Altın Öğütler

Son güncelleme: 21.07.2007 11:33
  • Sen kalbini her zaman Allah'ın zikrine alıştırırsan mutlaka kalbin zikrin vereceği nurla nurlanır. O nur kalp gözünün açılmasını sağlar. Çünkü eşyanın keşfi ancak nurla sağlanabilir.

    * * *

    Allah'ın kullarına şefkat ve merhametle muamele et. Merhamet ve şefkatini bütün canlılara ve yaratıklara bolca yay ve şöyle deme: "Bu ottur, cansızdır, faydası yoktur." Evet onların faydası ve bir çok da hayrı vardır. Yaratılmışı, üzerinde bulunduğu hal üzere bırak ve ona, Yaratıcının merhametiyle merhamet et.

    * * *

    Allah'ın sana farz kıldığı şeyleri sakın terk etme. Allah onları sana nasıl farz kılmış ise eksiksiz onları öyle yerine getir. Sakın amelinden hiç bir şeyi küçük görme. Zira yarattığı zaman, Allah onu hiç küçük görmemiştir.

    * * *

    Gerçekte alemdeki her şeklin ve suretin ruhu vardır. Ama Allah onu bizim gözlerimize gördürmemiştir. Bu nedenle biz "bu canlı değildir" deyip fikir beyan ederiz. Oysa ahirette herşey ayan beyan olacak, dünyadaki herşeyin canlı olduğu apaçık meydana çıkacak ve ortaya serilecektir.

    * * *

    Sakın lanet eden, söven, çirkin söz söyleyen kişi olma! Çünkü mümini lanetlemenin onu öldürmekten farkı yoktur.

    * * *

    Allah'tan kork ve sakın. Allah için terk ettiğin şeye bir daha dönme! Allah'la yaptığın anlaşmayı sakın bozma. O'na verdiğin sözü mutlaka yerine getir. Vefasız kişiler gibi davranma.

    * * *

    Secde halinde iken duayı arttırmalısın. Çünkü Allah'a en yakın olduğun hal secde halidir.

    * * *

    Dünyalık için Allah'tan başkası seni kul edinmesin. Çünkü sen, ancak seni kul olarak kabul eden Allah'ın kulusun.

    * * *

    Allah'ın sana verdiği maddi imkanı Allah'ın taatını dışında harcama. Onun verdiği nimetlerle, O'na isyan etme. Çünkü paraları Allah yolunda harcamakla, Allah'a itaat etmen, nimetin şükründendir.

    * * *

    Sakın göbek büyütmeyesin. Çünkü bu zekayı giderir. Yaşamak ve Rabbine itaat etmek için ye. Yemek için yaşama ve göbek bağlamak için yeme. Helal lokmalarla doldurulan karından daha kötü kap yoktur. Onun için belini doğrultacak lokmacıklar ye.

    * * *

    İnsanlara karşı kalbini yokla. Müminlerden birine karşı eğer kalbinde kötü manada bir değişiklik hissedersen, onu gidermeye çalış ve onun hakkında iyi zanda bulun. Ve bu hususta ona karşı özür beyan etmeyi ihmal etme.

    * * *

    Sahabe arasında ceryan eden ihtilaf ve anlaşmazlıklardan uzak dur. Onların hepsini aynı sevgi ile sevmelisin. Onlardan hiçbirini kötülemeğe imkan yoktur. Çünkü Allah'a ibadet ettiğimiz dini bize onlar öğrettiler.

    * * *

    Şehvani arzualrına karşı sabreden kişiliğini korur. İyi hasletler peşinde koşan, belalara göğüs gerer. Dine sarılan başarır, Hakka güvenen ve Ondan yardım isteyen güçlü olur. Ömrünün çabuk geçeceğini bilen, dünyaya fazla gönül ve umut bağlamaz.

    Muhyiddin ibn Arabi
#20.07.2007 00:43 0 0 0
  • Allah (c.c) razı olsun canım teşekkürler
#20.07.2007 11:07 0 0 0
  • Ellerine sağlık çok güzel olmuş.
#20.07.2007 22:27 0 0 0
  • ellerine sağlık allah senden razı olsun
#21.07.2007 11:33 0 0 0