Bizmi Doğru Yapiyoruz Yoksa Onlarmı ?

Son güncelleme: 02.09.2007 12:07
  • Türkiye'deki Namaz Kilma şekli Ile Arap Alemini Namaz Kilma şekli çok Farkli Farz Namazlarinda Fazla Bir Fark Yok Ama Sünnetler çok Farkli Onlar Bildiğim Kadariyla Sünnetlri Kilmiyorlar Namaz Sonunda Tesbih çekip Dua Etmiyorlar Camilerde Sadece Farzi Kilip Gidiyorlar.
    Cuma Namazlarinin Sadece Farzini Kiliyorlar , Daha Birçok şeyi Bizden Farkli Yapiyorlar.islamiyetin Doğduğu Sudi Arabistan Mi Doğru Yapiyor Yoksa Islamiyetin Yayilmasinda Büyük Emeği Olan Bizmi ? Mesepler Oluşmadan Ve Emeviler'den önce Namaz Ibadeti Nasildi ?
    Bu Konuda Gerçek Bilgisi Olanlar Allah Rizasi Için Beni Aydinlatsin.
#22.07.2007 18:52 0 0 0
  • normalde senin dediğin gibi farzlar aynı Eger peygamber efendimizin şefahatine nail olabilmek için (yani o bize referans olabilmesi için ) sünnetlerine uymamız gerekli tespihattada mecburi değil ama fazladan sevap almayı kim istemez ki hatta bununla ilgilide bi konu actım gecenlerde linkini yollarım
#23.07.2007 09:51 0 0 0
  • önemli olan niyet
#07.08.2007 20:56 0 0 0
ED1 ED1 foto
  • onemli olan niyettir arkadaslar! @azerkesh kardesimiz dogru soylemis.
#08.08.2007 01:11 0 0 0
  • ALLAHU taala namazı farz kılınca peygamberimiz onakarşılık şükrünüedaetmek icin namazın şükrü namazla olur diye sunnet kılmıştır.
#21.08.2007 18:21 0 0 0
  • önemli olanın niyet oldugnu düşünenlerdenm..hem yanlış weya dogru diye bi kawramda söz konusu degildir..;);)
#21.08.2007 20:59 0 0 0
  • konuyla ilgili bir kaç hadis vereceğim inşallah açıklayıcı olur.

    Âişe radıyallahu anhâ 'dan rivayet edildiğine göre

    Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem öğle namazının farzından önceki dört rek`at ile sabah namazının farzından önceki iki rek`atı hiç terk etmezdi.

    Buhârî, Teheccüd 34. Ayrıca bk. Nesâî, Kıyâmü'l-leyl 56

    Yine Âişe radıyallahu anhâ'dan rivayet edildiğine göre Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

    "Sabah namazının iki rek`at sünneti, dünya ve dünyadaki her şeyden daha hayırlıdır."

    Müslim, Müsâfirîn 96
    Yine Müslim'in bir rivayetine göre sabah namazının sünneti hakkında:

    "O bana bütün dünyadan daha değerlidir" buyurdu.

    Müslim, Müsâfirîn 97


    Yukarıdaki hadislerde sabah namazının iki rek`at sünnetinin önemi anlatılmaktadır. Bu hadislerden öğrendiğimize göre Peygamber Efendimiz sabah namazının sünnetini hiç terketmemiş, buna verdiği değeri diğer nâfile namazların hiçbirine vermemiş ve bu namazı dünya ve dünyadaki her şeyden daha üstün ve hayırlı saymıştır. Hatta "Sizi atlılar kovalasa bile yine de sabah namazının iki rek`at sünnetini bırakmayın" (Ebû Dâvûd, Tatavvu 3; Ahmed b. Hanbel, Müsned, II, 405) diye emretmek suretiyle, sadece normal zamanlarda değil, yolculukta, tehlikeli zamanlarda bile bu iki rek`at sünnetin kılınmasını tavsiye etmiştir. Her ne pahasına olursa olsun sabah namazının sünnetini kılmayı tavsiye etmekle Resûlullah Efendimiz bu namazın önemini göstermiş, onu kılan müslümanın kazanacağı sevabın çok büyük olduğunu anlatmak istemiştir.

    Herhangi bir özrü bulunmadan bütün nâfile namazların oturarak kılınabileceğini bütün mezhep imamları kabul etmişlerdir. Fakat İmâm-ı Âzam Ebû Hanîfe, bir özrü bulunmadan sabah namazının sünnetini oturarak kılmayı doğru bulmamıştır. Bunun sebebi, onun bu sünneti, müekked sünnetlerin en kuvvetlisi olarak kabul etmesidir. İmam farza başladıktan sonra hiçbir sünnet kılınmaz. Fakat Hanefî mezhebinin imamları, sabah namazının sünnetine verdikleri önem dolayısıyla bir istisnâ getirmişlerdir. Onlara göre, sabah namazının sünnetini evinde kılmayıp câmide kılmayı düşünen bir kimse, câmiye geldiğinde imamın farza durduğunu görecek olursa, şöyle düşünmelidir: "Şayet ben farzın ilk rek`atını kaçıracak olursam son rek`atına yetişebilir miyim?" Eğer o kimse son rek'ata yetişeceğinden emin olursa, sabah namazının iki rek`at sünnetini kılmalıdır.

