Ege Üniversitesi - İzmir

Son güncelleme: 24.05.2010 17:26
  • Tarihçe

    Ege Üniversitesi, 20 Mayıs 1955 tarihinde yayınlanan 6595 sayılı kanunla 9 Mart 1956 tarihinde, eğitim-öğretim hayatına başlamıştır.
    Zamanın Milli Eğitim Bakanı Prof.Dr. Ahmet Özel, Ege Üniversitesi'nin açılış töreninde yaptığı konuşmada şunları söylemiştir :

    "..Bu güzel yurt parçasından bir ilim merkezi doğdu. Bu merkezden ışık saçacak çocuklarımızın, Ülkenin her köşesini, birer fikir meşalesi olarak aydınlığa kavuşturacaklarını inanıyoruz. Yalnız bugünkü kuşağın değil, gelecekteki kuşaklarında ışık kaynağı olacak. Ege Üniversite'nin profesörlerine, bilim adamlarına ve öğrencilerine başarılar; Üniversitenin, Egeliler'e, yurda ve insanlığa hayırlı olmasını tüm kalbimle dilerim."
    Ege Üniversitesi'nin ilk fakülteleri, 1955 yılında kurulan Tıp ve Ziraat Fakülteleridir. Aynı öğretim yılı içinde Yüksek Hemşirelik Okulu açılmıştır.
    Sonraki yıllarda hızlı bir gelişim gösteren Ege Üniversitesi 1961 yılında Fen Fakültesini, 1968'de Mühendislik Fakültesi ve Dişhekimliği Fakültesini çağdaş bilimin hizmetine sunmuştur. Bu dönem içerisinde İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, "İktisadi ve Ticari Bilimler Fakültesi" adı altında Ege Üniversitesi'ne bağlanmıştır.
    Güzel Sanatlar Fakültesi, Eczacılık Fakültesi ve Sosyal Bilimler Fakültesi 1976 yılında eğitime başlamıştır. 1977 yılında Gıda Fakültesi, Ege Üniversitesi'nin ikinci tıp fakültesi olarak İzmir Tıp Fakültesi ve Hukuk Fakültesi kurulmuştur. Bu dönemde İktisadi ve Ticari Bilimler Fakültesi ikiye ayrılarak "İşletme" ve "İktisat" Fakülteleri haline dönüştürülmüştür.
    Yaklaşık yirmi yıllık bir zaman diliminde kuruluş sürecini tamamlayan Ege Üniversitesi'nde, değişik tarihlerde birçok yüksekokul ve enstitü açılmıştır. Ege Üniversitesi'nin bazı bölümlerinin genişletilmesiyle Tekstil, Makine, Kimya ve Yer Bilimleri Fakülteleri kurulmuştur.
    noimage

    noimage
    41 sayılı kanun hükmündeki kararname ile 1982 yılında, o güne kadar bölgenin tek üniversitesi olan Ege Üniversitesi'nin içinden başka bir üniversite, Dokuz Eylül Üniversitesi doğmuş, Ege Üniversitesi'nin kampüs alanı dışındaki fakülte ve yüksekokulları bu üniversiteye devredilmiştir.
    Ayrıca, Ege Üniversitesi'nin Ege Bölgesi'nin çeşitli il ve ilçelerine yayılan fakülte ve yüksekokulları, bu illerde kurulan Pamukkale Üniversitesi, Celal Bayar Üniversitesi, Aydın Adnan Menderes gibi üniversitelerin ilk fakülte ve yüksekokullarını oluşturmuştur.



    noimage
    Bugün Ege Üniversitesi'ne bağlı 11 Fakülte, 5 Yüksek Okul, 7 Meslek Yüksek Okulu, 1 Devlet Türk Musikisi Konservatuarı, 7 Enstitü, 6 Bölüm ve 25 Araştırma ve Uygulama Merkezi vardır. 2006-2007 öğretim yılı itibarıyla 12.286 ön lisans, 26.558 lisans, 1.711 yüksek lisans, tıp ihtisas 465 ve 1.673 doktora öğrencisi olmak üzere toplam 42693 öğrencisi olan Ege Üniversitesi'nde görevli 3.165 öğretim elemanıyla , 3.138 idari personel bulunmaktadır.


