İslâmiyetin ekonomi sistemine liberalizm denebilir mi?

Son güncelleme: 22.07.2007 12:48
  • İslâmiyetin ekonomi sistemi, liberal ekonomiye benzer. Kâfire de, müslümana da insan dendiği gibi, İslâmın ekonomi sistemi de arz ve talep esasına göre yürüdüğü için, liberal ekonomi deniyor. Fakat devletin ekonomik hayata dokunmamasını isteyen Adam Smith'in liberalizminden veya gayrı müslimlerin uyguladığı diğer liberal sistemlerden elbette çok farklıdır. Benzemek aynı demek değildir.

    Hür dünya ülkelerinde tatbik edilen liberal iktisat sistemi, İslâmın ticaret ahkamına yakındır. İslâmiyetin gösterdiği iktisat yolu, özel teşebbüsü ortadan kaldıran Markscı sosyalizm olmadığı gibi, devletin iktisadi hayata hiç dokunmamasını istiyen Adam Smith liberalizmi de değildir. Uşur, haraç, aşirin topladığı zekât, cizye, narh koymak, Beyt-ül-malın diğer gelirlerini toplamak ve sarf etmek devletin elinde olduğu için, İslâm iktisadı, başıboş bir liberalizm değildir. İstihsalde mümkün olduğu kadar özel teşebbüsü, milli gelirin fertlere taksiminde de, sosyal adaleti sağlıyan hükümlerdir
#21.07.2007 22:06 0 0 0
  • Bilgilendirme icin tesekkürler. Islam dini er ya da gec her ortamda kendini gösterecek dindir. Eskiden sacma denen konular simdi temel konu oldu. Bunu her ortamda bulabiliriz. Artik Kur-an i kerim icerigi millete sacma gelmemeye basladi. Cehaleti yenmenin tek anahtari olan islam, ciddiyetini kabul ettirmis durumda. Ben İslâmiyetin ekonomi sistemine liberalizm demiyorum, ben İslâmiyetin ekonomi sistemine İslâmiyetin ekonomi sistemi diyorum.
#22.07.2007 12:48 0 0 0