Sakarya Nehri

Son güncelleme: 14.08.2007 13:47
  • Sakarya Nehri


    Uzunluk 824 km
    Havza alanı 53.800 km²


    Sakarya Nehri (Yunanca: Σαγγάριος; Latince: Sangarius), Kızılırmak ve Yeşilırmak nehirlerinden sonra Türkiye'nin üçüncü en uzun, Kuzeybatı Anadolu'nun ise en büyük akarsuyu.

    Uzunluğu 824 km olup, beslenme havzasının genişliği 53.800 km²'dir. Afyon'un kuzeydoğusundaki Bayat Yaylası'ndan doğar.

    Önce İç Anadolu'ya doğru akar sonra Kızılırmak'ın tersine bir kıvrımla, kuzeye döner, Polatlı yakınlarında en büyük kollarından biri olan Porsuk Çayı'nı ve Ankara Çayı'nı alır. Geyve Boğazı'ndan geçer ve Adapazarı Ovası'ndan akarak Karadeniz'e dökülür.

    Sakarya Nehri'nin Aladağ ve Kirmir sularını aldığı yerde Türkiye'nin en büyük santrallerinden biri olan Sarıyar Hidroelektrik Santrali ve Gökçekaya Hidroelektrik Santralı kurulmuştur.

    İlin diğer akarsuları: Mudurnu Çayı (64.9 km.), Dinsiz Çayı (34 km.), Darıçayı Deresi (33 km.), Maden Deresi (29.7), Melen Deresi (30.8 km.), Karaçay Deresi (28.6 km.), Akçay Deresi, Yırmaz Deresi ve Değirmendere'dir.

#14.08.2007 13:23 0 0 0
  • Çark Suyu - Çark Deresi

    Sapanca gölünün ayağı olan Çark suyu, Sakarya ırmağına boşalır. Uzunluğu 45 km. olan akarsu Sapanca gölü'nün doğusundan ve batıdan Elmalı Deresi, Kocadere ve Söğüt Deresi'ni alarak kuzeydoğuya yönelir . Seyifler Köyü yakınında Sakarya Nehri'ne katılır. Adapazarı'nın içme ve kullanma suyu, uzun yıllar çark suyundan sağlanmıştır.


    Uzun yillar icme suyu oradan gelmistir ancak benim cocuklugumun gectigi dönemlerde tabiri caizse derler ya boklu dere neredeyse o hale gelmisti. Ama buna ragmen gizli gizli o dereye girmeden yapamazdik. Ama her defasindan annem anlardi ( Nasil kokuyorsak:D)

    O dereyle ilgili bayagi anim vardi bir defasinda nerden oldugunu bilmedigim bir kaynaktan balik akini olmustu yoldan gecen pacayi sivayip suya giriyordu. Bir adam yaklasik 1,5 metre boyunda bir balik yakalamisti (balta ile vurarak)

    Yine o derenin dibinde hep osmanli hazineleri gömülü der dururlardi, cocuklugumuz boyunca o hikayeleri dinledik günün birinde cocuklar derede oynarken osmanlidan kalma gümüs paralar buldular. Yine pacayi sivayan dereye daldi herkes avuc avuc para topladi bende bir avuc buldum binbir güclükle ama kücügüz ya eve giderken serefiszin biri elimden aldi...


    Evimiz cark caddesindeydi o derede hemen 20-30 metre uzagimizda oldugu icin bayagi bir maceram olmus be
#14.08.2007 13:47 0 0 0