Sigarasız bir yaşam da mümkün!

Son güncelleme: 23.08.2007 17:11
  • noimage

    Kendi kendine yardım: Herkes sağlığını korumak için kendince yöntemler geliştirmeli. Kendi kendine yardım, sigarayı bırakma motivasyonu ve inancı için çok önemli bir aşama. Sigaranın yarattığı sağlık risklerini ortadan kaldırmak için düzenli olarak egzersiz yapmalı, yeterince uyumalı ve olabildiğince stresi hayatınızdan uzak tutmalısınız.


    Grup tedavi: Grupla tedavi, profesyonel kişilerden destek alarak sigarayı bırakmayı ifade ediyor. Böyle bir yöntemi benimsiyoranız, terapiye katılan kişilerle aynı ortamda bulunarak toplantılara katılabilirsiniz. Üstelik terapiye katılan ve sigarayı bırakmayı başarmış kişilerin, fiziksel ve ruhsal değişikliklerine dair anlattıkları sizlere moral ve motivasyon kaynağı olacaktır. En az 2 hafta süren bu terapilerin faydasını göreceğinize emin olabilirsiniz.
    Davranış terapisi: Bu terapisinde sigara tiryakileri neden ve hangi durumlar karşısında sigara içtiklerinin analizini yapıyor. Bunun ardından karşıt stratejiler oluşturulur ve etkileyici faktörler köreltilir. Davranış terapileri tek veya gruplar halinde yürütülebilir.
    Bir anda bırakma: Sigarayı bırakmada en sık kullanılan metot! Bırakmaya karar verdikten sonra azaltma yoluna gitmeden birdenbire ve kesin olarak bırakmak en etkili yöntemdir. Bir-iki gün zorluk çektikten ve nikotin miktarının vücutta azalmasından dolayı bazı semptomlar görülür. Ancak bu semptomlar bir iki gün içinde geçer.
    Nikotini dengelemek: Bir anda bırakmanın tam tersi olarak sigara sayısının azaltılması ve daha sonra sıfırlanması yoluna gidilir. Belli bir zaman dilimi esas alınarak, vücuttaki nikotin miktarı giderek azaltılır.
    Bu metotu uygulamanın bazı yolları vardır.
    İçtiğiniz sigara sayısını günden güne azaltın.
    İçtiğiniz sigaranın markasını değiştirerek daha hafif sigaralara geçin.
    Sigarayı içinize daha az çekmeye çalışın.
    Akupunktur: Akupunktur, geleneksel bir Çin tedavi yöntemi olarak yıllardır Uzakdoğu'da uygulanmaktadır. Vücut dengesinin yeniden oluşturulması için vücutta bazı özel noktaların uyarılması yoluyla yapılan bilimsel bir tedavi yöntemidir. Nikotin bağımlıları için kulağa üç yada dört iğne yerleştirilir, vücudun geri kalan kısımlarına ise beş ya da sekiz adet iğne yerleştirilip 30 dakika bekletilir. Akupunktur yöntemi kişinin sigara isteğini ve bununla birlikte huzursuzluğunu, sinirliliğini, yemek yeme isteğini en aza indirmeyi amaçlar.
    Hipnoz: Hipnoz da sigarayı bırakmak isteyenlere uygulanan bir diğer yöntemdir. Transa geçen tiryakilere uyku halinde çeşitli telkinlerde bulunulup, öneriler yapılır. Olumlu ve olumsuz resimler gösterilip psikolojik yönden sigaranın zararları konusunda beyne veriler işlenmeye çalışılır. Öneri yönteminin amacı, bilinçsiz akli bağlantıları olan ve etkilenen bireye yeni ve bilinçli fikirler aşılamaktır. Örnek olarak; "sigara insanı gevşetip, rahatlatır" düşüncesi yerine "sigara hastalık ve rahatsızlık demektir" fikri aşılanır.
    Nikotin takviyesi: Sigarayı bırakma denemelerinin ilk haftalarında vücut değişik tepkiler verir. En belirgin belirtiler arasında aniden sinirlenme, kalp çarpıntısı, sindirim rahatsızlıkları ve eksik olan nikotini tekrar yerine koyma dürtüleridir. Burada çeşitli ürünlerle nikotin takviyesi yapılmaya çalışılır; örneğin nikotin bandı, nikotinli sakız veya nikotin spreyi gibi. Bu ürünler sayesinde vücudun içine girdiği nikotin krizi bastırılmaya çalışılır. Uzmanlar sigarayı bırakanlara herhangi bir kriz durumu için yaklaşık bir yıl kadar nikotin bandını yanlarında bulundurmalarını tavsiye ediyor.
#31.07.2007 16:04 0 0 0
  • Bence bir aliskan icin sigarayi birakmak cok zor,bir ara bende cok iciyodum ama cok sukur biraktim gerci ben bagimlisi felan degildim ama,bence icinlerde kendi sagliklari icin birakmali.
    Tesekkurler paylastigin icin..
#31.07.2007 21:04 0 0 0
  • Sigarayı bırakmak çok zor, bırakanların bir çogu tekrardan başlıyor.en güzeli hiç başlamamak ve biran önce bırakmak
#01.08.2007 07:52 0 0 0
  • teşekürler ellerine sağlık
#23.08.2007 17:11 0 0 0