Sadettin Tantan

Son güncelleme: 09.08.2007 18:59
  • SAPANCA - 1941, Şükrü, Nazire - Polis Enstitüsü, Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, Bursa İş İdaresi Enstitüsü Master - İngilizce - Emniyet Müdürü - Giresun ve Tekirdağ İl Emniyet Müdürü, Emniyet Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu İstanbul Bölge Başkanı, Fatih Belediye Başkanı, İstanbul Güreş İhtisas Klübü Başkanı, Güreş Federasyonu Başkanı- İçişleri Bakanı - Evli, 6 Çocuk.

    GÜNDEM GÜNDEM GÜNDEM 5 HAZİRAN 2001

    Tantan, kapanan işyerlerini saydırdı
    Milliyet 5 Haziran 2001

    İçişleri Bakanı Sadettin Tantan, İçişleri Bakanlığı olarak "düşük kapasiteyle çalışan ve kapanan işyerleriyle ilgili bir envanter çalışması yaptıklarını" bildirdi.
    Tantan, Bölge Valiler Toplantısı'nın ilk oturumundan sonra, gazetecilere yaptığı açıklamada, il gelişim planları doğrultusunda valilikler tarafından çalışmalar yapıldığını belirtti. İl gelişim planlarıyla birlikte, il ve ilçelerin özelliklerinin de yapılan çalışmalarda yer aldığını kaydeden Tantan, şöyle devam etti:

    'Bilimsel çalışma şart'
    "İl gelişim planlarıyla birlikte kapanan ve eksik kapasiteyle çalışan işyerlerinin güçlü konuma gelebilmesi, gerek ulus içinde gerekse uluslararası arenada rekabet edebilecek güce ulaşabilmesi için bilimsel çalışmalara ihtiyaç olduğu gerçeği ortaya çıkmıştır.

    GÜNDEM GÜNDEM GÜNDEM 5 HAZİRAN 2001

    Tantan'ı götüren süreç
    Bardağı Beyaz Enerji taşırdı
    Milliyet 5 Haziran 2001

    İçişleri Bakanı Tantan, Gümrüklerden Sorumlu Devlet Bakanlığı'na kaydırıldı

    ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz ile Sadettin Tantan arasındaki soğukluk, Cumhur Ersümer'in Enerji Bakanlığı'ndan istifasıyla sonuçlanan Jandarma'nın Beyaz Enerji operasyonuyla doruk noktaya ulaştı.
    İçişleri Bakanlığı'na bağlı olan jandarmanın belge ve bilgi toplamak üzere yaptığı operasyonlara karşı Yılmaz, ANAP Grubu'nda "gestapo" ve "polis devleti" benzetmeleri içeren bir konuşma yaptı. Jandarma Genel Komutanlığı'nın Yılmaz'ı hedef alan yanıtı üzerine ipler gerildi.
    Beyaz Enerji soruşturması sırasında jandarmanın ANAP'lı Cavit Kavak'ı dinlemek için DGM'den izin aldığının ortaya çıkması Yılmaz ile Tantan'ı bir kez daha karşı karşıya getirdi. Beyaz Enerji operasyonunda düğmeye kendilerinin bastığını öne süren askeri bir yetkilinin "O bakanın üstünü çizin" diye söz konusu ettiği Ersümer için istifa süreci başladı. Yılmaz'ın soruşturmayı ve Ankara DGM Savcısı Talat Şalk'ı doğrudan eleştirdiği bu sırada Tantan partisinin grup toplantılarına katılmadı.
    Yılmaz, partisinin İstanbul İl Kongresi'nde "Yolsuzlukla mücadeleden halk kahramanı olarak çıkmak isteyenler var. ANAP'ı kendi reklamını yapmak için kullananlar yakamızdan düşsün. Düşmezlerse düşürürüz" dedi.
    Yılmaz'ın bu sözlerine yanıt vermekte gecikmeyen Tantan, "Yürüyüşümüze bakıp aptal olduğumuzu sanmasınlar" dedi. Tantan, istifasının beklendiği mesajlarına, "Bu göreve halk getirdi halk götürür" içerikli yanıtlar verirken, Yılmaz'ın reaksiyonu, "Milletvekillerini halk seçer, bakanları ise ben" biçiminde oldu.