    Sosyal etkinlikler
    Ege Üniversitesinde Sosyal ve Kültürel

    Sosyal ve Kültürel Etkinlikler


    Etkinlikler üniversite genelinde, fakülteler ve yüksekokullar düzeyinde sürdürülmektedir. Öğrencilerin ders dışındaki zamanlarını en iyi şekilde değerlendirmeleri amacıyla sanat etkinlikleri sergilenmekte, amatör düzeydeki çalışmalar denetlenmektedir.

    noimage noimage noimage
    Bu çalışmalar kampüs içinde yer alan 330 seyirci kapasiteli Kültür Sanat Anfisi'nde, 5000 kişilik Tören-Şölen Alanı'nda, fakültelere bağlı konferans salonlarında ve İzmir merkezinde (Konak) bulunan Ege Üniversitesi Rektörlüğü Atatürk Kültür Merkezi'nde sergilenmektedir (Atatürk Kültür Merkezi'nde 654 ve 628 kişilik iki büyük salon, 340 kişilik bir tiyatro salonu, 45'er kişilik 4 seminer odası ve 800 kişilik sergi salonu bulunmaktadır). Ayrıca kampüs içerisinde sanat atölyeleri ve Sanat Galerisi bulunmaktadır.
    E.Ü. Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığına bağlı Kültür ve Sanat Hizmetleri Şube Müdürlüğü bünyesinde çeşitli öğrenci toplulukları vardır. Bu topluluklar yıl boyu faaliyetlerini sürdürerek, yıl sonunda düzenlenen gösteriler ile ülke çapında yapılan yarışmalara katılmaktadırlar.

    noimage noimage noimage
    Her yıl mayıs ayında Spor ve Sanat Şenliği düzenlenmektedir. Bahar şenliği olarak da adlandırılan bu organizasyonda, satış ve tanıtım yerleri, spor karşılaşmaları, film ve tiyatro gösterileri, çeşitli yarışmalar, panel, konferans, sempozyum, defile ve konserleriyle büyük ilgi görmektedir. Bu şenlikleri üniversite öğrencilerinin yanı sıra konuk olarak diğer üniversitelerin öğrenci toplulukları ve dış ülkelerden gelen çeşitli topluluklar da gösterileriyle renklendirmektedirler.

    noimage noimage noimage
    Üniversite öğrencilerinin yaz tatillerini değerlendirmeleri ve dinlenmeleri amacıyla İzmir'e 80 km. uzaklıkta bulunan Özdere'de 1985 yılında Ege Öğrenci Kampı kurulmuştur. Kamp 200 yatak kapasitelidir. Her yıl yaz aylarında on ayrı devre halinde sürdürülen kamptan yaklaşık 2000 öğrencimiz yararlanmaktadır. Kampta prefabrik konutların yanında duş, tuvalet, spor sahaları, yemekhane ve kantin gibi imkanlar da mevcuttur.

    ÖĞRENCİ ALIŞVERİŞ MERKEZİ
    noimage
    Kampüs içerisinde öğrencilerin çeşitli gereksinimlerini karşılayacak Öğrenci Alışveriş Merkezi'nde spor mağazası, parfümeri, kitap evi, kırtasiye, bayan ve erkek kuaförü, terzi, hediyelik eşya, spor giyim-jean mağazası fotokopi ve fotoğraf stüdyosu, kafeterya ve bilardo salonu bulunmaktadır.


