Tarihimizdeki hatalar

Son güncelleme: 20.07.2007 13:35
  • Tarihimiz yöneticilerimizin hatalarıyla doludur. Bu hatalar olmasaydı belki de şu anda farklı noktalarda olurduk. Bu hataları tespit ettik. Umarım, hatalarımızı görerek dersler çıkarabiliriz. Tarih de zaten ders çıkarmak için vardır.


    1.90 Bin Askerimizi Donarak Öldürdük
    l. Dünya savaşında Kafkas cephesinde Ruslara karşı yapılan taaruzu kaybetmemizin tek sebebi mevsim ve kıştı. Taaruz Aralık ayında düzenlendiğinden 90 bin askerimiz donarak öldü.

    2.Soğuk Bölgeye, Yazlık Askeri Kıyafetle Asker Gönderdik

    Kafkas cephesine gönderdiğimiz askerler, soğuk bölge insanı olmadığından kış ve soğuktan çabuk etkilenmişlerdi. Hatta bundan daha vahimi, askerlerin kıyafetleri yazlık askeri kıyafetlerden oluşmaktadır. Eğer bu hata yapılmasaydı bu gün tarih başka türlü yazılacaktı.

    3.Düşmanımıza gedecek silahların ülkemizden geçmesine izin verdik.

    Balkan savaşları öncesinde Sırplar, Rusyadan silah yardımı almaktaydılar. Fakat Rusya bu silahı Sırbistana gönderemiyordu. Çünkü aradaki Avusturya bu silahların kendi ülkesinden geçmesine izin vermiyordu. Sonunda Rusya, Osmanlı devletine baş vurdu. Osmanlı devleti bu silahların kendi topraklarından geçmesine izin verdi. Sırplar, Balkan savaşlarında bu silahları Osmanlılara karşı kullandılar. Osmanlıların yenilmesine yol açtılar.

    4.Savaştan bir gün önce savunma bakanı savaş olmayacak diyor.
    Balkan savaşı öncesinde Osmanlı Savunma Bakanı, Balkanların Osmanlılara bağlı olduğunu ve herhangi bir savaşın olmayacağını gazetecilere açıklıyordu. Bir gün sonra savaş oldu.

    5.Düşmanımız Arasındaki İhtilafları Çözerek Onların Birleşmelerini ve Bizimle Savaşmalarını Sağladık
    Osmanlı iktidarını ele geçiren İttihat ve Terakki partisi yöneticileri, Balkan devletleri arasındaki mezhep farklılıklarından oluşan kavgayı çözmüş ve onları barıştırmışlardı. Balkan devletleri, bu mezhep farklılıklarından dolayı bir türlü birleşip Osmanlılara karşı savaşmazken, Osmanlıların arabuluculuğu sayesinde aralarındaki sorunların halledip, Osmanlılara karşı birleşmiş ve Balkan savaşını çıkarmışlardı.

    6.Fransızların hakkımızda ne yaptıklarından haberi olmayan bir elçimiz

    1798 yılında Fransa Osmanlıların bir eyaleti olan Mısırı işgal etmişti. İşgalden önce, İngilterenin İstanbul elçisi Osmanlıları Fransanın Mısırı işgal edebileceği konusunda uyarmıştı. Osmanlı yöneticileri, bunun üzerine Paristeki elçilerini arayıp bilgi istediler. Elçi, kesinlikle böyle bir şey olamayacağını, Fransanın Osmanlı devletinin bir dostu olduğunu bildirmişti. Mektuptan birkaç gün sonra, Napolyon Mısırı işgal etti.

    7.Sanat düşkünlüğümüzden taaruzu geciktirmekle Osmanlının sonunu hazırladık

    Osmanlı devleti koca Viyanayı Merzifonli Kara Mustafa Paşanın bir aptallığı yüzünden kaybetti. Şehri kuşatan Osmanlı ordusunu durduracak hiçbir güç yoktu. Merzifonlu buna güvenerek, son taaruz emrini sürekli geciktiriyordu. Osmanlı ordularının taaruzu geciktirmesi, Viyanaya yardım gelmesini sağlamış oldu.

    8.Şahsi çıkarlarımızı devlet çıkarlarının önüne almamızın hazin sonucu

    Yine Viyana önlerindeyiz. Merzifonluya kızan Kırım hanı, kendisine verilen köprüleri tutma görevini yerine getirmeyince, Lehistan ordusu, bu köprüleri kullanarak Osmanlı Ordusunu arkadan kuşattı.

    9.Bir kadın ve bir hezimet

    1711 Purut savaşında Osmanlı Devleti, beklenilmeyen bir zafer kazanmış, Rus imparatoru Çar Deli Petronun da içinde olduğu Rus ordusunu bataklıkta sıkıştırmıştı. Rus ordusunu imha etmek için son bir taaruz gerekiyordu. Fakat komutan Baltacı Mehmet Paşa, Katerinayla tanışınca bütün plan ve taktiklerini unutmuş oldu.



    10.Satın alınan iki gemi ve l. Dünya savaşı

    l. Dünya savaşı sırasında İngilizlerin önünden kaçan iki Alman savaş gemisini Osmanlı devleti satın aldığını bildirmişti. Bu gemiler, gizlice Karadenize çıkarak Rus limanlarını bombaladılar. Böylece Osmanlı devleti de savaşa girmiş oldu

    Arkadaslar ne kadar dogru bilmiyorum tabi ilgimi cektigi icin sizinle paylasmak istedim..
#12.07.2007 08:40 0 0 0
  • Tabikide ne kadar dogru oldugunu bilemeyiz ama askerlerin falan donarak oldugu olaylar gercek.
    paylasim icin tesekkurler Nerqish
#12.07.2007 09:56 0 0 0
  • tarih tekerrürden ibaret derler hatalar gibi..
#12.07.2007 12:55 0 0 0
  • son yazı hariç diğerleri dogru o gemiler gizlice acılmadı devrin hükümeti ittihat ve terakki almanlarla gizli bi anlasma yapmıstı onun sonucunda böle bi olay oldu anlayacagın işi oldu bittiye getirdiler daha bi çok keskelik hatalarımız var ama işte keskeyle meskeyle olmuyo bu işler
#12.07.2007 16:19 0 0 0
  • paylaşım için sağolun.
#20.07.2007 13:35 0 0 0