Googledan Ücretsiz Cep Telofonu GPhone

Son güncelleme: 08.08.2007 08:27
  • noimage


    Bugüne kadar tüm servislerini (en azından benim bildiklerimin hepsi) kullanıcılara ücretsiz açan Google bu sefer ipin ucunu biraz kaçırmış. RSS okuyucuma (RSS okuyucum da Google Reader ve o da tabiki diğerleri gibi ücretsiz) gelen son haberlere göre tasarım çalışmaları hala devam eden muhtemel isminin gPhone olması beklenen cep telefonu (Google yapınca artık ona cep telefonu mu denir o da tartışılır) ücretsiz olarak dağıtmayı düşünüyormuş. Tabi her isteyene mi dağıtırlar?, sadece Adsense kullanıcılarına hesaplarında biriken miktar karşılığında mı verirler?, işin ucu bize kadar gelir mi?, gelirse bu yazıyı yazdığım için bana bi öncelik tanırlar mı, yoksa nerede dağıtılacaksa bi hafta öncesinde kapısında mı yatarız? Bunların hepsi şimdilik muamma.
    Peki Google bu telefonu niye ücretsiz dağıtacak. Cevabı çok basit üzerinde Google kendi geliştirdiği mobil web browser olacak. Yani bilgisayarlarımızda kullandığımız İnternet Explorer ve Firefox'un telefonlara uyralamış hali. Ve bu program sayesine gezindiğimiz sitelerin içeriğine göre reklam yayınlayacaklar. Ne kadar dahice değil mi?

    Eğer Google gerçekten ortaya böyle bir ürün çıkarırsa ücretli olsa da ücretsiz olsa da çok büyük ilgi çekeceği ortada. Şu an nasıl internet dünyasında kıyasıya Microsoft Google rekabeti varsa. İleryen zamanlarda da Apple'ın iPhone ile Google'ın gPhone'u arasında çok çetin bir mücadele olacağa benziyor.

    Google'u yaratılarından Larry Page bir konuşmasında dünya üzerindeki cep telefon sayısının PC sayısından en az 2 kat daha fazla olduğunu ve cep telefonu kullanımın PC kullanıma oranla çok daha hızlı arttığını bu nedenle de Google olarak kullanıcılarına cep telefonları aracılığıyla da ulaşmak isteğini belirtmiş.

    Google hangi aşamaları geçerek bu noktaya geldi diye merak ediyorsanız. Burada gPhone projesinin bir tarih şeridi var.
    İlk gPhone fikri 2004 Aralık'ta ortaya çıkmış.
    2005 Ağustosta telefonlar için yazlım üreten bir firmayı satın almışlar.
    2006 Şubatta CMDA patenti almışlar.
    2006 Kasım'da gPhone'un ücretsiz olabileceğini söylenmiş.
    2006 Aralık'ta Orange (Avrupa'daki cep telefonu opetarörlerin biri yani bizim Telsim, Turkcell gibi) ile görüşmeye başlamışlar.
    2007 Şubat'ta Samsung ile tasarım konusunda görüşmelere başlamışlar.
    Daha sonraki aylar bir hayli yoğun geçmiş. İlk başta bir telefon üzerinde çalıştıklarını kabul etmişler, daha sonra telefon değil yazılım üzerinde yoğunlaştıklarını beyan etmişler. Yeni yeni anlaşmalar ve yeni ortaklıklar derken yıl sonuna doğru gPhone'un piyasaya sürülmesi bekleniyormuş.
#05.08.2007 20:29 0 0 0
  • alla alla beleş telefon hee
#06.08.2007 01:15 0 0 0
  • ßeLe$ Ya da DeqiL GSM DünyaSını SarSaCaktır. Zaten GoogLe Earth Sistemini KuLLanırSa ki KuLLanaCak qißi qözüküyor. Açık Ara ÖzeLLikLerLe qeLeCektir. Eqer ßeLe$ oLup Ve SadeCe Adsense KuLLanıCıLarına VerirSe LeViS ßana 3 yıLdır qörev yapıyorum Diye Hediye EdiCekmi$ :D
#06.08.2007 09:57 0 0 0
  • ne?
#07.08.2007 14:40 0 0 0
  • Hıhmmmm helal olsun
#08.08.2007 08:27 0 0 0