağlam hücrelere bir zarar vermiyor.

    Alman biyoteknoloji şirketi, 13 hastanın yer aldığı I/II. aşama çalışmalarının geçici analizlerinden sonra zaten olumlu sonuçlar duyurmuştu, fakat bir vaka incelemesinde etkili olup olmadığıyla ilgili bilgiler ilk defa İsviçre'deki konferansta ortaya kondu.

    Bilimsel çalışmayı yürüten MediGene'nin araştırma başkanı Axel Mescheder, kanser hastalığı karaciğerinde 10 ve akciğerinde 4 farklı bölgeye sıçramış, hastalığı çok geç bir safhada olan bir kanser hastası vakasını anlattı.

    Hastaya bu virüsün haftada dört kez enjeksiyonunu takip eden iki dönem kemoterapi uygulandı ve altı ay bu şekilde tedaviden sonra yapılan taramalar karaciğer tümörlerinin neredeyse yok olduğunu gösterdi. Hasta bu uygulamadan sonra 12 ay hayatta kalmayı başardı.

    Mescheder, "Bu hastadaki tümörlerin küçülmesi gerçekten etkileyiciydi. Karaciğer kitleleri neredeyse yok oldu. Bu aşamadaki sonuçlar bile cesaret verici," dedi.

    Karaciğer kanserinde tedavinin zorluğu kötü bir üne sahiptir ve hastalığın gelişimi ile ilgili bir tahmin yapma olasılığı çok düşüktür. Kolon kanseri sahibi birçok insan genelde hastalığın karaciğere sıçraması riskiyle karşı karşıya yaşıyor.

    Virüsün insanlarda test edilmesinden sonra elde edilen cesaret verici sonuçlardan sonra hayvanlar üzerinde testler yapılıyor. Bu testlerin sonuçları da NV1020 virüsünün kolon ve karaciğer kanseri hücrelerini öldürebildiği yönünde.
#10.07.2007 09:36 0 0 0