    NOTLAR...
    Tantan: Habersiz geldim habersiz gidiyorum
    GÜNSELİ ÖNAL, TOLGA ŞARDAN, HAKAN ŞANLITÜRK - Ankara

    İçişleri'nden alındığını televizyondan öğrenen Sadettin Tantan'ın ilk tepkisi, özel kalemine "Eşyalarımı toplayın, Meclis'te oda bakın" talimatını vermek oldu.
    Haberin duyulmasının ardından bakanlık müsteşarı Saim Çotur ile Emniyet Genel Müdürü Turan Genç, Tantan'ın özel kalemine geldi. Yanında bulunan MHP'li TBMM İdare Amiri Ahmet Çakar, Tantan izlenimlerini şöyle aktardı:
    "TV'den haberler geçti. Yani konuyu asli muhatabından değil, haberlerden öğrendi. O sırada bir telefonla Başbakan'ın açıklama yaptığı söylendi. Hiç tepki göstermedi, sakindi. Köşk'e onaya sunulduğunu öğrenince, futbol oynamaya gideceğini söyledi. Makam aracıyla Polis Akademisi spor salonuna birlikte gittik."
    Tantan maçtan sonra, "Olay çok taze ve bana yapılan resmi bir tebliğ yok. Konuşmak için erken" diyerek gazetecileri atlatmak için bir polisi bindirdiği makam aracını gönderdi.
    Tantan, telefonla arayanlara "Devlet hizmetinde göreve gelinir, gidilir, normaldir. Göreve gelirken sorulmadı, alınırken sorulmadı. Olur böyle şeyler" dedi.

    GÜNDEM GÜNDEM GÜNDEM 7 HAZİRAN 2001

    Tantan bakanlık görevinden ve ANAP'tan istifa etti
    Milliyet 7 Haziran 2001


    Devlet Bakanlığı görevine atanan Sadettin Tantan yeni görevinden ve üyesi olduğu ANAP'tan istifa ettiğini açıkladı.
    Tantan, İçişleri Bakanlığı'ndaki veda törenin ardından, istifasını yazılı açıklamayla duyurdu.
    Açıklamasında, iki yıldır İçişleri Bakanlığı görevini sürdürdüğünü belirterek, bu görevden başka bir bakanlığa atanmasını, ''kişisel ilkeleri ve siyaset anlayışıyla bağdaştıramadığını'' ifade eden Tantan, kabinedeki yeni görevinden ayrıldığını, ayrıca ANAP'tan da istifa ettiğini belirtti.
    Makamların geçici, ancak vatan ve halka hizmet idealinin kalıcı olduğunu vurgulayan Tantan, şunları kaydetti:
    ''Hayatım boyunca, bu bilinç ve görev anlayışıyla hareket ettim. Her türlü haksızlıkla olan mücadelemde, hakimiyet odaklarına karşı, halkımın, ülkemin ve devletimin menfaatleri doğrultusunda yaptığım hizmetlerin, makamı, yeri ve zamanı hiç önemli değildir. Yaşadığım sürece, bu mücadeledeki kararlılığımda, hiçbir eksiklik olmayacağını özellikle vurgulamak isterim. Bu çalışmalarımızda, halkımızın, kamuoyumuzun ve basınımızın büyük desteğini gördüğümü ifade ediyor ve kendilerine teşekkür ediyorum.''
    Tantan, görevi sırasında, kendisine destek olan, İçişleri Bakanlığı personeline de teşekkür ederek, şükranlarını sundu.
    Bu arada, Tantan'ı uğurlamaya gelen İstanbul Emniyet Müdürü Kazım Abanoz, kendisine sorulan sorular üzerine, devlet görevinin, devamlılık esasına dayandığını bildirdi.
    ''Siz de istifa edecek misiniz?'' sorusuna Abanoz, ''Sonra görüşürüz'' yanıtını verdi.
#09.08.2007 18:59 0 0 0