    EGE ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ UYGULAMALI KONUK EVİ

    noimage

    Ege Üniversitesi Öğrenci Uygulamalı Konuk Evi, Ege Üniversitesi lojmanlarının bulunduğu Manisa yolu üzerinde şehir merkezine 11 km . uzaklıktadır.
    Toplam 83 oda ve 122 yatak kapasitesine sahiptir. Bünyesinde 3 standart oda çeşidi bulundurmaktadır. Konuk evi giriş dahil dört kat olup, her katta üç koridor ve her koridorda bir standart oda türü bulunmaktadır. Bunlar duşsuz-duşlu ve lüks olarak sınıflandırılmıştır.

    noimage
    noimage


    İletişim Bilgileri:
    ADRES : Ege Üniversitesi Lojmanları Manisa Yolu / İzmir
    TELEFON : 0 232 388 14 47
    FAKS : 0 232 339 99 93
    ÜNİVERSİTE SANTRAL : 0 232 388 40 00 / 2133-2524

    YEŞİL KÖŞK

    1882 yılında kurulan ve eskiden "Pandispanya Köşkü" adı ile anılan Yeşil Köşk, ilk onarımını 1986 yılında geçirmiş ve uzunca bir süre üniversitemize gelen üst düzeyde konuklara misafirhane olarak hizmet vermiştir.
    noimage
    1993 ve 1995 yıllarında iki kez restore edilerek, çevre düzenlemesi yapılan Köşk, üniversite çalışanlarının dinlenebilecekleri ve hoşça vakit geçirebilecekleri bir akademik klüp haline dönüştürülmüştür.
    noimage
    Yeşil Köşk nostaljik bir atmosferdeki her türlü konfora sahip binası ve özellikle yaz aylarında çim ve çiçeklerle düzenlenmiş bahçesiyle doğal bir görünüm arz etmekte ve binada aynı anda 100 kişiye hizmet verebilmektedir.
    İletişim Bilgileri:
    TELEFON : 0 232 339 02 93
    FAKS : 0 232 388 63 97
    ÜNİVERSİTE SANTRAL : 0 232 388 40 00 / 2968-1867

    TOPLUM MERKEZi
    noimage
    1880 tarihinde inşa edilen ve Bornova'nın tarihsel doku bütününde prestijli bir yere sahip olan Murat Köşkü; 2001 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne devredilmiş , Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nce hazırlanan projeler doğrultusunda restorasyonu yapılarak 2005 yılının başında Ege Üniversitesi'ne tahsis edilmiştir.
    İletişim Bilgileri:
    TELEFON : 0 232 388 40 00 / 5479
    Detaylı Bilgi İçin TIKLAYINIZ!

    ÜNİVERSİTE LOKALİ

    noimage

    1880'li yıllarda yapıldığı tahmin edilen Lokal binası 1985 yılında onarılarak Ege Üniversitesi çalışanlarının beslenme ve hoşça vakit geçirebilmelerine olanak sağlamak amacıyla hizmete açılmıştır. 1993 yılında yeniden onarılan Üniversite Lokali'nin yazlık ve kışlık kısımlarında aynı anda 250 kişiye hizmet verilebilmektedir.
    Lokal ağaçlı ve bakımlı bahçesi ile sıcak yaz günlerinde konuklara serin ve huzurlu bir ortam sunmaktadır.
    İletişim Bilgileri:
    TELEFON : 0 232 339 03 25 - 388 93 60
    ÜNİVERSİTE SANTRAL : 0 232 388 40 00 / 2950

    Neden Ege Üniversitesi

    Çağdaş Eğitim Sistemi

    Ege Üniversitesi, modern, bilimsel, fiziksel ve sosyal olanakları ve tesisleriyle, akademik ve idari personeliyle çağdaş bir üniversite hüviyeti taşımaktadır. Modern toplumlarda üniversitelerin eğitim ve öğretim işlevleri yanı sıra araştırma etkinliklerinin ve topluma yönelik hizmetlerin de ağırlık kazandığı gözlenmektedir.

