McLaren'e ceza yok!

Son güncelleme: 09.08.2007 01:38
  • noimage
    Uluslararası Motor Sporları Konseyi (FIA), McLaren takımının Ferrari'ye ait değerli bilgileri ele geçirerek spor kurallarını ihlal ettiğine karar verirken, bu bilgilerin kullanılıp kullanılmadığı konusunda yeterli delilin bulunmadığı gerekçesiyle McLaren'i cezaya çarptırmadı.

    Fransa'nın başkenti Paris'te toplanan konsey, Ferrari'ye ait araçların dizayn, mühendislik, servis gibi birçok teknik detayını da içeren bilgilerin McLaren takımı tarafından ele geçirildiğini belirtti. Toplantının ardından FIA'dan yapılan açıklamada, ele geçirilen bilgilerin kötü kullanılıp kullanılmadığı konusunda yeterli bilginin olmadığı kaydedilerek İngiliz takımına ceza verilmeyeceği bildirildi.

    Çalınan belgelerin dünya şampiyonasını etkilediği yönünde bilgiye ulaşılması halinde FIA'nın McLaren'e ceza verme hakkının saklı tutulduğu belirtilen açıklamada, ''McLaren'i Dünya Motor Sporları Konseyi'ne çağırma hakkını saklı tutuyoruz. Yeterli delil bulunması halinde McLaren sadece 2007 dünya şampiyonasından değil, 2008'den de ihraç edilecektir'' ifadeleri kullanıldı.

    Bu sezon F1'e damgasını vuran casusluk iddialarının ortaya atılmasının ardından İtalyan polisi tarafından McLaren'in baş mühendisi Mike Coughlan'ın evine yapılan baskında, Ferrari'nin bu yılki yarış aracına ait bir çok detayı da içinde bulunduran yüzlerce belge ele geçirilmişti. McLaren takımı ise Mike Coughlan'ın takımdaki görevine son verirken, konuyla ilgili Ferrari'ye gereken desteği vereceğini açıklamıştı.
#27.07.2007 11:34 0 0 0

  • noimage
    Uluslararası Otomobil Federasyonu'nun (FIA), Formula 1'deki casusluk skandalında McLaren'e ceza vermemesi Ferrari'yi kızdırdı. FIA kararında, McLaren'in Ferrari'ye ait bilgileri ele geçirdiği ama araçlarında kullanıp kullanmadığı belirlenemediği için şimdilik cezaya gerek olmadığını açıklamıştı. Ferrari'nin patronu Jean Todt, "Eğer biri suçluysa cezalandırılmalıdır. Alınan karar bu sporun güvenilirliğini ciddi şekilde zedelemiştir" dedi. FIA'nın kararı veren 25 kişilik kurulunun İtalya üyesi Luigi Macaluso da, McLaren'in cezalandırılması için kimseyi ikna edemediğini açıklayarak, "Yalnızca ben McLaren'in suçlu olduğunu savundum. Benim için onlar suçludur, bu kadar. Juve daha azı için küme düşürüldü" dedi.

    RENAULT'DAN DESTEK

    Ferrari'ye bir destek de Renault'nun patronu Flavio Briatore'den geldi. Briatore, "Bu kararı anlamış değilim. Bu bana Pontius Pilate'yi (Hz.İsa'nın çarmıha gerilmesinden yahudilerle birlikte sorumlu tutulan Roma valisi) hatırlattı" yorumunu yaptı. Eski Ferrari sürücüsü Mika Salo ise Fin gazetesi Ilta-Sanomat'a bu skandalın yeni olmadığını belirtip, "Benim dönemimde de vardı. Onların telsiz konuşmalarını dinlerdik. Her idmandan sonra Hakkinen'in mühendisleri ile tartışmalarını duyardık" şeklinde konuştu.
#28.07.2007 09:24 0 0 0

  • noimage
    Ferrari, ortaya çıkan casusluk olayında McLaren'e ceza vermeyen FIA'ya ateş püskürdü. İtalyan takımının verilen bu karara itiraz edeceği ve sonuna kadar bu işin arkasında olacağı bildirildi.

    Ferrari takımının patronu Jean Todt yaptığı açıklamada; "Bu kabul edilemez karar üzerine neler yapabileceğimizi kararlaştırıyoruz" diye konuştu. Todt ayrıca, FIA'nın kararında yer alan 'McLaren takımının elindeki bilgiler yarışı etkilememiştir' sözlerine de yanıt verdi. Todt, verilen kararı ilginç bir benzetmeyle dile getirdi; "Bu karar, elinizde hangi kağıtlar olduğunu bilen bir rakibe karşı poker oynamaya benziyor" dedi.

    Jean Todt'un bu sözlerine Ferrari başkanı Luca Montezemolo'dan da destek geldi. Montezemolo şunları söyledi; "Ferrari'ye gönül vermiş dünya üzerindeki tüm taraftarlarımıza rahat olmalarını çünkü bu hikayenin burada bitmeyeceğini söylemek istiyorum."

    Montezemolo şöyle devam etti; "Suçlular ya da değiller. McLaren, F1 kurallarına aykırı davranışta bulundu ancak hiç bir ceza almadı."

    FIA, Perşembe günü açıkladığı kararda, çalınan 780 sayfalık dosyanın yarışı etkilemediği belirtmiş ve McLaren takımına ceza vermemişti. McLaren'den yapılan açıklama da bunu destekler nitelikteydi. Takım yetkilileri, bu bilgileri kesinlikle kullanmadıklarını konusunda ısrar etmişlerdi.
#30.07.2007 08:01 0 0 0
  • noimage

    Uluslararası Otomobil Federasyonu Başkanı Max Mosley, Formula 1'deki casusluk krizinde McLaren'e ceza verilmemesi üzerine Ferrari'nin itirazının üst mahkemeye taşınmasına izin verdi.

    McLaren tasarımcısı Coughlan'ın evine yapılan baskında Ferrari'ye ait 780 sayfalık teknik detay ve tasarım dökümanları bulunmasıyla patlak veren 'casusluk' krizinde FIA 'yeterli kanıt bulunmadığı' gerekçesiyle cezaya gerek görmemişti.

    FIA Başkanı Mosley, 'halk gözündeki güvenin' sağlanmasının önemini vurguladı ve davanın tahkim mahkemesine taşınmasının yolunu açtı.
#02.08.2007 08:17 0 0 0
  • noimage
    Formula 1'deki casusluk krizinde FIA'nın, Ferrari'nin itirazını kabul ederek konuyu Tahkim'e götürmesi McLaren'i çileden çıkardı. McLaren'in patronu Ron Dennis, İtalyan medyasıyla bir olarak aleyhlerinde yalan kampanyası yürütmekle suçladığı Ferrari'nin, Avustralya Grand Prix'sinde de kural dışı cihazlara sahip araçlar kullandığını iddia etti.
#03.08.2007 08:35 0 0 0
  • Emegine SagLıK
#09.08.2007 01:38 0 0 0