    Hadislerden Öğrendiklerimiz

    1. Peygamber Efendimiz sabah namazının iki rek`at sünnetini hiç terketmemiş, her zaman kılmıştır.
    2. Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem sabah namazının sünnetine diğer sünnet namazlardan daha fazla değer vermiştir.
    3. Efendimiz sabah namazının sünnetini, dünyadan ve dünyadaki her şeyden daha değerli bulmuştur.

    burda sadece sabah namazının 2 rekatlık sünnetinden bahsedilmiştir.Rabbim Efendimiz (s.a.v) sünnetinden bizleri ayırmasın inşallah selam ve dua ile

    kaynak:namaz hadisleri
#21.08.2007 23:26 0 0 0
  • sahabeler verdiğin bilgiler için çok teşekkürler.
#22.08.2007 11:57 0 0 0
  • Bu yararlı bilgiler için teşekkürler.
#30.08.2007 20:30 0 0 0
  • allah razı olsun
#01.09.2007 15:36 0 0 0
  • Görevli arkadaşımız konuyu güzel bir hadisle açıklamış..
    Bizde ona küçük bir katkı yapalım nasibse..

    Cuma namazının farzı iki rekattır. Bunda müçtehitlerin ihtilafı da yoktur. Bütün mezheplere göre cumanın farzı iki rekattan ibarettir. Bu itibarla, Cuma günü iki rekat cumanın farzını imamın arkasında kılan kimse, cumayı kılmış; farz borcundan kurtulmuş olur. Bunun karıştıracak yanı yoktur.
    Ancak, nasıl beş vakit namazın farzından önce ve sonra ayrıca sünnetleri de kılınıyorsa cumanın da aynı şekilde farzından önce ve sonra sünnetleri vardır. Bu sünnetlerin rekat sayısında ise farklı görüşler söz konusudur. İki, dört, altı rekat olduğunu söyleyenler vardır.
    Hanefilerin çoğunluğu dört rekatı tercih etmişlerdir. Bu sebeple Cuma günü camiye gelenler farzdan önce dört, sonra da dört rekat sünnet kılarlar. Böylece Cuma namazını sünnetiyle birlikte kılmış olmanın mutluluğunu yaşarlar.

    Daha geniş bilgiyi isterseniz görevli kardeşimin izniyle paylaşırız yada sizler ŞAMİL İSLAM ANSİKLOPEDİSİ nden bakabilirsiniz..
#02.09.2007 12:03 0 0 0
  • @H.ERCAN adlı üyeden alıntı:
    Türkiye'deki Namaz Kilma şekli Ile Arap Alemini Namaz Kilma şekli çok Farkli Farz Namazlarinda Fazla Bir Fark Yok Ama Sünnetler çok Farkli Onlar Bildiğim Kadariyla Sünnetlri Kilmiyorlar Namaz Sonunda Tesbih çekip Dua Etmiyorlar Camilerde Sadece Farzi Kilip Gidiyorlar.
    Cuma Namazlarinin Sadece Farzini Kiliyorlar , Daha Birçok şeyi Bizden Farkli Yapiyorlar.islamiyetin Doğduğu Sudi Arabistan Mi Doğru Yapiyor Yoksa Islamiyetin Yayilmasinda Büyük Emeği Olan Bizmi ? Mesepler Oluşmadan Ve Emeviler'den önce Namaz Ibadeti Nasildi ?
    Bu Konuda Gerçek Bilgisi Olanlar Allah Rizasi Için Beni Aydinlatsin.
    Orijinali Göster...
    Islamiyetin Yayilmasinda Büyük Emeği Olan Bizmi ? Mesepler Oluşmadan Ve Emeviler'den önce Namaz Ibadeti Nasildi ?



    Namaz Mekkede iken farz olmuştur. Peygamberlik ile birlikte namaz da farz kılınmıştır. Bu farziyyet iki vakit olarak başlamış olup, Miraç gecesinde beş vakte çıkarılmıştır.
    Beş vakit namaz farz kılınmadan önce, Hz. Peygamberin ibadet tarzı Cenâbı Hakkın yaratıklarını düşünmek, Allahın yüceliğini tefekkür etmek şeklinde idi. Sabah ve akşam ikişer rekat hâlinde namaz kıldığı da nakledilir.
    Şimdi müslümanların sabah ve akşam dışında farz namazlarını dört ve bir günde beş vakit namaz kılmaları Allahın miraç gecesi peygamberimize böyle emretmesinden dolayıdır.

    Şamil İslam Ansiklopedisi
#02.09.2007 12:07 0 0 0