    Sanayi ötesi toplumların birer bilgi toplumu halini alması, bilgi üretiminin değerini arttırmakta ve çağdaş üniversiteler sadece bir "okul" değil, aynı zamanda bir "araştırma yuvası" haline gelmektedir. Öte yandan üniversitelerden toplumun hizmet taleplerine uyum göstermesi ve toplum talepleri doğrultusunda hizmet üretmesi istenmektedir. Akademik ortamda üretilen bilgilerin gittikçe daha çok uygulamalı bir nitelik kazanması ve üniversiter dalların, toplumun ekonomik, politik, kültürel ve benzeri sorunları konusunda çözüm üretecek şekilde yapılanması gibi gelişmeler sonucunda üniversitelerin toplumla bütünleşmesi gerekmektedir.
    noimagenoimage
    noimage Kampüs Üniversitesi

    Ege Üniversitesi büyük bir çarşısı, kafeteryaları, bankaları, postanesi, kitapevi, terzi, bayan ve erkek kuaförü ve öğrenciler için çok önemli olduğu kabul edilen Kredi ve Yurtlar Kurumuna bağlı kız ve erkek yurtlarından oluşan geniş konaklama olanaklarıyla, konferans salonları, laboratuarları, araştırma merkezleri, merkez kütüphanesiyle öğrencilerin her türlü gereksinimlerinizi karşılayabilecek bir kampüs sunmaktadır. Eğitim birimleri arasına serpiştirilmiş yemekhaneler, çok geniş kapsamlı sağlık, danışma ve burs üniteleri mevcuttur.

    noimage Yaşayan Üniversite

    Öğrencilerin eğitimi üniversitemiz için en önemli amaçtır. Ancak öğrenimin yanı sıra, yaşayan bir üniversitede olmanın farklılıkları vardır. Bütün yıl süren üniversitemiz etkinliklerinden Sinema, Fotoğraf, Halk Dansları, Şiir, Satranç, Tiyatro, Doğa ve Dağcılık, Kuş Gözlem, Taekwon-do, Ebru, Resim ve Seramik vb. kurslarından ilgi alanınız ve yeteneğinize uygun olanlarını kolayca bulabilirsiniz. Ayrıca spor sahaları, havuzu, Atatürk Kültür Merkezi ile Ege Üniversitesi bir ayrıcalık demektir. Ege Üniversitesi'nin şehir dışında olması nedeniyle ulaşımı başta Metro olmak üzere Büyükşehir Belediyesi hizmetleri ile sağlanmaktadır. Bütün semtlere ulaşım kolayca yapılabilmektedir.

    Türkiye' nin en büyük şehirlerinden biri olan İzmir de öğrencilerimiz şehrin kültür ve sanat faaliyetlerinden kolayca yararlanmaktadır.
#04.08.2007 19:06 0 0 0
  • tercih sonucumu bekliorum bende egeli olmak istiyoruuuuuuuuuuuum
#08.08.2007 16:22 0 0 0
  • bilgiler harika emeğine sağlık..
#13.09.2007 14:04 0 0 0
  • ben lise 3 öğrencisiyim ilk 4 yıl yiyenlerdenim ünv olarak da ege ünv düşünüyorum ege li olmak istiyorum yani ege ünv hakkında bilg toplamıştım ama burda daha dataylı bilgiler var saol paylaşım için...
#23.01.2008 22:11 0 0 0
  • site güncellenmeyeli baya olmuş,ege üniversitesi öğrencisiyim.bilgi almak isteyenler varsa sormaları yeter...
#17.07.2009 00:01 0 0 0
  • Bende halen orda okumakta olan bir ege üniversiteli olarak bu güzel bilgileri paylaştiği için JoLiE arkadaşımıza teşekkür ederim.
#12.01.2010 16:50 0 0 0
  • en güzel üniversitelerden biri paylaşım için teşekkürler
#24.05.2010 17:06 0 0 0
  • paylaşım için tşk. Gsl ünv
#24.05.2010 17:26 0 0 0